Košarka

Furija jača no ikada

Piše:Branimir Markota • subota, 27.08.2011.
Furija jača no ikada
Foto: EPA

Nakon Poljske, Velike Britanije i Turske predstavit ćemo preostale tri reprezentacije skupine A predstojećeg Eurobasketa koji će snage odmjeriti u Cido Areni u petom po veličini litavskom gradu, Panevežysu. Branitelji naslova iz Poljske, Španjolci i domaćini Litavci jamče košarkaški spektakl, dok bi "košarkaški Liliputanac", reprezentacija Portugala trebala biti sretna što se uopće plasirala među europsku košarkašku elitu.

Portugal

Ambicije

Košarkaši Portugala svoju ulaznicu za Eurobasket osigurali su zajedno s reprezentacijom Finske tek nedavno kroz žrvanj dodatnih kvalifikacija i tu njihove ambicije staju jer teško je vjerovati da Portugalci mogu uopće izboriti pobjedu u zahtjevnoj skupini A, a eventualni plasman u sljedeću fazu natjecanja, što se gotovo sigurno neće dogoditi, bio bi smatran kao "osmo svjetsko čudo". Za Portugalce će na ovom prvenstvu više vrijediti krilatica "važno je sudjelovati nego "dok god se igra ima nade".

Izbornik

Mario Palma preuzeo je kormilo portugalske košarkaške reprezentacije u ožujku ove godine i nakon samo pet mjeseci rada odveo je reprezentaciju na najjaču europsku košarkašku smotru. Ovaj 51-godišnji Portugalac svoje najveće trenerske uspjehe doživio je na klupi afričkog košarkaškog giganta, reprezentacije Angole s kojom je tri puta zaredom osvajao kontinentalna prvenstva. (1999., 2001. i 2003.). Kad mu je ponestalo motiva u Angoli otisnuo se na drugi kontinent, Aziju te se okušao u ulozi izbornika Jordana s kojim je 2009. godine ostvari povijesni uspjeh- treće mjesto na prvenstvu Azije koje je Jordancima jamčilo prvi nastup na svjetskim prvenstvima ikada. Od klupskih uspjeha svakako treba izdvojiti pet naslova prvaka Portugala s Benficom.

Zvijezde momčadi

Kako košarka u Portugalu ne uživa kultni status poput nogometa, Portugalci nisu, niti će ikada imati "košarkaškog Eusebija". Današnju košarkašku momčad Portugala krasi zajedništvo i čvrsta izbornička stega Maria Palme. Ipak, ako treba izdvojiti pojedince koji su Portugalce doveli do Eurobasketa to su svakako krilni centar Joao Santos, član Benfice i Jose Costa, najdugovječniji portugalski košarkaš koji od 1995. godine dirigira igrom portugalske reprezentacije. Pod košem u dodatnim kvalifikacijama dominirao je centar Ovarensea, Miguel Miranda.

Najjača snaga/najveći nedostatak

Najjači adut košarkaške reprezentacije Portugala na Eurobasketu uz momčadsku igru je svakako rasterećenost. Portugalci su plasmanom u Litvu ostvarili zacrtani cilj te će vjerojatno biti podcijenjeni od ostalih reprezentacija što bi ih moglo dovesti do eventualnih egal završnica protiv Poljske i Velike Britanije gdje će trebati tražiti svoju priliku da ne budu "fenjeraši" skupine, dok će protiv Španjolske, Litve i Turske biti vjerojatno zaleđeni na preko -20.

Dosadašnji plasmani na Eurobasketu

Portugalcima je ovo treći nastup na najjačim europskim košarkaškim smotrama i na dosadašnja dva natjecanja u Francuskoj 1951. i u Španjolskoj 2007. nisu igrali značajniju ulogu. Te 2007. godine Portugalci su igrali u skupini s Hrvatskom, Španjolskom i Latvijom. Mi i Španjolci smo ih glatko dobili, da bi iznenađujućom pobjedom nad Latvijom, Portugalci prošli u daljnju fazu natjecanja u kojoj su zabilježili tek jednu pobjedu protiv Izraela i ispali.

