Rukomet

Atletico se poigrao s Barcelonom

Zvonka Keliš • ponedjeljak, 05.09.2011.
Atletico se poigrao s Barcelonom
Foto: Davor Sajko

U prvom velikom derbiju sezone rukometaši Atletico de Madrida uvjerljivo su svladali aktualnoga prvaka Španjolske, Barcelonu, 33:26. Prvi naslov sezone tako je otišao u ruke španjolskom viceprvaku.

BM Atletico de Madrid - FC Barcelona Intersport 33:26 (13:10)

MADRID - Dvorana Vistalegre, Madrid, Gledatelja: 11963
Suci: Pastor Gamon/Garcia Fernandez

BM Atletico de Madrid: Šterbik, Hombrados; Abalo (2), Guardiola, Chema Rodríiguez (3), Markussen (6), Kallman (2), Aguinagalde (6), Garcia Parrondo (1), Lazarov (6), Canellas (4), Jurkiewicz, Alberto Entrerrios (1), Davis, Edu Fernandez (2), Dinart
Trener: Talant Dušebajev

FC Barcelona Intersport: Šarić; Rocas (2), Nagy, Sorhaindo (2), Jermenyr, Raul Entrerrios, Juanin Garcia (1), Sjostrand (ps), Victor Tomas, Aguirrezabalaga (2), Rutenka (5), Igropulo (4), Sarmiento (3), Ugalde (2), Noddesbo (4), Morros (1)
Trener: Xavi Pascual

Isključenja: BM Atletico de Madrid: 2 min.; FC Barcelona Intersport: 2 min.

Dvorana Vistalegre u Madridu, novi dom rukometaša Atletico de Madrida, u nedjelju navečer bila je domaćin prvoga derbija sezone. 11963 gledatelja imalo je čast prisustvovati prvom rukometnom derbiju u ovoj dvorani, kao i podržati rukometaše sada već bivšega Ciudad Reala pod novim nazivom i u novim dresovima. Svojim prisustvom oborili su i rekord u broju gledatelja koji su u jednoj dvorani pratili utakmicu Asobala.

Prilikom predstavljanja obje momčadi odmah se znalo kako borba za Superkup neće biti još jedna obična utakmica već ona prava stvar. Ipak se prvak i viceprvak Španjolske ne susreću svakoga dana. Velika borba očekivala je rukometaše obje momčadi, no u utakmicu je ozbiljnije ušao Atletico koji je svojom odličnom obranom i raspoloženim Šterbikom i Hombradosom na golu u potpunosti zatvorio vrata Barceloni te je s uvjerljivih 33:26 odnio svoj prvi naslov ove sezone.

U prvome poluvremenu obje su momčadi krenule motivirano i čvrsto u obrani, i dok je Aguinagalde predvodio Atletico u napadu, Rutenka je tu ulogu preuzeo na drugoj strani. Izjednačena igra trajala je tek do 2:2 kada Atletico polako sve uzima u svoje ruke i počinje graditi put ka svojoj pobjedi. Do 15. minute utakmice stigao je do 5:4, da bi se Barcelona u sljedećih pet minuta vratila na 6:6. Rukometaši Atletica htjeli su pokazati tko je glavni u rukometnoj palači u Madridu te su ponovno stigli u vodstvo 9:8. Do odlaska na odmor samo su povećali svoju prednost, a točku na i prvoga dijela stavio je bivši igrač CO Zagreba, Kiril Lazarov pogotkom za vodstvo Atletica 13:10.

Nastavak utakmice donio je potpuno drugačiju Barcelonu i još razigraniji i bolji Atletico koji je vođen svojim navijačima u prvih pet minuta drugoga dijela stigao do +6 (18:12). Arpad Šterbik na golu je i dalje bio nepremostiva prepreka za igrače Xavija Pascuala, dok je Markussen u napadu pokazao kako se odlično uklopio u ekipu Talanta Dušebajeva stoga ni ne čudi što se nakon desetak minuta nastavka vodstvo Atletica povećalo na +9 (23:14). U posljednjih deset minuta ušlo se s 28:19 za Atletico da bi rukometaši Barcelone napravili seriju od četiri pogotka zbog čega se činilo kako su bili odlučni u povratku u igru. Međutim, ambijent i podrška navijača Atleticu nisu dozvoljavala da posustane već su ga vinuli u visine. Na gol stiže Hombrados, dok u napadu Edu Fernandez zabija u ključnim trenucima i sve to za konačnu pobjedu Atletica 33:26 i prvi osvojeni naslov u novoj sezoni.

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Markussen, Aguinagalde i Lazarov sa po šest postignutih pogodaka, dok je najbolji kod Barcelone bio Rutenka s pet golova.

Nakon odlične rukometne predstave dodijeljene su i nagrade za najbolje rukometaše. Trofej za najboljeg igrača primio je Atleticov Julen Aguinagalde, a čast da mu uruči ovu nagradu pripala je predsjedniku Atletico de Madrida, Enriqueu Cerezu. Aguinagalde je te večeri bio posebno sretan, budući da je proglašen i najboljim strijelcem. Očekivano, nagradu za najboljeg vratara primio je Arpad Šterbik iz ruku potpredsjednika Atletica, Pedra Pereza.

Trener Barcelone, Xavi Pascual, nakon utakmice priznao je kako ih je pobijedila bolja momčad: "Nakon 20 minuta igre oni su ostvarili prednost i s lakoćom su nas svladali. Atletico je jednostavno igrao jako dobro."

S druge strane, Dušebajev je bio nadasve zadovoljan, ali i opčinjen atmosferom koja je vladala u dvorani: "Kada te punih 60 minuta podržava 12 tisuća ljudi, to je nešto predivno. Upravo smo se zbog toga osjećali kao da smo kod kuće te smo tako bili i mnogo jači. Osjetili smo sve, a posebice podršku naših navijača", izjavio je Dušebajev te dodao: Što se tiče igrača, sretan sam zbog načina na koji su se suprotstavili protivniku. Utakmica je bila mnogo teža nego što to govori konačan rezultat, no nas je nosila jedna posebna motivacija."

Iako u prošloj sezoni nisu stigli u sam vrh, nadaju se kako će se u ovoj to promijeniti: "Prošle sezone nismo bili u mogućnosti biti na vrhu, no iako znamo da ni ove sezone to neće biti lako, glad i želja igrača bit će presudna u borbi za sve naslove", kazao je Dušebajev.

Na kraju svega, Dušebajev je pobjedu posvetio svim navijačima Atletico de Madrida, ali i bivšega Ciudad Reala: "Želio bih posvetiti ovaj trijumf navijačima Atletica, ali i podijeliti ga s obožavateljima Ciudad Reala koji su nam uvijek bili vjerni i kojima ćemo biti zauvijek zahvalni. To je grad koji nas je uvijek lijepo primio i gdje smo se osjećali kao kod kuće", zaključio je Dušebajev.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.09.2011. u 19:55
    Svaka čast momci
    Obrisan korisnik