Košarka

Ambiciozni Maljković predvodi Slovence

Piše:Marko Domljanović • utorak, 30.08.2011.
Ambiciozni Maljković predvodi Slovence
Foto: EPA

Božidar Maljković je po prezimanju reprezentacije Slovenije izjavio kako puca na medalju na ovom natjecanju. Koliko su takva očekivanja realna, saznat ćemo uskoro, ali dojam je da bi se Slovenci mogli naći barem među osam najboljih. Ukrajinci i Belgijci su oduševljeni što su uopće tu, iako potonji sigurno vide i svoju šansu za prolaz s obzirom na dobra iskustva s Bugarskom i Gruzijom.

Ukrajina

Ambicije

Ukrajinci će glavnu bitku voditi sa Belgijom, Gruzijom i Bugarskom - momčadima koje su, kao i oni, došle na Eurobasket iz kvalifikacija. Prve dvije pozicije ipak se čine rezervirane za Ruse i Slovence, a Ukrajinci neće biti nimalo razočarani ako se ne nađu odmah iza njih. Naime, upravo su Ukrajinci imali najlošiji omjer od svih kvalifikanata u ovoj skupini. Istina, to je bilo prije nego ih je preuzeo novi izbornik, ali s obzirom na dosadašnje uspjehe na Eurobasketu, Ukrajinci će sigurno bučno proslaviti svaku pobjedu.

Izbornik

Najzvučnije ime u cijeloj ukrajinskoj reprezentaciji zasigurno je izbornik Mike Fratello. Radi se o američkom stručnjaku koji je u karijeri vodio Altlanta Hawkse, Cleveland Cavalierse i Memphis Grizzliese i s njima ostvario ukupno 11 plasmana u doigravanje. Po broju pobjeda, Fratello je 19. trener svih vremena u NBA ligi, a iako nikad nije osvojio pobjednički prsten, njegovo se mišljenje u SAD-u itekako uvažava. Reprezentaciju Ukrajine je preuzeo 3. ožujka ove godine.

Zvijezde momčadi

Uz izbornika, u sastavu Ukrajine ističe se Kiril Fesenko - centar Utah Jazza koji je u NBA ligi odradio četvrtu sezonu. Tu je i naturalizirani Amerikanac Stiven Bertt, najbolji strijelac i asistent ukrajinskog prvenstva, a vrijedi spomenuti i Serhiyja Liščuka, još jednog centra, koji trenutno igra za Valenciju.

Najjača snaga/najveći nedostatak

Ukrajinci su neopterećeni i imaju odličnog trenera koji bi lako mogao nadmudriti nekog kolegu na čelu ostalih kvalifikanata. Ipak, za nešto više im jednostavno nedostaje kvalitete i međunarodnog iskustva budući da velika većina igrača igra u domaćem prvenstvu, a ovo im je i prvi nastup na Eurobasketu nakon šest godina.

Dosadašnji plasmani na Eurobasketu

Nakon raspada SSSR-a, Ukrajinci su nastupili na četiri Eurobasketa. Najbolji plasman im je 13. mjesto koje su osvojili dva puta - 1997. i 2005. 2003. godine zauzeli su 14. poziciju, a 2001. bili su 16.

Belgija

Ambicije

Iako im je ovo prvi Eurobasket nakon 18 godina, Belgijci će se potajno nadati trećoj poziciji i prolazu u iduću fazu natjecanja. Razlog za optimizam leži u činjenici da su u kvalifikacijskoj skupini C završili na prvom mjestu, i to ispred Bugarske i Gruzije koji će im biti protivnici i u ovoj skupini.

Izbornik

Izbornik belgijske reprezentacije je Eddy Casteels. 51-godišnjak je, između ostalih, vodio Oostende od 2001. do 2004. i Charleroi od 2006. do 2008., ali iz Belgije nije odlazio. Sa Oostendeom je 2002. postao belgijski prvak, a isti uspjeh ponovio je 2008. dok je vodio Charleroi.

Zvijezde momčadi

Iako većina igrača igra u domaćoj ligi, nekoliko igrača ima i zapažene karijere u jakim ligama u inozemstvu. Dimitri Lauwers, primjerice, igra u Italiji već sedam godina (trenutno u Avellinu), a tu je i Thomas van der Spiegel, iskusni centar koji je igrao u cijeloj Europi, uključujući Real i CSKA Moskvu. Naravno, i Belgijci imaju svog Amerikanca, a riječ je o Marcusu Faisonu koji trenutno igra za Oostende.

Najjača snaga/najveći nedostatak

Belgijci su već u kvalifikacijama igrali protiv Gruzije i Bugarske i u četiri utakmice protiv ovih protivnika upisali samo jedan poraz (u gostima kod Bugarske), ali s obzirom da nemaju nikakvog iskustva na velikim natjecanjima, treba vidjeti kako će se prilagoditi uvjetima Eurobasketa. Nedostajat će im i najbolji igrač, Axel Hervelle, čovjek koji je nakon pet godina u Realu prošle godine prešao u Bilbao. U svakom slučaju, borba za treću poziciju bi mogla biti zanimljiva, ali ozljeda Hervellea značajno utječe na šanse Belgijaca.

Dosadašnji plasmani na Eurobasketu

Belgijcima je ovo prvi nastup na Eurobasketu od 1993. godine i 14. ukupno. Iako na ovom natjecanju sudjeluje od njegovog početka 1935. godine, reprezentacija Belgije nikad se nije okitila medaljom. Najbliže su bili 1947. kada su osvojili četvrto mjesto.

Slovenija

Ambicije

Izbornik Maljković je krajem prošle godine najavio pohod na medalju. S obzirom na brojne otkaze, sada to izgleda nešto teže. Ipak, za očekivati je borbu Slovenaca za prvo mjesto u skupini s Rusima što bi im dalo i velike izglede da u drugom krugu (gdje se križaju s našom skupinom) dohvate četvrtfinale. Nakon toga, u jednoj utakmici je sve moguće, pogotovo s ovakvim trenerom na klupi.

Izbornik

Dvije riječi: Božidar Maljković. Za one koji su malo mlađi ili su, eto, baš sad odlučili pratiti košarku, recimo da je ovaj čovjek tvorac legendarne Jugoplastike s kojom je uzeo dva naslova prvaka Europe 1989. i 1990., a isti trofej je podigao i kao trener Limogesa 1993. i Panathinaikosa 1996. godine. 1991. poražen je u finalu Kupa prvaka dok je vodio Barcelonu i to upravo od Jugoplastike (tada POP 84). Osvojio je ukupno 18 trofeja s klubovima iz četiri različite države.

Zvijezde momčadi

Goran Dragić jedini je igrač NBA momčadi na popisu Slovenije. Član Houston Rocketsa prošle je sezone imao 7.5 koševa i tri asistencije po utakmici. Osim njega, tu je i Jaka Lakovič koji je nakon pet godina u Barceloni prešao u turski Galatasaray.

Najjača snaga/najveći nedostatak

Slovencima će na ovom prvenstvu nedostajati neki od igrača koji su na prošlom Eurobasketu izborili polufinale. Nema primjerice Nachbara i Jurice Golemca, ali je kostur od sedam igrača iz 2009. ipak tu. Nema sumnje da su Slovenci s Božidarom Maljkovićem na klupi dobili jednu dimenziju više, a iskustvo igrača koji su igrali u Poljskoj će zasigurno biti od velike pomoći. Glavni problem Slovenaca su mnogobrojni otkazi jer osim Nachbara i Golemca nema ni Bečirovića, Vujačića, Nesteroviča i ostalih koji bi sigurno mogli donijeti kvalitetu više.

Dosadašnji plasmani na Eurobasketu

Slovenci su sudjelovali na svakom Eurobasketu od osamostaljenja (ukupno na njih devet), ali nikada nisu osvojili medalju. Najbliži su bili na prošlom prvenstvu u Poljskoj kada su, nakon infarktne pobjede protiv Hrvatske i poraza u produžetku od Srbije, izgubili broncu u ogledu sa Grčkom.

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.08.2011. u 13:51
    marko tomljanoviču.nemate pojma šta pišete.prvo se upoznajte sa sportomLorbek je zvijezda evropske košarke.prvi igrač u barceloni pored Navara.a najviše nedostaju Beno Udrih iz NBA i Nahbar.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.08.2011. u 19:46
    Navijam ne za Sloveniju već za velikog čovjeka Božidara Maljkovića!!
    Obrisan korisnik
  • Gomez6930.08.2011. u 16:42
    ako je već maljković u naslovu mogel je biti i na slici
    Gomez69
  • randy marsh30.08.2011. u 16:37
    slovenci imaju prosječnu spoljnu liniju, ali povoljan žreb ih sigurno stavlja u 1/4F
    randy marsh
  • Obrisan korisnik30.08.2011. u 15:20
    gremo slovenci
    Obrisan korisnik