Košarka

Hrvati pokvarili učinak favorita

Piše: Vedran Babić • petak, 02.09.2011.
Hrvati pokvarili učinak favorita
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U povijest je otišao i drugi dan Eurobasketa 2011. u Litvi u kojem smo svjedočili i prvom većem iznenađenju, porazu Hrvatske od Makedonije. Ostali favoriti bili su uglavnom uvjerljivi te su bez većih uzbuđenja odradili svoje zadaće na putu do drugog kruga...

Nadali smo se da pomlađena reprezentacija Hrvatske neće biti prvi favorit koji će posrnuti na Europskom prvenstvu, no upravo to se dogodilo. Bezglava igra poslije vodstva od 12 koševa razlike početkom drugog poluvremena koštala nas je poraza od Makedonije predvođene nezaustavljivim Boom McCalebbom.

Izbornik Joke Vranković ne može biti zadovoljan prikazanim u prve dvije utakmice i sva sreća je što on i njegovi izabranici sada imaju dan odmora uoči nastavka natjecanja. Igra će u preostale tri utakmice morati biti kudikamo bolja, napad efikasniji, a obrana čvršća i agresivnija, inače bismo mogli doživjeti fijasko jer suparnici nisu niti malo bezazleni. Dapače, Crna Gora, BiH i Grčka ipak su jači suparnici od Finske i Makedonije.

Domaćin Litva, zatim Španjolska, Turska, Francuska, Njemačka, Srbija, Grčka i Rusija opravdali su uloge favorita i mirno upisali i svoje druge pobjede na turniru. U balkanskom derbiju skupine C BiH je ostvarila važnu pobjedu protiv Crne Gore i tako dodatno zakomplicirala borbu za drugi krug. Mirza Teletović ispalio je ukupno 16 šuteva, pogodio osam, a njegova reprezentacija ukupno je ispucala čak 33 trice, od kojih su pogodili čak 15.

Našim susjedima to je bila prva pobjeda na Eurobasketu poslije 14 godina, a u tom kontekstu spomenimo i reprezentaciju Bugarske, koja je protiv Belgije upisala svoju prvu pobjedu u grupnoj fazi Europskog prvenstva poslije 26 godina čekanja.

Utakmica dana

Italija - Njemačka 62:76

Dvije (nekoć) velike reprezentacije s ukupno pet NBA igrača na parketu vidjeli su posjetitelji u dvorani u Šiauliaiju. Iako su se Talijani odlično držali i početkom posljednje četvrtine vodili 51:48, sa zvukom posljednje sirene doživjeli su i drugi poraz u skupini B, i to prilično uvjerljiv. Ponovno su udarne snage njemačke selekcije bili Dirk Nowitzki i Chris Kaman, koji su zajedno ostvarili učinak od 38 koševa i čak 29 skokova! Nijemci s dvije pobjede iz prve dvije utakmice u petak igraju protiv Francuske, a Italija će svoju prvu pobjedu tražiti protiv Latvije.

Igrač dana

Bo McCalebb (Makedonija):
19 poena (šut iz igre 6/18), 5 asistencija, 1 skok, 3 izgubljene lopte, 1 ukradena lopta

Iako se ne može pohvaliti bogzna kakvim postotkom šuta, McCalebb je uz Vladu Ilievskog bio glavni junak najvećeg iznenađenja dosadašnjeg dijela prvenstva. U ključnim trenucima je s lakoćom probijao našu obranu, loptama "hranio" suigrače i otvarao im prostor, potvrdivši tako svoju neupitnu klasu i status (po)najboljeg igrača makedonske reprezentacije.

Petorka dana

Tony Parker (Francuska): 21 p, 8 a, Vlado Ilievski (Makedonija): 18 p, 3 s, 3 a, Vladimir Dašić (Crna Gora): 14 p, 11 s, 7 a, Dirk Nowitzki (Njemačka): 21 p, 12 s, Chris Kaman (Njemačka): 17 p, 17 s

Zanimljivost dana

U već spomenutoj pobjedi Bugarske veliki udio imali su i bivši igrači Splita, Filip Videnov i Dejan Ivanov. Pri zaostatku 65:63 na minutu i 40 sekundi prije kraja utakmice, Videnov je promašio šut, no Ivanov je spasio stvar uhvativši skok u napadu, a zatim je kod 65:65 bugarski centar ukrao jednu loptu i postigao koš. Ivanovu je to bio jedini koš iz igre (šut 1/10), ali pokazao se kao ključan. Videnov je utakmicu završio sa 17 koševa i osam skokova.

Izjava dana

Možda sam subjektivan, no odgovor Damira Markote u mikrofon HTV-a na pitanje da li je sukob Roka Stipčevića i Stanka Baraća bio na fizičkoj i(li) verbalnoj razini zaista zaslužuje svoj prostor u Dnevniku. Očito ne želeći odati što se zapravo dogodilo jer bi to uvelike moglo naštetiti reprezentaciji, Markota je rekao: "Ne znam, ja sam pio vodu.". Čak se i Viki Ivanović od srca nasmijao.

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.09.2011. u 10:01
    slažem se....mislim da bi igrači sami, bez đouka bolje i organiziranije odigrali, nego s njim! mislim da on opako kvari atmosferu u repki, svojim neznanjem i rotiranjem radi rotiranja.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.09.2011. u 09:47
    Vrankoviću momentalan otkaz!!! Odigrajte revijalno preostale utakmice bez trenera i bit će bolji razultati nego da se i dalje patimo kao ove dvije utakmice...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.09.2011. u 09:21
    ovo će postati antologijska: 'ne znam, ja sam pio vodu':)))))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.09.2011. u 07:45
    Kad će Slavko "radost loptanja" Cvitković više u penziju. Zar nije dovoljno gledati tlaku od naše igre još moramo slušati njegove idiotske komentare.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.09.2011. u 07:06
    Favorita ??? Jel ti to mene zahebavas ? Mi nismo favoriti vec 10g a tek sad cemo biti kanta za napucavanje nekima koje smo lako dobijali u proslosti. Onome kome je u cilju unistit nasu kosarku moram dati odlicnu ocjenu,posao odrađuje savrseno.Zaista izbor Vrankovica,po ne znam kojim mjerilima,za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik