Nogomet

Maleš: "Sumnjamo da je utakmica namještena"

S Poljuda:Bernard Jurišić • ponedjeljak, 29.08.2011.
Maleš: "Sumnjamo da je utakmica namještena"
Foto: Duje Bonačić

Izvandredna konferencija za medije u Poljudu dočekala je dan nakon gradskog derbija Splita i Hajduka, u kojoj je Hajduk grubo oštećen od strane sudačke trojke predvođene glavnim sucem Brunom Marićem. Čelni ljudi Hajduka, pojačani predsjednikom NS Splitsko-dalmatinske županije Paškom Viđakom, Igorom Štimcem i svim igračima Hajduka prikazali su snimke sportnih detalja s jučerašnje utakmice i najavili novu bitku za promjene u hrvatskom nogometu...

Bruno Marić najavljivan je kao "dželat" Hajdukovih ambicija još prije gradskog derbija sa Splitom, a 90 minuta u kojima su splitski "crveni" i "bili" podijedili bodove potvrdilo je jednu od dvije nesporne kvalifikacije. Jedna od njih je da je Bruno Marić jako loš nogometni sudac, drugu ostavljamo vama na maštu.

Visoka Hajdukova delegacija na čelu s predsjednikom Hrvojem Malešom, a pojačana predsjednikom NS Splitsko-dalmatinske županije Paškom Viđakom i svim igračima Hajduka danas je odlučila snimkom spornih detalja prikazati kako je Marić zakinuo Hajduk za nekoliko vrlo spornih odluka. Pojavio se u press-salonu i Igor Štimac, što je bila samo najava da će se opet pokrenuti neke nedavno zaboravljene bitke.

Vezane vijesti

Prvi se javnosti obratio šef struke Hajduka Milo Nižetić:

"Snimka je sve rekla. Bila je to dobra utakmica s dobrim protivnikom. Išli smo dobiti utakmicu, no događanja na terenu sugeriraju da, blago rečeno, kriterij nije bio ujednačen, nego je bio isključivo na štetu Hajduka. Ni jedna situacija nije bila u kojoj je naš protivnik bio oštećen. Sve krive odluke donesene su na našu štetu, osim ovih kardinalnih bilo je i mnoštvo manjih koje nismo isticali. Da su te odluke bile drugačije, siguran sam da bi ishod i dojam bili drugačiji. Boli ono što se ovakav scenarij dogodio i drugi put kad se Hajduk počeo dizati, bili ste svjedoci događanja nakon utakmice, navijači i jednog i drugog kluba su bili razočarani viđenim. Vide i osjećaju nepravdu i praktično su bespomoćni. Uprava postavlja pitanje da li su odgovorni svjesni opasnosti i rizika koje ovakve rabote donose? Mi smo u upravi Hajduka odgovorni, trudimo se Hajduku vratiti mjesto gdje pripada, da regularnost natjecanja bude potpuna, ali teško je kad se osjetite bespomoćni."

Šest kardinalnih pogrešaka

Hajdukovci su Brunu Mariću izbrojali desetak velikih pogrešaka na štetu Hajduka u utakmici protiv Splita, a šest detalja se posebno ističe:

- kod izjednačujućeg pogotka Splita, Križanac nije zaustavio loptu prilikom upućivanja lopte prema strijelcu Obilinoviću

- Križanac uhvatio za vrat Anasa Sharbinija prilikom žutog kartona Vidiću, nije kažnjen kartonom

- za start kopačkom u prsa Brkljače Križanac je dobio samo žuti karton

- nepostojeći prekršaj Ahmada Sharbinija uoči prekršaja Splitovog vratara Vukovića za jedanaesterac

- igranje rukom Šimića ispred suca nije kažnjeno drugim žutim kartonom

- nepostojeće zaleđe kod pogotka Hajduka u 87. minuti

Predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš se nadovezao:

