Nogomet

Video: Njemačka do remija u Gdanjsku

Damir Žbulj • utorak, 06.09.2011.
Video: Njemačka do remija u Gdanjsku
Foto: EPA

Neke od reprezentacija koje nisu imale kvalifikacijske obveze ovog utorka odlučile su međusobno odmjeriti snage. Njemačka je na međunarodnom otvaranju novog stadiona u Gdanjsku, u sudačkoj nadoknadi dvoboja, stigla do remija protiv Poljske. Naš budući protivnik u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Belgija, ostvarila minimalnu pobjedu protiv SAD-a, dok je Češka na svom terenu deklasirala Ukrajinu, još jednog domaćina idućeg Eura.

Kako smo već i navikli od njemačke nogometne reprezentacije, već i prija kraja kvalifikacija osigurali su nastup na završnom natjecanju. Pobjedom nad Austrijom u petak kao prva reprezentacija izvadili su vizu za Poljsku i Ukrajinu te sada mogu u miru pripremati momčad za Euro.

Kvalifikacijski termin bez obaveza iskoristili su za odigravanje prijateljske utakmice s jednim od domaćina Eura 2012, Poljskom. Stari rivali našli su se u Gdanjsku, kako bi na fantastičnom novom stadionu, koji će ugostiti neke od utakmica idućeg Europskog prvenstva, odigrali prvu međunarodnu utakmicu.

Njemački izbornik Joachim Löw odlučio je malo ispremiješati sastav. Nastup na Euru je osiguran pa su glavne zvijezde, Neuer, Özil i Schweinsteiger, dobili 'slobodno' te su se mogli vratiti na raspolaganje svojim klubovima. Ovo je bila i posebna utakmica za njemački dvojac poljskih korijena, Podolski i Klose sigurno su s nestrpljenjem čekali ovaj dvoboj,

Poljska u 16 međusobnih dvoboja nije pobijedila Njemačku, posljednji remi izvukli su davne 1978. godine, a posljednja dva dvoboja odradili su na velikim natjecanjima, uz pobjede Elfa i na Euru 2008 i na Svjetskom prvenstvu 2006. godina u Njemačkoj. U petak je poljska nogometna reprezentacija odigrala prijateljski dvoboj s Meksikom, završilo je 1:1, a dvoboj s Njemačkom ušli su u najjačem mogućem sastavu.

Gosti su na karakterističan način ušli u susret, zaredali s prilikama, a Podolski, Schürlle, Klose i Lahm već su u početnih deset minuta mogli Njemačku dovesti u vodstvo. Otvoreno se nastavilo i u ostatku poluvremena, Podolskom je poništen gol zbog zaleđa u 22. minuti, Kroos je mogao lotu pospremiti u mrežu u 31. minuti, ali rezultat se nije mijenjao. Opasni su bili i domaći, Peszko je u nekoliko navrata bio u prilici te je nevjerojatno kako je rezultat na poluvremenu bio samo 0:0.

U nastavku utakmice ipak je stiglo ono neizbježno, golovi. Poveli su Poljaci u 55. minuti utakmice. Igrač dortmundske Borussije Robert Lewandowski je svladao Wiesea na golu Njemačke za 1:0. U 68. minuti utakmice sudac svira penal za goste, siguran realizator bio je Kroos, koji poravnava rezultat na 1:1.

Poljska je u 81. minuti ostala s desetoricom na terenu, drugi žuti karton zaradio je Glowacki, ali to ih nije spriječilo da stignu do novog pogotka. Kazneni udarac u samoj završnici utakmice u pogodak je pretvorio još jedan igrač Borussije iz Dortmunda, Jakub Kuba Blaszczykowski, a domaći navijači mislili su kao je pobjeda na dohvat ruke. Međutim, Nijemci kao Nijemci, u sudačkoj nadoknadi dvoboja, pogotkom Cacaua na asistenciju Müllera, za konačnih 2:2.


szólj hozzá: Pol 2-2 Ger

Budući protivnik Hrvatske u kvalifikacijama za iduće Svjetsko prvenstvo koje će se 2014. godine igrati u Brazilu, Belgija, u prijateljskom dvoboju ugostila je reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država.

U prvom poluvremenu nije bilo golova, a pogodak odluke postigao je Lombaerts u 54. minuti utakmice, za konačnih 1:0 i minimalnu pobjedu belgijskih nogometaša.

Još jedan domaćin idućeg Eura, Ukrajina, u prijateljskom dvoboju testirala je svoju kvalitetu protiv uglednog protivnika, gostovali su u Češkoj i nisu se dobro proveli. Česi su dominirali od samog početka susreta , a poveli su već u četvrtoj minuti. Opravdano dosuđeni kazneni udarac realizirao je Kadlec i tako svojoj ekipi osigura rano vodstvo. Raspoloženi Kadlec novi pogodak postiže već u 12. minuti. Ubačaj iz kuta s desne strane glavom šalje u mrežu. Vodstvom domaćina od 2:0 odlazi se na odmor.

Nastavak susreta donio je još dva pogotka u mreži Ukrajinaca. U samom otvaranju drugog dijela, u 47. minuti, Rezak je nakon dvostrukog proigravanja sa svojim suigračem, s ruba kaznenog prostora, poslao loptu iza leđa gostujućeg vratara. Već u 51. minuti igre Česi postižu i četvrti pogodak. Proboj po lijevoj strani dobro je pratio Dan Kolar i s pet metara spremio loptu u mrežu. Domaći su se tu zaustavili, Ukrajinci nisu uspjeli postići niti počasni pogodak te je rezultat na kraju ostao 4:0.

Prijateljske utakmice, 6. rujan
Poljska - Njemačka 2:2 (0:0)
Belgija SAD 1:0 (0:0)
Češka - Ukrajina 4:0 (2:0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • greenhorn07.09.2011. u 01:05
    dok je jedan Lippi konstantnim rotiranjem osvojio SP 06te, nekim izbornicima je to totalna enigma, onda je panika ak nema 2-3 igraca i čuđenje kaj su neki nezadovoljni statusom, a oni koji su se fino osigurali u početnoj igraju ležerno jer nema konkurencije
    greenhorn
  • Obrisan korisnik06.09.2011. u 23:55
    Njemci su opet pametni jer isprobavaju neke igrače sa klupe u prijateljskim utakmicama. Vratit će im se višestruko u natjecateljskim utakmicama.
    Obrisan korisnik
  • bbbroman06.09.2011. u 23:15
    u 89' je bilo 1:1...na kraju 2:2...al dobro, j**e se njemcima...oni su svoj posao završili...igraju jako dobro i lijepo...svaka im čast
    bbbroman
  • Obrisan korisnik06.09.2011. u 23:14
    šta ga trpaju ovi iz borrusije bit će ona dobra ove godine u ligi prvaka vjerujte mi
    Obrisan korisnik