Ostali sportovi

Što tek mogu zdravi Green Bay Packersi?

Piše:Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 05.09.2011.
Što tek mogu zdravi Green Bay Packersi?
Foto: EPA

Pred nama je nova NFL sezona. Otvaraju je u četvrtak zadnja dva Super Bowl prvaka, Green Bay Packersi i New Orleans Saintsi, a upravo s njihovim divizijama otvaramo ovogodišnju najavu jedne od najzanimljivijih liga u sportu danas.

NFC North divizija

Green Bay Packers

Raspored najava

NFC North i NFC South, 5. rujna

NFC East i NFC West, 6. rujna

AFC North i AFC South, 7. rujna

AFC East i AFC West, 8.rujna

Aktualni Super Bowl prvaci imaju razloga biti optimistični. Prošle sezone su osvojili naslov usprkos nagomilanim ozljedama, zadržali su okosnicu momčadi, a QB Aaron Rodgers je godinu dana iskusniji. Obrana bi ponovno trebala biti pri samom vrhu lige, napustio ih je tek linijaš Cullen Jenkins.

Obećava: Probijači bi trebali momčadi dati potrebnu ravnotežu. Ryan Grant je zdrav, a Rodgers iza sebe sada ima i Jamesa Starksa koji je isplivao u doigravanju. Nakon ozljede momčadi će se priključiti i talentirani hvatač/bloker Jermichael Finley koji će dodatno ojačati Rodgersovu skupinu hvatača.

Zabrinjava: Napadačka linija nikada nije bila snaga ove momčadi. Unutrašnjost te linije je poprilično tanka i u slučaju ozljede prvaci bi se mogli naći u problemima.

Vruće pitanje: Može li DE Mike Neal dostojno zamijeniti Cullena Jenkinsa?

Ključni igrači: Uz Rodgersa u napadu tu je i fantastični hvatač Greg Jennings (12 TD-a). Obranu predvode vezni branič Clay Matthews (13,5 sackova) i linijaš B.J. Raji (6,5 sackova).

Raspored: Ovogodišnji protivnici Packersa prošle sezone pobijedili su 50,8% svojih utakmica što prvake stavlja u gornji dom kada je u pitanju težina rasporeda. Već u prvom tjednu čeka ih važna utakmica s NFC rivalima Saintsima.

Chicago Bears

Prošlu sezonu Bearsa obilježio je dodavač Jay Cutler koji je Chicago odveo do doigravanja gdje su poraženi od Packersa, s tim da se on zbog ozljede povukao iz utakmice i cijelo ovo vrijeme morao slušati kritike i uvrede na svoj račun. Momčad su napustili centar Olin Kreutz i TE Greg Olsen, a pridružio im se veteran krilni hvatač Roy Williams.

Obećava: Chicago bi se trebao oslanjati na probijanje. Uz vrlo dobrog Matta Fortea iz Dallasa je stigao i Marion Barber pa trener Lovie Smith ima dva opasna probijača.

Zabrinjava: Napadačka linija ostaje veliki problem Bearsa. Odlazak Kreutza to je potencirao, a Cutlera štiti puno nedokazanih imena.

Vruće pitanje: Može li Cutler računati na svoju grupu krilnih hvatača gdje su Hester, Knox i novopridošli Williams?

Ključni igrali: Obrambene zvijezde DE Julius Peppers te vezni braniči Brian Urlacher i Lance Briggs na svojim će leđima nositi ovu momčad.

Raspored: 48.8% je omjer pobjeda njihovih protivnika. Borbe s divizijskim protivnicima Packersima i preporođenim Lionsima (peti i deseti tjedan) bit će ključni.

Minnesota Vikings

Umirovljenje Bretta Favrea i dolazak Donovana McNabba obilježili su ovaj period za Vikingse. Momčad je sredinom prošle sezone preuzeo Leslie Fraizer, a velike promjene doživjela je njihova obrambena linija jer su momčad napustili Pat Williams i Ray Edwards, a otišao je i WR Sidney Rice.

Obećava: Krilni hvatač Bernard Berrian izgleda odlično pod McNabbom, ne zaboravimo ni prvu metu Percyja Harvina, a stigao je i Michael Jenkins iz Atlante.

Zabrinjava: Odlasci linijaša Williamsa i Edwardsa razbili su zaštitni znak ove momčadi pa odličnu sezonu mora imati novopridošli Remy Ayodele.

Vruće pitanje: Kako će Donovan McNabb reagirati u sustavu koordinatora Billa Musgravea koji ne njeguje west coast napad?

