Zimski sportovi

Najcrnji dan hokeja

Pišu:Krešimir Ferlak, Mirza Seferagić, Ana Legradi • srijeda, 07.09.2011.
Najcrnji dan hokeja

U srijedu poslijepodne u stravičnoj zrakoplovnoj nesreći koja se dogodila dva kilometra od zračne luke Tunošna u ruskom Jaroslavlju prilikom uzlijetanja zrakoplova poginula je momčad HC Lokomotiv Jaroslavlj, član druge najjače hokejske lige svijeta, KHL-a. Prema zadnjim informacijama iz ruskih medija je stigla vijest kako je preminulo 43 od 45 putnika i članova posade.

"Ovo je najcrniji dan u povijesti ovog sporta," riječi su kojima se javnosti obratio predsjednik Međunarodnog saveza u hokeju na ledu Rene Fasel povodom tragedije u Rusiji.

Fasel je dodao. "Unatoč konstantnim putovanjima profesionalnih hokejskih momčadi, naš je sport do danas bio pošteđen ovakvih tragedija. Ovo je najmračniji dan u povijesti našeg sporta. Ne radi se samo o ruskoj tragediji, jer su u momčadi bili igrači i treneri iz čak deset zemalja."

Vijest je rusku ligu zatekla prvog dana četvrte sezone u vrijeme kad je odigrana prva trećina tradicionalnog Opening kupa, utakmice kojom prošlosezonski finalisti otvaraju novu sezonu. Susret je odigran u Ufi između prvaka Salavat Julaeva i Atlanta. Usred prve trećine predsjednik KHL-a Aleksandr Medvedev je objavio vijest o tragičnom događaju čime je susret prekinut, a navijači su u tuzi napustili Ufa Arenu.

Igrači, treneri i liječnici Lokomotiva su putovali u Minsk na prvu utakmicu sezone protiv bjeloruskog Dinama koja se trebala održati u četvrtak. "Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo nadalje osigurali najbolji hokej u Jaroslavu, te da Lokomotiv ostane jedan od najjačih klubova u KHL-u," poručio je Medvedev.

Lokomotiv je osnovan 1949. godine u Jaroslavlju, a ime je dobio po svojem vlasniku, Ruskim željeznicama, nacionalnom državnom željezničkom prijevozniku. Svoje je prve utakmice igrao u Avtodizel Areni sve do 2001. godine i otvaranja nove Lokomotiv Arene 2000 koja ima kapacitet od oko deset tisuća mjesta. Lokomotiv je tri puta od svojeg osnivanja osvojio rusko prvenstvo, 1997., 2002. i 2003. godine.

OVEČKIN: "U ŠOKU SAM"

Brojni igrači u NHL-u su na svojim Twitter profilima poručili obiteljima preminulih kako se mole za njih. Zvijezda Washington Capitalsa Alex Ovečkin kratko je napisala: "U šoku sam!!!!! R.I.P.". Ruski vratar i član Philadelphia Flyersa, Ilja Bryzgalov: "Moja sućut svim obiteljima i prijateljima Lokomotiva. Moje misli i moje molitve su sa suprugama, djecom i roditeljima žrtava...". Podršku su, među ostalima, dali i Bobby Ryan, Brent Sopel, Ryan Whitney, Mike Rupp, Devin Setoguchi, Victor Hedman, Martin Havlat, Taylor Hall, Evander Kane te mnogi drugi uključujući i prvog čovjeka NHL-a Garyja Bettmana.

Popularni Loko je prve sezone KHL-a dohvatio treću poziciju ukupnog poretka u regularnom dijelu sezone te dogurao do finala gdje je poražen od Ak Barsa s 3:4 u serijama. Naredne sezone je u doigravanje krenuo s pete pozicije zapada i stigao do finala konferencije gdje je poražen od budućih viceprvaka HC MVD-a. Prošle sezone Lokomotiv kreće u lov na Gagarin kup s prve pozicije zapada, ali su ponovili povijest iz prethodne sezone i ponovno upisali poraz u finalu konferencije od budućih viceprvaka Atlanta s 2:4 u serijama.

