Ostali sportovi

U Philadelphiji se priča o Super Bowlu

Mario Majdić Natrlin • utorak, 06.09.2011.
U Philadelphiji se priča o Super Bowlu

Nastavljamo s najavama NFL sezone koja počinje u četvrtak. Danas ćemo se pozabaviti uvijek aktualnom NFC East divizijom i ne toliko aktualnom NFC West divizijom u kojoj nikada ne znate koja će momčad isplivati na vrh, a koja potonuti...

Divizija NFC East

Philadelphia Eagles

Momčad koja je privukla najviše pažnje uoči nove sezone. Michael Vick ponovno je jedan od najzanimljivijih dodavača lige, a Eaglesi su u prijelaznom roku doveli niz pojačanja uključujući najzvučnije ime, braniča Nnamdija Asomughu, Rodgersa-Cromartieja, linijaše Jasona Babina i Cullena Jenkinsa. Napad su pojačali probijač Ronnie Brown i hvatač Steve Smith.

Raspored najava

NFC North i NFC South, 5. rujna

NFC East i NFC West, 6. rujna

AFC North i AFC South, 7. rujna

AFC East i AFC West, 8.rujna

Obećava: Vick predvodi jedan od najdinamičnijih napada lige. Uz svoje hvatače DeSeana Jacksona i Jeremyja Maclina trebao bi biti noćna mora za protivničke obrane.

Zabrinjava: Obrana je pojačana i sprijeda i straga. Problem je sredina, odnosno vezni red koji je ispunjen mladim i nedokazanim igračima. Brine i napadačka linija.

Vruće pitanje: Koliki će pritisak stvoriti velika očekivanja za ovogodišnju momčad i može li Vick odraditi sezonu bez ozljede?

Ključni igrači: Uz spomenute Vicka, Jacksona i Maclina važna karika bit će i probijač LeSean McCoy. U obrani će važnu igru odigrati zadnji red predvođen Asanteom Samuelom i novopridošlim Asomughom.

Raspored: Njihovi ovogodišnji protivnici prošle su sezone pobijedili 50,4% svojih utakmica. Otvaranje sezone bit će izazov - kod neugodnih Ramsa, a zatim u Atlantu pa kod kuće protiv Giantsa.

New York Giants

Turbulentno ljeto za Toma Coughlina i njegove NY Giantse, nakon jednako turbulentne sezone za njegovog dodavača Elija Manninga. Nagomilale su se ozljede, otišli su hvatač Steve Smith i hvatač/bloker Kevin Boss. Divizija NFC East je uvijek konkurentna pa će za Manninga i Coughlina ovo biti zahtjevna sezona jer obojica imaju što za dokazivati.

Obećava: Igra probijanjem trebala bi biti njihovo prvo oružje. Ahmad Bradshaw i Brandon Jacobs trebali bi nastaviti s kvalitetnim predstavama.

Zabrinjava: Zadnji red obrane u pripremnom je razdoblju desetkovan ozljedama, a osobito boli gubitak startera Terrella Thomasa.

Vruće pitanje: Hoće li se Manning oporaviti od 25 presječenih dodavanja koja su ga proganjala prošlu sezonu?

Ključni igrači: Odlascima Bossa i Smitha, hvatač Hakeem Nicks mora pomoći Manningu. Obrana će se osloniti na iskusne Justina Tucka, Mathiasa Kiwanuku i Osija Umenyioru.

Raspored: 19. najteži raspored ove sezone. Ali, to ne znači puno. U drugoj polovici sezone čekaju ih redom Eaglesi, Saintsi, Packersi pa Cowboysi. u 16. tjednu stižu Jetsi s njihovim bivšim hvatačem Burressom.

Dallas Cowboys

Tiha vremena u jednom od najzvučnijih NFL odredišta. Momčad je preuzeo dugogodišnji koordinator Jason Garrett, a vlasnik Jerry Jones nije dovodio nikakva zvučna pojačanja. Dodavač Tony Romo izgleda spremno nakon oporavka od ozljede koja mu je prekinula prošlu sezonu.

