Košarka

Pokazati da možemo bolje

Vedran Filipović • subota, 03.09.2011.
Pokazati da možemo bolje
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

O porazu naše vrste protiv Makedonaca suvišno je trošiti riječi, važno je okrenuti se sljedećim susretima koji bi, po svemu dosad viđenom, trebali biti teži nego prva dva. Pred nama je novi protivnik – Crna Gora. Ne treba ni napisati da će biti teško, svaki susret do kraja bit će takav...

Hrvatska nije otvorila Eurobasket na željeni način. Kako rezultatom, tako i igrom. Usprkos neočekivanom porazu od Makedonaca ništa još nije odlučeno, samo je situacija u skupini C postala vrlo komplicirana. Taj poraz može biti ključan u neodlasku naše selekcije u drugi krug, a može biti i potpuno nevažan, iz kojeg ne bi prenijeli bodove ni da smo pobijedili. Ozljeda Marka Tomasa možda je još i gora od samog poraza, naš najbolji obrambeni igrač već je napustio Alytus i jako će nam nedostajati u nastavku litavskih avantura. A čekaju nas ključne utakmice.

Ključ pobjede

Da bi se uopće lamentiralo o nekim tehničko-taktičkim detaljima, hrvatska igra se mora podići za razinu, ako ne i za dvije. Dakle, moramo imati napadačke kretnje, a u obrani plan B i plan C. Druga ključna stvar biti će zaustaviti snažne crnogorske centre da se šeću i rade što žele po reketu. Žorić i Barać morali bi se ravnopravno boriti s njima, dok će tanašni Andrić, Tomić i Markota trebati dati sve od sebe da ih nadmudre. Također, treba limitirati Cooka, oduzeti mu lagane prodore i pick and roll igru s visokim igračima. Ako njega isključimo iz igre, Crnogorci će morati forsirati individualnu igru Dašića, Pekovića, možda i Jeretina, no preko pametne i koncentrirane obrane to će teško prolaziti.

Crna Gora je debitant na Europskom prvenstvu te, kao i Hrvatska, ima polovičan učinak u dosadašnjem dijelu turnira. Pobijedili su Makedoniju nakon produžetka, a izgubili od Bosne i Hercegovine osam razlike. Izbornik Dejan Radonjić izjavio je kako nije očekivao taj poraz i da će protiv Hrvatske ići na pobjedu. Dosad odigrane utakmice pokazale su da nema velike razlike između reprezentacija te da, barem u našoj grupi, svatko može pobijediti svakoga.

Crnogorska igra prvenstveno se bazira na jakoj centarskoj liniji, upravo tamo gdje je naš izbornik tvrdio da smo najjači. Nikola Peković, 209 centimetara visoki i vrlo snažni centar, odskače od ostatka momčadi. Treba napomenuti kako je on najbolje plasirani Crnogorac u povijesti na NBA draftu. Ni ostatak unutarnje linije nije nimalo za podcjenjivanje. Najčešći Pekovićev partner u reketu je Nikola Vučević, 16. pick ovogodišnjeg drafta s vrlo dobrim šutom s poludistance. Njihove zamjene su također dobri igrači, Vladimir Dragičević i Vladimir Dašić, obojica mogu zaprijetiti s šutom izvana. Posebno neugodni Crnogorci mogu biti ako Radonjić stavi Dašića na "trojku" u kombinaciji s prva dva spomenuta centra. Slavko Vraneš igra malo na ovom prvenstvu.

Vanjsku liniju predvode Goran Jeretin te naturalizirani razigravač Omar Cook koji je otprilike sličan igrač kao i McCalebb. Makedonac više voli otvoreni teren, dok Cook ima nešto bolji šut. No, svakako da mu ne treba dopustiti da se razmaše, vidjeli smo koliko smo problema imali s makedonskim Amerikancem. Moguće rotacije s klupe su Šćepanović, Bakić i Borisov, iskusni igrači koji su dokazali svoju kvalitetu u NLB ligi.

Dosadašnji ogledi

Ove dvije momčadi nisu se još nijednom susrele na velikom natjecanju, jedini dosadašnji susret bio je onaj na turniru u Ljubljani. Podsjetimo, Hrvatska je tada prilično lako slavila 85:71. Bogdanović je zabio 25, Draper i Tomić po 13 s naše strane. Crnogorcima je to bila prva pripremna utakmica, a u njoj su nešto raspoloženiji bili Dragičević i Dašić.

Prema onome što smo dosad imali prilike vidjeti na turniru, bit će ovo još jedna utakmica za one malo debljih živaca. Hrvatska je u dvije utakmice pokazala malo ili ako baš hoćete - ništa. Velik je popis onih koji se moraju "probuditi", no navest ćemo samo Stanka Baraća i Marka Popovića. Spomenuti centar će nam jako trebati u večerašnjem susretu budući da se netko mora hrvati s Pekovićem, Vučevićem, Dašićem... Bojan Bogdanović jedini je pokazao da je u odličnoj šuterskoj formi i bilo bi vrlo korisno kada bi on bio prvo napadačko rješenje. Dakle, treba igrati suprotno od drugog poluvremena protiv Makedonije. Centri će također imati tešku zadaću i bit će od presudne važnosti da ne uđu u probleme s penalima te da im Crnogorci ne ostvare dominaciju u skoku. S Tomasovom ozljedom vjerojatno će Rudež dobiti priliku, ali u obrani će se Bogdanović i Simon morati više potrošiti što znači da će netko drugi morati "povući" u napadu.

Obje momčadi nalaze se u istoj poziciji, poražena momčad će vjerojatno ovisiti o drugim rezultatima u posljednjem kolu. Večeras u 20 sati svi ćemo se skupa nadati da će Hrvatska prikazati bolju igru te odnijeti važnu pobjedu. Jer teško da može gore...

EP 2011., Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Finska92:64Bosna i Hercegovina
Grčka58:72Sjeverna Makedonija
Hrvatska87:81Crna Gora
1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2011., Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Finska92:64Bosna i Hercegovina
Grčka58:72Sjeverna Makedonija
Hrvatska87:81Crna Gora
1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.09.2011. u 19:21
    Stipčević je najgori hrvatski reprezentativac ikada.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.09.2011. u 16:18
    ne može bit remi jer ak bude izjednačeno poslije 4. četvrtine igraju se produžeci
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.09.2011. u 15:34
    Mene hrvatska kosarkaska reprezentacija neodoljivo podseca na srpsku fudbalsku. Po imenima uvek pri vrhu...ali na terenu ne mogu da se sastave. Blam za blamom...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.09.2011. u 15:26
    ..očekujem da će Joke staviti flaster na Pekovića...Na twitteru je objavio da dvoji između Stipćevića i još nekog...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.09.2011. u 15:09
    ja bi odma potpisa remi
    Obrisan korisnik