Košarka

Nowitzki podigao dionice Njemačke

Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 29.08.2011.
Nowitzki podigao dionice Njemačke
Foto: EPA

Skupina B Eurobasketa u Litvi koja će se igrati u Šiauliaiju natrpana je kvalitetnim reprezentacijama koje, u najmanju ruku, žele osigurati kvalifikacije za London 2012. Danas vam predstavljamo tri momčadi iz te skupine. Srbija i Njemačka imaju velike planove, dok je Litva veliki autsajder.

Srbija

Ambicije

Srbija je uvijek u samom europskom i svjetskom vrhu. Talenta imaju na pretek, a taj talent fantastično razvijaju ponajbolji svjetski stručnjaci. Iako je ovaj Eurobasket iznimno izjednačen, momčad Dušana Ivkovića bez sumnje se nalazi među favoritima. Za početak je cilj ulazak među osam najboljih u Europi, a nakon toga borba za medalje sasvim je realna ambicija.

Izbornik

Srbiji ne nedostaju vrhunski stručnjaci. Među njima je sigurno i iskusni Dušan Ivković koji od 2008. ponovno vodi ovu reprezentaciju. Popis uspjeha je povelik. Ivković je 1997. osvojio Euroligu s Olympiakosom. Između ostalog, osvajao je prvenstvo Jugoslavije s Partizanom, prvenstva Grčke s PAOK-om i Olympiakosom, bio je prvak Rusije s CSKA Moskvom. Jugoslaviju je vodio do srebrene medalje na OI-u 1988, zlatnih medalja na Eurobasketu '89, '91. i '95. i svjetskom prvenstvu '90, a sa Srbijom je prije dvije godine bio srebreni na EP-u u Poljskoj.

Zvijezde momčadi

Prvo ime momčadi je sigurno donedavni NBA-ovac Nenad Krstić. Novom centru CSKA Moskve možemo priključiti i razigravača Miloša Teodosića. Ta dva igrača činit će okosnicu reprezentacije, ali daleko od toga da da je ostatak momčadi nepoznat svjetskoj košarci. Tu su i Aleksandar Rašić te krila Nemanja Bjelica i Duško Savanović.

Najjača snaga, najveći nedostatak

Dubina momčadi i široka klupa velika su prednost ove momčadi. Unatoč ozljedi Veličkovića koji propušta EP te upitnog angažmana pozvanog Milana Mačvana, Srbija je i dalje iznimno raznovrsna. Ivković će sigurno staviti dodatan naglasak na obranu, a kemija u momčadi trebala bi im biti prednost. Ozljede su ih bitno usporile i upravo od njih Srbija najviše i strepi.

Dosadašnji plasmani na Eurobasketu

Nakon raspada Jugoslavije, Srbija je nastavila nastupati pod tim imenom do 2005. i bilježila je velike uspjehe. 1995. u Grčkoj i 1997. u Španjolskoj osvajali su zlato, '99. su u Francuskoj bili brončani, a 2001. ponovno su zasjeli na europski tron. Na sljedeća tri natjecanja uslijedili su nešto lošiji rezultati (uključujući deveto mjesto 2005. na Eurobasketu u njihovoj organizaciji). 2009. vratili su se na postolje, osvojivši srebrenu medalju u Poljskoj.

Njemačka

Ambicije

Dirk Nowitzki u Litvu ne dolazi turistički, već s namjerom da osvaja medalje. Njegovim priključkom, želje ove momčadi ali i cijele nacije porasle su astronomski. Skupina B iznimno je konkurentna i borba za prva tri mjesta bit će krvava. Ipak, ne prođu li Nijemci barem do četvrtfinala, smatrat će se to neuspjehom. Bez sumnje, žele se boriti za prvih šest mjesta i izboriti dodatne kvalifikacije za London 2012. Koliko je to realno ostaje nam vidjeti.

Izbornik

53-godišnji Dirk Bauermann alfa je i omega košarke u Njemačkoj. Ovaj stručnjak reprezentaciju vodi od 2003. Devedesetih je s Bayer Leverkusenom osvojio sedam uzastopnih naslova prvaka Njemačke, a prošle godine je preuzeo Bayern Munich i odveo ga u prvu njemačku ligu. 2005. i 2007. bio je prvak Njemačke i s Bambergom, a na klupi reprezentacije sjedio je i 1994.

Zvijezde momčadi

Osim dolaska ponajboljeg košarkaša današnjice, Nowitzkog, koji je s Dallas Mavericksima upravo osvojio NBA naslov, momčadi se priključio i Chris Kaman, još jedan NBA-ovac koji će upotpuniti centarsku liniju. Njih dvojica ujedno će biti i glavni oslonac ove momčadi. Od poznatijih imena tu su i razigravač Steffen Hamann, Tibor Pleiss i Jan Jagla koji s mladim Timom Ohlbrechtom upotpunjavaju jaku rotaciju pod koševima.

Najjača snaga, najveći nedostatak

S Kamanom i Nowitzkim, uz kvalitetne izmjene, jasno je da se snaga Njemačke krije u reketu gdje bi protivnicima trebali raditi najviše štete. Nowitzki je sam po sebi noćna mora za svaku obranu, a svojom igrom diže kvalitetu cijeloj momčadi. Problem bi mogla biti vanjska linija. Nijemci nemaju pravo rješenje na poziciji beka šutera.

Dosadašnji plasmani na Eurobasketu

Nijemci su redoviti posjetitelji Eurobasketa još od 1951., a najveći uspjeh zabilježili su 1993. kada su osvojili zlato. 2005. poraženi su u finalu od Grčke osvojivši tako srebrenu medalju. 2001. u Turskoj bili su četvrti, a 2009. tek 11. i nadaju se u Litvi vratiti među europski košarkaški vrh.

Latvija

Ambicije

Izostanci nositelja momčadi kao što su NBA-ovac Andris Biedrinš, nepredvidljivi Kaspars Kambala, Kristaps Valters i Kaspars Berzinš, dodatno su smanjili ambicije ove reprezentacije u, ionako iznimno zahtjevnoj, Skupini B. Iako će se Latvijci žestoko boriti, svjesni su svojih nedostataka koji se vide i iz šest poraza u osam pripremnih utakmica. Drugi krug bio bi ravan senzaciji.

Izbornik

Ainars Bagatskis je 44-godišnji trener koji je Latviju preuzeo nakon Eurobasketa u Poljskoj. Nametnuo se kvalitetnim vođenjem ruskog Eniseja, a prije toga je sjedio na klupi latvijskih klubova Baronsa i Valmiere te litavskog Žalgirisa. Prije početka trenerske u 2005., imao je bogatu igračku karijeru koja je trajala 21 godinu tijekom koje se nametnuo kao jedan od najboljih šutera u Europi.

Zvijezde momčadi

Najveće zvijezde reprezentacije izostat će s Eurobasketa u Litvi. Kao prvo ime ove momčadi nameće se bek Janis Blums koji je ove godine s Bilbao Basketom stigao do finala ACB lige. Dosta će se pažnje posvetiti 18-godišnjoj latvijskoj nadi Davisu Bertansu, mladom krilu na kojeg prava polažu San Antonio Spursi, a prošle sezone igrao je za Union Olimpiju.

Na vanjskim pozicijama ističu se još i Davisov brat Dairis Bertans te Janis Strelnieks. Na krilu će igrati i Rihards Kuksiks sa sveučilišta Arizona, a pod koševima se nameće Rolands Freimanis.

Najjača snaga, najveći nedostatak

Dojam je da će Bagatskisovi momci živjeti i umirati s vanjskim šutom. Nekoliko je tu iznimno dobrih šutera i tricaša i Latvija bi se upravo na taj segment igre trebala najviše oslanjati. Pod koševima su puno tanji i puno ovisi o raspoloživosti Freimanisa. Neiskustvo i mladost sigurno će im predstavljati dodatan teret.

Dosadašnji plasmani na Eurobasketu

Latvija je 1935. osvojila zlato na prvom Europskom prvenstvu kojeg je organizirala FIBA. Četiri godine kasnije osvojili su srebro. Bila je to zlatna era litavske košarke koja od 1993. nije propustila nastup na Eurobasketu, ali bez značajnijih postignuća. 2001. bili su osmi, a na tom su natjecanju šokirali i Litvu pobijedivši ih 94:76.

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.09.2011. u 03:12
    @pleniglacial Juce su mi obrisali komentar jer sam pogodio u jednu veoma bolnu cinjenicu. Da lupas gluposti i samo provociras pokazuju rezultati prvog kola. Srbija je uz Spance glavni favorit za titulu, a tu je i Litvanija (zbog domaceg parketa) Spanci nisu bauk, ali su isto tako jaki, a to ce se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.09.2011. u 01:40
    @pleniglacial ajde oladi malo covece...previse si naporan. Vidis da ti i tvoji lupaju minuse, a ne samo Srbi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.08.2011. u 11:06
    niti njemci, niti srbi nemaju ni 1% šanse proći dalje od 1/4 finala. na ovom EP-u ima barem 8 jačih repki od njih.
    Obrisan korisnik
  • Zdren29.08.2011. u 09:34
    sve pet samo je u prvom i zadnjem odlomku navedena litva...
    Zdren