Litva

Ambicije

Domaćini velikih natjecanja u bilo kojem sportu uvijek imaju velike ambicije, a ovoga puta nadanja domaćina bit će kudikamo veća jer se radi o izrazito košarkaškoj zemlji u kojoj je košarka doručak, ručak i večera. Litavci će na ovom prvenstvu kao domaćini sigurno tražiti visok plasman kako bi isprali gorak okus s posljednjeg Eurobasketa koji su završili na za njih poražavajućem 11. mjestu. Da mogu računati na najviši plasman unatoč izostancima Linasa Kleize, Jonasa Mačiulisa i dobrog starog Šiškauskasa potvrdila je to i njihova nedavna pobjeda protiv aktualnih europskih prvaka i njihovih protivnika u skupini A, Španjolaca u sklopu otvaranja velebne Kaunas Arene.

Izbornik

Kestutis Kemzura svakako nije zvučno ime u europskim trenerskim košarkaškim krugovima poput Obradovića, Maljkovića ili Messine, ali je sigurno stručnjak koji odlično poznaje prilike u litavskoj košarci jer je svojevremeno bio pomoćnik litavskom izborniku Antanasu Sireiki, da bi nakon obnašanja dužnosti latvijskog izbornika na prošlom Eurobasketu preuzeo "svoju" Litvu. Već na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Turskoj Kemzura je s Litavcima osvojio broncu i nagovijestio povratak litavske košarke u sam europski i svjetski vrh. Kemzura je u svojoj klupskoj karijeri vodio austrijski Swans Gmunden, Lietuvos Rytas, ruske klubove Spartak Saint Petersburg, Himki i Lokomotiv iz Krasnodara te talijanski Benetton.

Zvijezde momčadi

Da je već spomenuti Linas Kleiza zdrav svakako bi on zauzimao mjesto prve zvijezde momčadi. Ovako će na domaćem terenu Litavci biti predvođeni dugogodišnjim mozgom i arhitektom litvanske reprezentacije Šarunasom Jasikevičiusom članom Fenerbahčea. Uz njega svakako treba spomenuti dugogodišnje konstante litavske košarke braću Lavrinovič, povratnika u Europu iz Philadelphie76ersa, Songailu, te iskusnog šutera Rimantasa Kaukenasa. Poprilično staru litavsku momčad mogla bi osvježiti i mlada centarska zvijezda Jonas Valančiunas, peti pick ovogodišnjeg NBA drafta u izboru Toronto Raptorsa.

Najjača snaga/najveći nedostatak

Najjači adut u borbi za medalju na ovom prvenstvu Litavcima bi osim domaćeg parketa i navijača i blage naklonosti sudaca svakako trebao biti brzi protok lopte i izvrstan šut za tri poena po kojima su Litavci godinama uništavali svoje protivnike. Problem za Litavce svakako će predstavljati protivnički presing, odnosno igra na čovjeka koji će svakako biti zahtjevna zadaća za vremešne i više ne tako brze Jasikevičiusove i Kaukenasove noge.

Dosadašnji plasmani na Eurobasketu

Litavcima će ovo biti 11 samostalni nastup na europskim košarkaškim smotrama pod litavskim stijegom i jedna su od uspješnijih reprezentacija s tri osvojena Eurobasketa. Dva od tri naslova su osvojena davnih 1937. i 1939. godine. Posljednji uspon na europski tron Litavci su doživjeli 2003. godine u Švedskoj kada su u finalu savladali aktualne prvake i njihove ovogodišnje protivnike u skupini A, Španjolce uz tada briljantnog Jasikevičiusa. Litavci su još osvojili i srebro 1995. godine na prvenstvu u Grčkoj gdje su predvođeni Sabonisom i Marčiulionisom u polufinalu pobijedili Hrvatsku, da bi u finalnoj utakmici izgubili od Jugoslavije. Posljednju medalju osvojili su 2007. godine u Španjolskoj kada su u borbi za broncu savladali Grke.