Obećava: QB Tony Romo jedan je od dodavača kojeg kritičari i navijači imaju na piku. Ali, Romo bi ove sezone s hvatačima Milesom Austinom i Dezom Bryantom trebao imati solidnu sezonu.

Zabrinjava: Puno promjena doživjela je napadačka linija. Romov stil ne olakšava im posao, a čuvat će ga mladi i neiskusni linijaši.

Vruće pitanje: Hoće li dolazak karizmatičnog obrambenog koordinatora Roba Ryana razbuditi talentiranu obranu Cowboysa?

Ključni igrači: Tight end Jason Witten sigurnosna je sklopka Tonyja Roma. U obrani odskače nevjerojatni DeMarcus Ware na čijem se putu ne želite naći.

Raspored: 15. po težini u ligi. A u prvom tjednu koordinatora Roba Ryana posjećuje njegov brat blizanac Rex s Jetsima. To je uvijek zanimljivo. Sezonu završavaju protiv Eaglesa i Giantsa.

Washington Redskins

Trener Mike Shanahan ulazi u svoju drugu sezonu za kormilom Redskinsa. Veliko trenersko ime iza sebe ima godinu puno dogodovština, omjer 6-10 i transkript prepiranja s dodavačem McNabbom i braničem Haynesworthom. Njih više nema, nema ni živopisnog probijača Clintona Portisa i Shanahan se nada puno stabilnijoj sezoni.

Obećava: Redskinsi se moraju okrenuti pojedinačnim kvalitetama svojih igrača i sposobnosti Shanahana da ih ukomponira u cjelinu. U Washingtonu se nadaju da će obrana biti na visini zadatka.

Zabrinjava: Redskinsi nemaju čistog startnog dodavača. Shanahan je jedva tu ulogu dodijelio Rexu Grossmanu dok svoju šansu čeka John Beck.

Vruće pitanje: Koliko će QB situacija i njihova kvaliteta utjecati na mirnoću u momčadi i njezinu efikasnost?

Ključni igrači: Stigao je probijač Tim Hightower, tu je i hvatač Santana Moss. U obrani tu su talentirani linebackeri Brian Orakpo i vječno zapostavljena radilica London Fletcher.

Raspored: Na papiru jedan od lakših. Ali, igraju šest utakmica protiv gore navedenih momčadi i to su dvoboji na koje se prvenstveno moraju skoncentrirati. Dolazi i McNabb s Vikingsima 24. prosinca.

Divizija NFC West

Arizona Cardinals

Cardinalsi su zakrpali rupu za poziciji dodavača dovevši Kevina Kolba iz Philadelphije. Sada je Kolb definitivno tema broj jedan u Arizoni, a oko njega Cardsi se nadaju složiti respektabilnu momčad. Dosta pomaže i činjenica da ova divizija baš i nije među najjačim u ligi.

Obećava: Kevin Kolb i hvatač Larry Fitzgerald razvili su odličnu kemiju i predsezona je bila iznimno kvalitetna. Nastave li u tom smjeru, mogli bi se pretvoriti u jedan od najopasnijih tandema lige.

Zabrinjava: Ozljeda rookie probijača Williamsa ostavila ih je tankima na to poziciji, a obrana tek treba dokazati da će ove godine biti na visini zadatka.

Vruće pitanje: Što će Cardinalsi i Kolb ukoliko obrane zaustave Fitzgeralda?

Ključni igrači: Dosta se očekuje od probijača Bennieja Wellsa te Joeyja Portera i Darnella Docketta u obrani.

Raspored: Cardinalsi imaju nominalno najlakši raspored ove sezone, a četiri od pet zadnjih utakmica igraju kod kuće.

Seattle Seahawks

Seattle je prošle sezone ušao u doigravanje unatoč negativnom omjeru. Stvari su se posložile i izbacili su aktualne prvake Saintse. Dalje od toga nije išlo. I ove se sezone doimaju kao limitirana momčad s novim dodavačem Tarvarisom Jacksonom koji ne ulijeva veliko povjerenje.