Ključni igrači: Probijač Adrian Peterson ponajbolji je u NFL-u. Sigurno je i glavna okosnica ovog napada i čovjek koji ih može podignuti na stepenicu više.

Raspored: 51% je postotak pobjeda njihovih protivnika. McNabb se na Badnjak vraća u Washington gdje ga čekaju Redskinsi, njegova prošlogodišnja momčad.

Detroit Lions

Lionsi su ovogodišnji hit NFL-a. Detroit nakon desetljeća patnje ima razloga radovati se jeseni. Momčad trenera Jima Schwartza ima potencijala predvođena dodavačem Matthewom Staffordom. Igraju vrlo dobro i u gradu je niknulo nekoliko novih zvijezda.

Obećava: 23-godišnji QB Matthew Stafford raste pred našim očima. Igra iznimno dobro, ratoboran je i talentiran. Okružen je vrlo dobrim metama i napad Lionsa će biti uzbudljiv, baš kao i obrambena linija koja je podigla mnogo prašine.

Zabrinjava: Jahvid Best njihov je prvi probijač. On se tek treba dokazati, a dubina na toj poziciji baš i nije pohvalna.

Vruće pitanje: Može li, ozljedama sklon, Stafford napokon odraditi sezonu bez ozljede?

Ključni igrači: Obrambeni linijaš Ndamukong Suh nova je zvijezda lige i zvijer u NFL rovovima, a hvatač Calvin Johnson među najboljima je na toj poziciji.

Raspored: Protivnici Lionsa prošle su sezone pobijedili 52% svojih utakmica. Dvoboj protiv rivala Bearsa 13. studenog pripremit će ih za završnicu sezone.

NFC South divizija

New Orleans Saints

Saintsi su prošle sezone šokantno ispali od Seattle Seahawksa. Njihov pokušaj obrane naslova tako je naglo prekinut. U ovu sezonu ulaze bez probijača Reggieja Busha, ali stigli su zato probijači Mark Ingram (novak) i Darren Sproles te obrambeni linijaši Aubrayo Franklin i Shaun Rogers. Novi centar za Drewa Breesa je bivši Bear Olin Kreutz.

Obećava: Napad dodavanjem predvođen Drewom Breesom. Ponajbolji dodavač NFL-a slaže se odlično sa svojom skupinom hvatača i to je glavna uzdanica New Orleansa.

Zabrinjava: Obrana Saintsa prošle je godine napravila korak unatrag i ukoliko ove sezone žele vratiti izgubljeno, Jonathan Vilma i društvo moraju igrati bolje.

Vruće pitanje: Kako će funkcionirati igra probijanjem s Pierreom Thomasom, sveučilišnom zvijezdom Ingramom i neugodnim Sprolesom?

Ključni igrači: Uz Breesa koji je neprikosnoveni vođa ove momčadi, u obrani važnu ulogu igra safety Malcolm Jenkins.

Raspored: Težina rasporeda Saintsa je na 50,8%, a utakmice s Atlantom u desetom i 16. tjednu bit će ključni u lovu na diviziju.

Atlanta Falcons

Falconsi s dodavačem Mattom Ryanom imaju dosta pobornika. Prošla sezona to je opravdala jer je Atlanta regularni dio završila na omjeru 13-3. Dobar dodavač i snažna igra probijanjem ostavljaju dojam iznimno disciplinirane momčadi. Obrana mora podići svoj nivo igre pa je iz Minnesote doveden linijaš Ray Edwards.

Obećava: Matt Ryan izgleda iznimno zrelo, a posao mu bitno olakšava odlični WR Roddy White. Grupi hvatača priključio se i novak Julio Jones za kojeg Falconsi imaju velika očekivanja.

Zabrinjava: Zadnja linija obrane Falconsa i dalje ne ulijeva puno povjerenja, ali bi trebao pomoći dolazak CB-a Dunte Robinsona.

Vruće pitanje: Može li probijač Michael Turner ponovno prijeći 1.000 yardi i biti prvi čovjek ovog napada?

Ključni igrači: Uz Turnera, Ryana i hvatača Whitea u napadu, u obrani se bez sumnje ističe linijaš John Abraham čiji je glavni zadatak lov na dodavače.

Raspored: Atlanta je u donjem domu po težini rasporeda (49,2%), ali u prvih pet tjedana imaju četiri neugodna protivnika (Chicago, Philadelphia, Tampa Bay, Green Bay).