Podršku obiteljima poginulih igrača i trenera je dao i ruski predsjednik Dmitri Medvedev, premijer Vladimir Putin kao i ruski ministar prometa Igor Levitin. Nadležno ministarstvo je započelo istragu o okolnostima nesreće. Čelnici lige su najavili kako se utakmica Opening kupa odgađa kao i za sutra zakazani susret između Dinama i Lokomotiva. Datumi ovih utakmica će biti naknadno objavljeni. Prvenstvo će se za sada odvijati prema već zakazanom planu, ali bez popratnih zabavnih sadržaja.

Momčad iz Jaroslavlja je od ove sezone trebao voditi novi trener Kanađanin Brad McCrimmon kojem je ovo bio prvi samostalni trenerski posao u karijeri. Prošle je sezone vršio dužnost pomoćnog trenera u Detroit Red Wingsima. Za poslove pomoćnog trenera je bio zadužen Igor Korolev. Na popisu igrača su se nalazila neka od najpoznatijih imena iz svijeta hokeja. Uprava kluba se ove sezone odlučila na dovođenje europskih igrača, kao i većina klubova KHL-a.

Posljednje zbogom

Bivši kapetan slovačke reprezentacije Pavol Demitra ove je godine po posljednji puta obukao reprezentativni dres, a nije ni slutio kako se 09. svibnja 2011. pred svojim navijačima zauvijek oprostio od reprezentacije i od hokeja u pobjedi Slovačke nad Danskom uz rezultat od 4:1 i osvajanje 10. pozicije. Demitra se nakon emotivnog oproštaja od navijača i reprezentacije odlučio na još jednu godinu u Jaroslavlju. 36-godišnji napadač je prošle sezone u KHL-u upisao najviše asistencija u doigravanju, njih 15.

Demitru su tokom karijere brojni suigrači hvalili kao odličnog suigrača i sjajnog čovjeka koji je uvijek znao pronaći prave riječi utjehe za svoje suigrače u teškim trenucima. Smrt Demitre je velika tragedija za Slovačku jer je on bio jedan od najboljih slovačkih igrača u posljednjih 20 godina. U NHL-u je ukupno proveo 16 sezona nastupajući za Ottawa Senatorse, St. Louis Bluese, LA Kingse, Minnesotu Wild te Vancouver Canuckse. Odigrao je 847 utakmica u kojima je postigao 304 pogotka, 464 asistencije te 768 bodova. Demitra je za sobom ostavio suprugu i dvoje djece.

Češke zvijezde

Kapetan momčadi Jaroslavlja Karel Rachunek na prošlom je prvenstvu predvodio češku reprezentaciju do brončane medalje i pobjede nad Rusijom uz rezultat od 7:4. Svoju je najbolju, a ujedno i posljednju sezonu u Lokomotivu završio s 46 upisanih bodova, sasvim dovoljno da primi nagradu za braniča s najviše upisanih bodova u regularnom dijelu sezone.

Na popisu čeških reprezentativaca u Lokomotivu se nalaze Jan Marek te Josef Vašiček, prošlosezonski najučinkovitiji napadač Lokomotiva u doigravanju s postignuta 22 boda. Marek je u sezoni 2005./2006. s HC Sparta Praha osvojio titulu prvaka češke Extralige uz titulu igrača s najviše upisanih bodova (54). Naredne je sezone potpisao ugovor za ruski Metalurg Magnitogorsk i odmah osvojio titulu prvaka tadašnje Ruske super lige.

S Magnitkom je proveo još tri sezone da bi 2010. potpisao za moskovski CSKA, a krajem siječnja ove godine odlazi u Atlant s kojim je dogurao do finala u kojem su Moskovljani izgubili od Salavata s 1:4 u serijama. Čeh je u 20 utakmica doigravanja postigao 16 bodova.