Španjolska

Ambicije

Mislim da će se svi složiti kada kažemo da aktualni europski prvaci Španjolci igrački gledano imaju najjaču momčad na Starom kontinentu i da su najveći favoriti za osvajanje zlata na predstojećem prvenstvu. Međutim, ako se prisjetimo 1993. godine i prvenstva u Njemačkoj kada su domaćini bili totalni autsajderi u finalu protiv favoriziranih Rusa, a na kraju su ipak slavili naslov prvaka treba prvu rečenicu teksta uzeti s dozom opreza. Ipak, svaki izbornik od preostale 23 momčadi ovogodišnjeg Eurobasketa htio bi biti u koži španjolskog izbornika Sergia Scariole koji je uoči Eurobasketa imao slatke brige sa sastavljanjem momčadi.

Izbornik

50-godišnji Talijan, Sergio Scariolo izbornik je španjolske košarkaške reprezentacije od 2009. godine s kojom je aktualni europski prvak sa posljednjeg europskog prvenstva u Poljskoj. Početci trenerske karijere vezani su mu uz talijanske klubove Scavolini i Fortitudo Bologna. Odmah u prvoj trenerskoj sezoni osvaja naslov prvaka Italije sa Scavolinijem. Od 1997. do 2008. godine trener je tri španjolska košarkaška diva, Saski Baskonije (današnja Caja Laboral), Real Madrida i Unicaje Malaga. Po jedan naslov španjolskog prvaka osvojio je s Realom 2000. i s Unicajom 2006. godine. Poslije odlazi u ruski Himki da bi od ove sezone preuzeo momčad Olimpije iz Milana.

Zvijezde momčadi

Španjolska košarkaška reprezentacija je nakrcana zvijezdama koje nisu samo zvijezde u europskim razmjerima, već tu ima i planetarno popularnih igrača. Zapravo svaki igrač da nastupa za neku drugu reprezentaciju bio bi zvijezda momčadi u toj reprezentaciji što je dovoljan pokazatelj o kakvim se imenima radi. Ako ipak treba izdvojiti najveću zvijezdu to je svakako centar LA Lakersa Pau Gasol koji je odigrao lošu NBA sezonu ali je ipak odlučio pomoći Španjolcima u obrani zlata. Odličnu sezonu u Memphis Grizzliesima odigrao je njegov brat Marc i oni bi trebali činiti neprobojni bedem pod španjolski košem. Iako je u ovoj reprezentaciji nepravedno izdvajati imena, izdvojit ćemo još legendarnog bek šutera Juana Carlosa Navarra iz Barcelone, te novog playa Minnesote Rickyja Rubia. Nadamo se da se Jose Manuel Calderon, Victor Sada, Rudy Fernandez, Sergio Llull, Fernando San Emeterio, Serge Ibaka, Felipe Reyes i Victor Claver neće naljutiti.

Najjača snaga/najveći nedostatak

Najveća snaga španjolske mega momčadi trebala bi biti upravo raznovrsnost i golemi individualni potencijal koji Scariolina momčad raspolaže. Poduplani su na svim pozicijama te će teško itko moći nositi s njima. Pretpostavljamo da će se njihovi protivnici odlučiti na zonsku obranu i pouzdat se u slab dan španjolskih šutera kako bi ih eventualno iznenadili. Kao eventualna potencijalna opasnost Furiji može biti možda nezadovoljstvo pojedinih igrača minutažom u momčadi što se može odraziti na atmosferu u svlačionici.

Dosadašnji plasmani na Eurobasketu

Kao što smo već par puta spomenuli, Španjolska je aktualni europski prvak s posljednjeg Eurobasketa iz Poljske 2009. godine i to je Furiji jedina zlatna medalja s europskih prvenstava u povijesti. Španjolci su najuspješniji gubitnici u finalima Eurobasketa. Čak u šest navrata osvajali su srebrne medalje i to 1935., 1973., 1983., 1999., 2003. i 2007. godine. Posebno bolan poraz u finalu bio im je na domaćem terenu 2007. godine kada su ih u neizvjesnoj završnici porazili Rusi, te Španjolci koji su tada bili aktualni svjetski prvaci nisu uspjeli uzeti i europski naslov. U njihovoj kolekciji medalja još se nalaze i dvije brončane medalje sa prvenstava 1991. iz Italije, te 2001. iz Turske.

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!