Tampa Bay Buccaneers

Jedno od najugodnijih iznenađenja prošle sezone. Najmlađa momčad lige mnoge je oduševila i došla veoma blizu doigravanju. Osobitu pozornost na sebe je privukao dodavač Josh Freeman koji se s pobjedničkim mentalitetom nametnuo kao zvijezda u usponu. Neiskustvo im prošle godine nije škodilo jer su bili fantastični u neizvjesnim završnicama. Mogu li nastaviti svoj razvoj?

Obećava: 23-godišnji Freeman imao je 25 TD dodavanja prošle sezone, a u utakmicama koje su odlučene unutar tri poena, Bucsi imaju omjer 5-1. Dodavači u NFL-u vrijede onoliko koliko donesu pobjeda. Freeman je dobro krenuo.

Zabrinjava: Mladost i neiskustvo u obrani. I ove sezone Tampa Bay oslonit će se na novake i mlade igrače, uključujući i iznimno važnu poziciju srednjeg veznog braniča. To mjesto držao je iskusni Barrett Rudd, ali njega više nema i sada je tu novak Mason Foster.

Vruće pitanje: Što Freeman može očekivati od svoje skupine hvatača? Ona nije duboka, ali obećava razvoj 24-godišnjeg Mikea Williamsa.

Ključni igrači: Freemanu puno pomaže odlični tight end Kellen Winslow, a dosta će ovisiti i o probijaču LaGarretteu Blountu i talentiranom braniču Aqibu Talibu.

Raspored: 48.6% je procijenjena težina njihovog rasporeda. Već u prvom tjednu čekaju ih Lionsi u dvoboju dviju mladih, potentnih NFL momčadi.

Carolina Panthers

Najlošija momčad prošle sezone. Otišao je trener John Fox i preuzeo ih obrambeni stručnjak Ron Rivera. Na draftu su kao prvi pick izabrali dodavača Cama Newtona oko kojeg bi trebali graditi svoju momčad.

Obećava: Zadržali su oba svoja probijača, DeAngela Williamsa i Jonathana Stewarta. Taj dinamični duo trebao bi biti oslonac napadu kojeg predvodi neiskusni dodavač.

Zabrinjava: Panthersi su prošle sezone bili uvjerljivo najneuvjerljiviji napad. Nisu mogli zabiti gotovo ništa. Newton tijekom priprema nije nikog uvjerio da bi on mogao to promijeniti.

Vruće pitanje: Pokaže li se NFL prevelikim zalogajem za Newtona, hoće li se trener Rivera okrenuti tek nešto iskusnijem Jimmyju Clausenu?

Ključni igrači: Dodavači Panthersa na raspolaganju imaju fantastičnog krilnog hvatača Stevea Smitha, a srce obrane drži ponajbolji vezni igrač lige, Jon Beason.

Raspored: Unatoč lošoj 2010. Pantherse i ove sezone čeka težak raspored (55,5%, nateži u NFL-u). Već u drugom tjednu stižu im Packersi, zatim Bearsi u četvrtom pa Saintsi u petom i Falconsi u šestom tjednu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy05.09.2011. u 14:08
    napokon, očekivao sam ovu najavu i odlično je odrađena. nadam se daljnjem usponu Detroita jer mi je draga ekipa, a mislim da su Falconsi pogodili s Jonesom ipak to ostaje za vidjet. sutra dakle o Eaglesima, da vidim što će pisat... fly Eagleas fly
    danchy
  • Obrisan korisnik05.09.2011. u 13:43
    teško da mogu daleko dogurati sa ovin trenerom,mislin da će prvaci biti carolina panthersi
    Obrisan korisnik
  • russell05.09.2011. u 13:27
    i da, briggs traži trade i vjerojatno neće ni igrati u chi
    russell
  • russell05.09.2011. u 13:26
    vidjet cemo pa cemo komentirat, uostalom lionsi su i dobili bearse samo su suci procjenili da ono nije TD, isto tako, suh, KVB, avril, fairley će onda potrgat Cutlera jer iovako jadna linija bearsa je oslabljena
    russell
  • Obrisan korisnik05.09.2011. u 13:15
    to ce se dogodit nikad pa ni onda,možda tek kada se pola obrane Bearsa umrovi,jer je dovoljan samo jedan hit od Urlachera ili briggsa ili bože sačuvaj Peppersa da staffordu "opet" nešto iskoči ili pukne,taj je isti robben američkog nogometa,2 tjedna igra onda je 4 tjedna out.
    Obrisan korisnik