Obećava: Dolasci hvatača Sidneyja Ricea i hvatača/blokera Zacha Millera pohvalni su potezi koji bi trebali olakšati posao nesigurnom Jacksonu.

Zabrinjava: QB Jackson ničim nije pokazao da zaslužuje ulogu startera, za vratom mu puše konkurencija Charlie Whitehurst i situacija na toj poziciji nije stabilna.

Vruće pitanje: Hoće li se trener Pete Carroll moći osloniti na svoju grupu probijača koju predvodi Marshawn Lynch?

Ključni igrači. Novopridošli Rice i Miller igrat će važnu ulogu, a puno će ovisiti i o left tackleu Russellu Okungu.

Raspored: 23. najteži raspored u ligi, a tri od svoje zadnje četiri utakmice igraju sa svojim divizijskim protivnicima.

St. Louis Rams

Trener Steve Spagnuolo ima razloga za optimizam. Ramsi izgledaju iznimno potentno. Mladi dodavač Sam Bradford razvija se po planu i okosnica je ove momčadi. U nejakoj diviziji Ramsi svakako razmišljaju o iznenađenju i borbi za sam vrh NFC Westa.

Obećava: Bradford je prošle sezone osvojio 3,512 yardi i bacio 18 TD dodavanja dok se probijač Steven Jackson probio za velikih 1,241 yard. To su dvije najveće zvijezde ove momčadi.

Zabrinjava: Obrani nedostaje dubine i imena koja ulijevaju povjerenje. Osobito u zadnjem redu pa je s toga iz Philadelphije doveden Quintin Mikell.

Vruće pitanje: Koliko je zapravo dobra skupina krilnih hvatača predvođena Donniejem Averyjem, Brandonom Gibsonom i novopridošlim Mikeom Sims-Walkerom?

Ključni igrači: Bradford i Jackson morat će ovu momčad nositi na svojim leđima, a obrana puno očekuje od Chrisa Longa.

Raspored: Iznimno težak. U prvoj polovini stižu najveća NFL imena, a u drugom dijelu kreću jako važne divizijske utakmice.

San Francisco 49ers

Novi trener Jim Harbaugh ima puno posla. Dodavači su mu jako loši, momčad je u predsezoni izgledala očajno, ali talenta imaju. "Samo" ga treba posložiti.

Obećava: Probijač Frank Gore sretan je i ima novi ugovor. On je prva opcija u napadu Ninersa i ne bi smio razočarati.

Zabrinjava: Niti Alex Smith niti Colin Kaepernick nisu zadivili u predsezoni i situacija s dodavačima ne izgleda nimalo zavidno.

Vruće pitanje: Hoće li procvjetati skupina krilnih hvatača s talentiranim Michaelom Crabtreejem i novopridošlim Braylonom Edwardsom?

Ključni igrači: Vernon Davis jedan je od najboljih hvatača među tight endovima, a u obrani 49ersi imaju strašnog Patricka Willisa koji je po kvaliteti na samom vrhu lige.

Raspored: S 46.5% među lakšima u ligi. Neophodan im je dobar start u sezonu. Igraju protiv Seattlea, zatim Dallasa pa Cincinnatija i Philadelphije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.09.2011. u 17:02
    Unatoč teškom rasporedu evo Ramsa u dogiravanju ove godine ;)
    Obrisan korisnik
  • randy marsh06.09.2011. u 12:44
    Manning 25 presječenih pasova prošle godine?!? Nisam to upratio... jako loša forma, ne bi to očekivao od njega
    randy marsh
  • renimus06.09.2011. u 08:39
    Nikako mi ne ide u glavu da 49ers jos drze Alex Smitha nakon 6 katastrofalnih sezona. Ostatak ekipe je solidan. Jim Harbaugh je dobar trener iako se jos mora dokazati u NFL-u. Uglavnom, sa prosjecnim qb se mogu prosetati svojom divizijom
    renimus