Vašiček je na SP-u u Austriji 2005. godine osvojio zlatnu medalju u povijesnoj pobjedi nad reprezentacijom Kanade. Čeh se proslavio pogotkom s igračem manje na ledu za pobjedu od 3:0. Sljedeće je sezone s Carolina Hurricanesima osvojio Stanley kup, jedini u svojoj karijeri. Sva trojica Čeha su prošle godine još jednom zauvijek zadužili češku naciju osvojivši šestu zlatnu medalju na prvenstvima od raspada Čehoslovačke republike u pobjedi nad Rusijom od 2:1. Rachunek je u pobjedi sudjelovao jednom asistencijom.

Ljubimac Švedske

Rođeni Poljak sa švedskom putovnicom, ujedno švedski reprezentativac 30-godišnji Štefan Liv prošle se sezone pridružio momčadi Sibira, a po završetku sezone odlučio je dati svoj potpis Lokomotivu kao prvi golman. Sa Švedskom je osvojio po jednu brončanu, srebrnu i zlatnu medalju na prvenstvima te zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine. Livova zamjena u Jarosljavu je bio ruski kolega Oleksander Vijukin.

Bez mladih nada

Mlade nade Lokomotiva i ruske reprezentacije su svakako bili 20-godišnji Danilo Sobčenko i Juri Uričev osvajači zlatne medalje s U20 reprezentacijom Rusije u siječnju ove godine. Mladi Sobčenko je rođen u ukrajinskom Kijevu, a ove je godine u svojem drugom nastupu za reprezentaciju Rusije upisao četiri pogotka i tri asistencije u sedam susreta.

Reprezentacija je napravila povijesni preokret rezultata u finalnom ogledu s Kanadom. Nakon što su Rusi gubili do kraja drugog perioda s 0:3 u samo 20 minuta pet su puta zatresli mrežu iznenađenim Kanađanima.

Na popisu prerano preminulih braniča Lokomotiva se nalaze Ukrajinac Vitali Anikejenko, Rusi Mihail Balandin, Marat Kalimulin i Pavel Trakanov, njemački reprezentativac Robert Dietrich te bjeloruski reprezentativac Ruslan Salei. Salei je legenda i vjerojatno najbolji igrač Bjelorusije u povijesti, a u dugogdišnjoj NHL karijeri odigrao je čak 917 utakmica, najviše za Anaheim Duckse. Prošle sezone nastupao je u dresu Detroit Red Wingsa s kojima je došao do polufinala Zapada, nakon čega se odlučio za odlazak u Rusiju.˝

Latvijski reprezentativac na poziciji braniča Karlis Skrastins je u Jaroslav stigao nakon jedne sezone u NHL-u gdje je za Dallas Starse upisao osam bodova u 74 odigrana susreta.

Tragično preminuli igrači na poziciji napadača su Rusi Gennadi Čurilov, Aleksander Kaljanin, Andrej Kirjukin, Nikita Kljukin, Sergej Ostapčuk, Ivan Tkačenko, Aleksander Vasjunov i Artem Jarčuk

Za život se još uvijek bori 26-godišnji napadač Aleksandr Galimov te Alexander Sizov, jedan od članova posade zrakoplova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • maksimkrutoy05.05.2020. u 16:56
    Też czytam te informacje
    maksimkrutoy
  • Obrisan korisnik10.09.2011. u 00:23
    Svemu pa i tome je razlog lova... Avioni tipa Jak-42D su navodno dosta pouzdani ali pod uvjetom da se redovito održavaju.. Nažalost održavanje je jako skupo i zato se ovakve stvari i dešavaju.. Prema prvim ispitivanjima pronadjenih crnih kutija, zakazao je motor te avion nije mogao postići dovoljnu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2011. u 17:19
    Ruslan Sale 1974-FOREVER R.I.P
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2011. u 14:39
    počivali u miruinače odgođen je početak khl-a, a evo video objavljen na youtubeu sa svim stradalimahttp://www.youtube.com/watch?v=hctcadrv9WI
    Obrisan korisnik
  • Vjeran08.09.2011. u 13:19
    Nemam riječi. Preživjelima želim brz i potpun oporavak. Svi ostali, R.I.P. Prestrašno... I znam da ovo nikako ne može doći do njih ali svejedno obiteljima poginulih šaljem izraze iskrene sućuti i suosjećam s njima u njihovoj boli.
    Vjeran