Ostali sportovi

Kada će zaigrati Peyton Manning?

Piše:Mario Majdić Natrlin • srijeda, 07.09.2011.
Kada će zaigrati Peyton Manning?
Foto: EPA

NFL sezona sve je bliže. Danas ćemo se prebaciti na AFC konferenciju, točnije divizije North i South. Na sjeveru kraljuju Steelersi i Ravensi koji ciljaju veoma visoko, dok je na jugu prva priča ozlijeđeni Peyton Manning i sudbina njegovih Indianapolis Coltsa...

Divizija AFC North

Pittsburgh Steelers

Poraz u Super Bowlu u veljači sigurno još boli. Bila je to prilika Steelersima da dodatno zacementiraju status jedne od najelitnijih organizacija u NFL-u. Grad koji je šest puta osvajao Super Bowl i ove je sezone favorit. Dodavač Ben Roethlisberger i trener Mike Tomlin, uz pomoć najstrašnije obrane lige, ponovno žele do samog kraja.

Raspored najava

NFC North i NFC South, 5. rujna

NFC East i NFC West, 6. rujna

AFC North i AFC South, 7. rujna

AFC East i AFC West, 8.rujna

Obećava: Roethlisbergerovi hvatači izgledaju odlično. Uz veterana Hinesa Warda, tu je brzi Mike Wallace, talentirani Sanders i Brown te novopridošli Jerricho Cotchery.

Zabrinjava: Dosta je promjena u napadačkoj liniji (otišli Starks i Adams), dok u obrani krilni braniči ne ulijevaju povjerenje.

Vruće pitanje: Može li nešto starija obrana Steelersa i dalje zadržati status najelitnije u NFL-u?

Ključni igrači: Steelersi će se osloniti na RB-a Rasharda Mendenhalla, dok u obrani uz četvoricu veznih braniča ne smijemo zaboraviti genijalnog Troya Polamalua.

Raspored: 27. po težini raspored ove sezone. 30. listopada igraju protiv Patriotsa, a tjedan kasnije s rivalima Ravensima.

Baltimore Ravens

Ravensi imaju povjerenja u svog dodavača Joea Flacca. Momčad Johna Harbaugha nada se i ove sezone probiti do doigravanja i otići korak dalje. Momčad je napustio WR Derrick Mason, stigao je Lee Evans iz Buffala i odlični fullback Vonta Leach.

Obećava: Dolazak Leacha trebao bi olakšati posao probijaču Rayju Riceu, a kombinacija hvatača Anquana Boldina i Evansa trebala bi biti od koristi.

Zabrinjava: Nesigurna napadačka linija i nešto starija obrana s 36-godišnjim vođom Rayjom Lewisom.

Vruće pitanje: Može li Joe Flacco u svojoj četvrtoj sezoni napraviti dodatan iskorak i odvesti Ravense dublje u doigravanje?

Ključni igrači: U obrani treba naglasiti ponajboljeg linijaša lige Halotija Ngatu i fantastičnog safetyja Eda Reeda.

Raspored: Na papiru, drugi najlakši raspored lige. Dvoboji s ljutim rivalima Steelersima čekaju ih u prvom i devetom tjednu. Protiv NY Jetsa igraju u četvrtom.

Cleveland Browns

Dosta optimizma u momčadi koja je prošlu sezonu završila s omjerom 5-11. Obećava razvoj mladog dodavača Colta McCoyja, stigao je novi trener Pat Shurmur, obrana se okreće formaciji 4-3 i imaju veoma popularnog probijača.

Obećava: Mladi McCoy koji je startao u osam utakmica prošle sezone, odigrao je odlično u predsezoni i mnoge oduševio. Sada u tom smjeru mora nastaviti i ove jeseni.

Zabrinjava: Skupina krilnih hvatača. Massaquoi, Robiskie i Cribbs moraju igrati bolje nego prošle sezone.

Ključno pitanje: Koliko će novo kickoff pravilo udaranja lopte s 35 yardi umanjiti utjecaj odličnog specijalnog tima Brownsa?

Ključni igrači: Dosta se očekuje od probijača Peytona Hillisa u napadu i krilnog braniča Joea Hadena u obrani.

Raspored: 19. po težini. U zadnjih pet tjedana, četiri puta igraju protiv Steelersa i Ravensa.

Cincinnati Bengals

Otprilike ovako: lice franšize, dodavač Carson Palmer (31), radije je otišao u mirovinu nego nastavio igrati za vlasnika Mikea Browna. Startat će neiskusni Andy Dalton. Momčad su napustili prvi hvatač Ochocinco i najbolji branič Joseph. Startni RB upravo je izašao iz zatvora gdje je proveo pet dana. Trener Marvin Lewis je još tu.

Obećava: Novak A.J.Green trebao bi biti iznimno važan krilni hvatač, a tu je i mladi TE Jermaine Gresham.

Zabrinjava: Novak Andy Dalton je bačen u vatru i pitanje je može li upravljati napadom protiv agresivnih NFL obrana.

Vruće pitanje: Kakve su šanse da se Palmer ipak odluči vratiti iz mirovine i priključiti momčadi? Za to bi dobio 11,5 milijuna dolara.

Ključni igrači: Probijač Benson bit će od nevjerojatne važnosti, a obranu će na okupu pokušati držati Rey Maualuga.

Raspored: 27. po težini. U prvih pet tjedana igraju protiv nešto lakših protivnika - Cleveland, Denver, San Francisco, Buffalo i Jacksonville.

Divizija AFC South

Indianapolis Colts

Dodavač Peyton Manning još uvijek se oporavlja od operacije vrata. Rehabilitacija ne ide po planu i postoji mogućnost da Manning propusti nekoliko prvi utakmica. Coltsi pokušaju prikriti paniku, iz mirovine su izvukli iskusnog Kerryja Collinsa, a informacije o Manningu puštaju kroz kapaljku. Iako mnogi vjeruju da ni s njim ovogodišnji Coltsi ne mogu daleko, bez njega Indianapolis nitko ne može ni zamisliti.

Obećava: Coltsi se barem nadaju nastavku razvoja krilnih hvatača Austina Collieja i Pierrea Garcona koji igraju uz bok veteranu Reggieju Wayneu i odličnom TE-u Dallasu Clarku.

Zabrinjava: Iznimno mlada i neuigrana napadačka linija s novakom Anthonyjem Castonzom koji čuva Manningov mrtvi kut.

Vruće pitanje: Može li QB Collins držati Coltse u igri u slučaju da Manningu potraje oporavak?

Ključni igrači: Centar Jeff Saturday imat će posla s mladim linijašima, a u obrani će golemi dio posla morati obaviti defensive endovi Dwight Freeney i Robert Mathis.

Raspored: Coltsi imaju treći najteži raspored lige. Protiv Pittsburgha igraju 25. rujna, a protiv Patriotsa 4. prosinca.

Houston Texans

Mnogi su očekivali da će momčad Garyja Kubiaka već prošle sezone ući u doigravanje. Ali nisu pa će ove godine morati iskoristiti nešto slabije Coltse i pokušati se dokopati naslova u diviziji. Doveli su bitna pojačanja u obrani gdje je kao koordinator stigao Wade Phillips, a zadnjem redu se pridružio odlični CB Jonathan Joseph.

Obećava: Napad dodavanjem predvođen dodavačem Mattom Schaubom i hvatačem Andreom Johnsonom. Tu je i najbolji probijač prošle sezone, Arian Foster.

Zabrinjava: Na obrani su dosta radili u Houstonu, ali za sada je to još uvijek najslabija karika Texansa. Dok ne dokažu suprotno.

Vruće pitanje: Kako će se na poziciji veznog braniča snaći odlični obrambeni linijaš i prvo ime ove obrane - Mario Williams?

Ključni igrači: Kvartet Schaub, Johnson, Foster i Williams okosnica su ove momčadi i od njih sve započinje.

Raspored: Deseti po težini. Protivnici su im pobijedili 51,6% utakmica prošle sezone. Ključni će biti dvoboji protiv Coltsa već u prvom, a zatim i u 16. tjednu.

Tennessee Titans

Završena je era Jeffa Fishera u Tennesseeju. Taj trener napustio je Nashville nakon 16 godina i njegovo mjesto zauzeo je Mike Munchak. Stigli su i novi dodavači, veteran Matt Hasselbeck i novak Jake Locker.

Obećava: Probijač Chris Johnson najefikasniji je u ligi, upravo je postao i najplaćeniji RB i sada se treba dokazati odličnom sezonom.

Zabrinjava: Osim Kennyja Britta, Titansi se nemaju čemu veseliti kada su u pitanju hvatači. Tu su Nate Washington i Damian Williams, ali pitanje je koliko produktivni mogu biti.

Vruće pitanje: Može li uskoro 36-godišnji Hasselbeck preporoditi momčad u silaznoj putanji?

Ključni igrači: Puno će ovisiti o Chrisu Johnsonu koji ima sposobnost sam prelomiti utakmice. Takvi potezi bit će neophodni Titansima.

Raspored: 23. po težini (48,8%). Imaju neugodan niz gdje ih za redom čekaju Steelersi, Texansi i Coltsi.

Jacksonville Jaguars

Trener Jack Del Rio i vodstvo Jagsa, okrenulo se obrani koju su, između ostalog, pojačali veznim braničima Paulom Poslusznyjem i Clintom Sessionom te safetyjem Dawanom Landryjem. Unatoč tome, mnogo je nepoznanica i upitnika u ovoj momčadi. Nekoliko dana prije početka sezone šokirali su sve otpustivši QB-a Davida Garrarda koji je trebao biti njihov starter.

Obećava: Probijač Maurice Jones-Drew bez sumnje je njihovo prvo oružje i najopasnija prijetnja protivničkim obranama.

Zabrinjava: Skupina hvatača je nezavidna. Uz solidnog Mikea Thomasa tu su još i praktički nepoznati Jason Hill i Cecil Shorts.

Vruće pitanje: David Garrard, dugogodišnji QB Jaguarsa, neočekivano je otpušten. Može li momčad preuzeti neuvjerljivi Luke McCown?

Ključni igrači: TE Mercedes Lewis trebao bi imati fantastičnu sezonu, dok se u obrani ističe linijaš Aaron Kampman.

Raspored: Kao i Coltsi, imaju treći najteži raspored. Imaju niz utakmica u kojem ih čekaju Pittsburgh, Baltimore, Houston i Indianapolis.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.09.2011. u 13:17
    13. novembra (studenog) se vraća Payton protiv Jacksonvilla... Još najbržih informacija na facebook stranici " NFL Balkan "
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2011. u 21:34
    samo da neigra prvi tjedan za moj fantasy :)
    Obrisan korisnik