"Sinoć smo onako vrući dali neke izjave, ali i nakon neprospavane noći pitamo se je li ovo slučajno. Pozvali smo gospodina Viđaka, predsjednika NS Splitsko-dalmatinske županije i dogovorili da se u roku od 15 dana zatraži izvanredna Skupština HNS-a, na kojoj će se komentirati regularnost natjecanja. Mi samo tražimo pravdu i poštenje za sve, ne tražimo nikakav poseban status za Hajduk. Što nama znači što je Pristovnik dobio negativnu ocjenu za našu utakmicu, što će i Marić dobiti negativnu ocjenu za ono jučer? Što nam sudi sudac koji je osumnjičen za namještanje. Vjerujem da mora doći do promjena u hrvatskom nogometu i na tome ćemo inzistirati. Treba povući odgovornost i za onoga tko je postavio Marića da sudi ovu utakmicu. Žao mi je što se od Splita stvara grad-slučaj i što se kreira nekakav nered, jer ima onih kojima to odgovara. Sumnjamo na namještanje ove utakmice, tražit ćemo istragu i ako treba poništenje ove utakmice. Pokrenut ćemo sve pravne aktivnosti za zaštitu našeg kluba, kako nam se ove stvari više ne bi događale. Razmišljali smo i o odnosima s HNS-om, razmišljali smo o suspenziji svih naših odnosa sa Savezom, među tim je i odaziv naših igrača u reprezentacije. Osobno u ovom trenutku nemam stav jer se vodim nekim nacionalnim interesom. Zasad ćemo napraviti mali bojkot u smislu da će naši igrači zakasniti na okupljanja reprezentacija, a nakon toga ćemo vidjeti."

Izvanrednu konferenciju za medije zaključio je prvi čovjek NS Splitsko-dalmatinske županije Paško Viđak:

"Nedvojbeno je da je ovo prvenstvo počelo krivo i da se mora otvoriti priča o regularnosti. Vodstvo HNS-a u odnosu na dalmatinske nogometne saveze nije ispravno i pošteno. Splitsko-dalmatinski savez je bio inicijator nekih promjena i zbog jednog glasa iz naše sredine te promjene se nisu dogodile. Mislim da je vrijeme da se ponovno pokrenu procesi za promjene u HNS-u. Naši programi su bili jasni, ali je očito da nisu bili po volji vladara hrvatskog nogometa. Hajduk je institucija hrvatskog nogometa i ne može mu se ovo raditi. Što se nas tiče, od danas opet počinje borba za promjene u hrvatskom nogometu."

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.08.2011. u 18:17
    Ovaj Maleš prečesto koristi riječi poput,..."sumnjamo", "razmišljamo". Ništa ne kaže onako,...odriješito i da pri tome što već kaže i ostane. Labilan dečkić!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.08.2011. u 03:29
    Jako je tužno to što moram trpit ove bijedne igrače Hajduka, to što navijam za klub u kojem osim dvojice ne mogu nać igrača koji mi se sviđa, za kojeg mogu reć da je dobar, to što moram trpit svake godine iste lopine i mafijaše oko kluba. A još je tužnije što ih takve jadne sudačka organizacija... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.08.2011. u 00:02
    Najbolje secirati utakmicu samo iz jedne perspektive, a npr. Maloca je trebao pozutiti u prvom poluvremenu... takve stvari se ne vade.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.08.2011. u 22:23
    Spornu utakmicu komentirao je i član Uprave Milo Nižetić. 'Nije bio isti kriterij za nas i Split. Pitao bih odgovorne jesu li svjesni opasnosti i rizika ovoga. Boli nas jer smo isti scenarij vidjeli protiv Zadra.' zaboravio je reč i protiv rijeke ali u njihovu korist
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.08.2011. u 21:32
    nisam mislil omalovazavati Split kao klub, ispricavam se ak je krivo shvaceno,,, ni jedan drugi klub iz HNL-a.... poanta je u tome da su HAJDUKU uvijek krivi suci u utakmicama koje "moraju dobiti jer oni su Hajduk, jedini pravi konkurent Dinamu", a iza svega stoji Mamic... ma po cemu su oni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik