Košarka

Opustimo se, tek je počelo

Piše:Ivor Krapac • četvrtak, 01.09.2011.
Opustimo se, tek je počelo
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nije izgledalo dobro, ali s pobjedom koju je i morala uzeti, Hrvatska se priključila reprezentacijama koje su se mučile, ali ipak ostvarile očekivano prvog dana Eurobasketa u Litvi. Kako je nakon utakmice rekao Bojan Bogdanović, bitna je pobjeda. Dojam ćemo ionako slagati iz utakmice u utakmicu, nadajući se da će biti bolji nego u srijedu...

Hrvatski košarkaši i rezultatski neizvjesne utakmice s gustim završnicama su kombinacija koja najčešće ne završava dobro, ali srećom, sastav koji je Josip Vranković doveo u Litvu dovoljno je kvalitetan i širok da se momčad ranga Finske pobijedi i kada puno toga ne ide kako smo se nadali. Finska vjerojatno jest najslabiji suparnik u skupini, ako pogledamo papir, ali bio je to suparnik za kojeg su se u hrvatskom taboru stigli pripremati najkraće s obzirom da je u skupinu došao posljednji, a igrom ždrijeba, na njega su Vrankovićevi izabranici išli prvi.

Brza i pomalo divlja finska igra na obje strane parketa, koju nije lako kontrolirati, dovoljno kvalitetni i iskusni trener Henrik Dettmann koji dugo radi s momčadi i zna kako iskoristiti ono što ima, pritisak koji je bio veći na hrvatskoj strani, prvi pravi reprezentativni test dijela igrača u našem taboru, oporavljenici koji još hvataju formu - sve ovo možemo nabrojiti kao razloge što je išlo tako teško, a sve ono što Vranković i njegov stručni stožer mogu popraviti trebat će staviti na papir, prenijeti igračima i ispravljati u hodu. S pozitivnim pomakom već u četvrtak protiv Makedonaca.

Bez obzira na poene (17) i asistencije (4) Boa McCalebba, kao i skokove (11) Predraga Samardžiskog, naši sljedeći suparnici su u prvom kolu ostali razočarani, pretrpjevši poraz od Crnogoraca u produžetku. I drugdje je bilo uglavnom zanimljivo, ali bez ijedne senzacije. Jako uvjerljivo slavili su tek Turci, Gruzijci i Nijemci, potonji čak baš jako uvjerljivo, s +27 protiv Izraela - po očekivanju, s vodećim učinkom NBA dvojca, Dirka Nowitzkog (25 poena) i Chrisa Kamana (18 poena, 10 skokova).

Utakmica dana

Srbija - Italija 80:68

Iako imaju trojicu igrača sa sada već i podosta NBA iskustva, Andreu Bargnanija, Danila Gallinarija i Marca Belinellija, Talijani nemaju tako kvalitetnu momčad kao njihovi startni protivnici, a ni tako iskusnog čovjeka na klupi kao što je Dušan Ivković, koji je, ako možemo suditi po prvoj utakmici, ponovno "skuhao" nešto zanimljivo. Bargnani i donekle Gallinari dali su svoje, ali momčadi Simonea Pianigianija to je bilo dovoljno da prijete samo povremeno, u prvoj fazi susreta i krajem treće četvrtine, kada su smanjili prednost Srbije koja je u jednom trenutku bila na +18 i sa serijom 19:5 stigli na samo četiri razlike.

Ipak, predvođeni Markom Kešeljem i Milanom Mačvanom, Ivkovićevi izabranici su početkom posljednje dionice s 11:0 odveli utakmicu u mirnije vode, na 15 poena prednosti - Srbija se, tako, najavila, a Talijani će se u drugom kolu morati vaditi na Njemačkoj. Koja u svojim redovima ipak ima nešto boljeg NBA igrača nego su njihovi.

Igrač dana

Bojan Bogdanović (Hrvatska):
27 poena, 7 skokova, šut 9/13, 6/8 za tricu, po 2 asistencije, osvojene i izgubljene lopte

U pobjedama svojih momčadi do kojih su došli teže od očekivanja, jako puno napravili su Pau Gasol i Tony Parker, ali bit ćemo toliko pristrani da ovu rubriku otvorimo igračem bez kojeg bi protiv Finaca išlo još teže. U hrvatskoj vanjskoj liniji, Bogdanović je u prvoj utakmici bio jedini koji ni najmanje nije zakazao, a s vanjskim šutom, pokazao je da i Hrvatska tu ima jakog aduta, a ne samo naši startni suparnici, koji su stvarali probleme upravo ubačajima s poludistance ili trice, pogotovo početkom utakmice.

Petorka dana

Tony Parker (Francuska): 31 p, 7 a, Bojan Bogdanović (Hrvatska): 27 p, 7 s, Andrej Kirilenko (Rusija): 20 p, 11 s, Vladimir Dašić (Crna Gora): 20 p, 16 s, Pau Gasol (Španjolska): 29 p, 7 s

Zanimljivost dana

Nije osobita novost da Mirza Teletović ima povjerenje u svoj šut i ne plaši se pucati i kada mu baš ne ide, ili mu ne ide uopće. Na žalost reprezentacije BiH, njihov najcjenjeniji igrač, član Caje Laboral, u porazu od Grka imao je upravo takav, šuterski slab dan, s 2/11 iz igre, 0/9 za tricu, zaključivši neuvjerljivu predstavu sa samo šest poena.

Ispucat će on svoje i u četvrtak protiv Crnogoraca, ne brinite.

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.09.2011. u 14:19
    ako je ovo opuštanje, strah me kako će to izgledati protiv CG i grka....pa potim protiv slovenaca, rusa i još nekoga (vj. gruzijaca), ako ne dobijemo još ranije, po tamburi od bosanaca i makedonaca!
    Obrisan korisnik
  • Torca-Dubrava01.09.2011. u 13:12
    previše muke protiv rastrčanih Finaca... previše baš me je strah za dalje...
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik01.09.2011. u 09:55
    Ako smo protiv Finske imali 20 turnovera, što ce tek protiv jacih biti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.09.2011. u 09:12
    uz Hr košarkašku repku čovjek NE MOŽE biti opušten-nikad! da smo igrali jučer i protiv farskih otoka, bilo bi 'čupavo'! stvarno sam mazohist što ih uporno, već 20 godina gledam....i doživljavam već 15 godina mini srčane! sram vas može biti,s ve osim bojana i donekle tomića. ostali su jučer svi bili... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.09.2011. u 08:44
    slabo je ovo bilo jučer i kad fince trica nije išla nismo napravili nikakvu razliku, bogdanović je izvuko jer je pravi španer al ostali bekovi jako loše .
    Obrisan korisnik