Košarka

NBA zvijezde ne silaze s "pozornice"

Piše: Vedran Babić • subota, 10.09.2011.
NBA zvijezde ne silaze s "pozornice"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Još jedan dan na Eurobasketu u Litvi otpratili smo u povijest. Na "tapetu" su bile tri utakmice 2. kola skupine E u kojima su do pobjeda stigli Španjolci, Nijemci i Francuzi. Na tom putu ponovno su imali svesrdnu pomoć svojih NBA zvijezda...

Što se turnir približava kraju, to je Španjolska sve nemilosrdnija i bolja. Nakon što su apsolvirali Njemačku, s 25 koševa razlike nadigrali su Srbiju, koja nije znala kako protiv "zakona braće". Pau i Marc Gasol zajedno su utrpali 46 koševa i uhvatili 18 skokova, a usporedbe radi, u sastavu naših susjeda tek su dva igrača postigla dvoznamenkasti broj koševa.

Osim nezaustavljive braće Gasol, ovog četvrtka na "pozornici" Eurobasketa svoju su zapaženu ulogu odigrala još tri NBA-ovca. Dirk Nowitzki i Chris Kaman zajedno su postigli 39 koševa uz 14 skokova u pobjedi Njemačke nad Turskom, a Tony Parker je bio drugi najbolji strijelac Francuske (19 koševa) u slavlju protiv domaćina Litve. Zanimljivo, obje utakmice završene su identičnim rezultatom, 73:67.

Kao što to biva na svim velikim natjecanjima, najviše do izražaja dolaze NBA zvijezde, koje u Litvi iz utakmice u utakmicu potvrđuju svoju klasu i bez većih se poteškoća nose s teškim teretom koji se uoči svakog dvoboja stavlja na njihova leđa. Isto tako, oni su u svakom trenutku sposobni zabiti koš iz bilo koje pozicije na terenu, a redovito su upravo oni ti koji završavaju (ključne) napade. Nema sumnje kako će to biti slučaj i do kraja Eurobasketa i da ćemo na "pozornici" vidjeti još dosta dobrih uloga s njihove strane.

Utakmica dana

Parkerova Francuska nanijela je poraz domaćinu Litvi pred 11.000 vatrenih navijača u Vilniusu te će u posljednjem kolu sa Španjolskom krenuti u izravan dvoboj za prvo mjesto u skupini. Francuzi su tijekom cijele utakmice imali inicijativu, no kada su početkom posljednje četvrtine domaćini preokrenuli na plus tri, Nando De Colo i Parker su došli u spas i postigli 17 od francuskih 26 koševa do kraja utakmice.

Igrač dana

Da ne bude baš sve u znaku NBA zvijezda, u ovoj rubrici prednost ćemo dati Nijemcu Philippu Schwethelmu, koji je postigao 11 od svojih 14 koševa u posljednjoj četvrtini, koju su Nijemci dobili 25:21. 22-godišnji Schwethelm je u igri proveo 20 minuta, a iz igre je šutirao 5/8. Ovo mu je ujedno bio i najbolji učinak na Eurobasketu ako ćemo gledati samo broj koševa.

Petorka dana

Tony Parker (Francuska) - 19 koševa, 3 asistencije

Nando De Colo (Francuska) - 21 koš, 5 ukradenih lopti, 4 skoka

Philipp Schwethelm (Njemačka) - 14 koševa, 3 skoka

Pau Gasol (Španjolska) - 26 koševa, 8 skokova, 3 asistencije, 2 blokade

Marc Gasol (Španjolska) - 20 koševa, 10 skokova

Kad ne ide, ne ide

Među najvećim potrošačima lopti, ali i najnepreciznijim košarkašima danas svoje mjesto našli su Hidayet Türkoglu (Turska), koji je iz igre gađao 4/15, zatim Martynas Pocius (Litva) sa šutom 2/11 i tri izgubljene lopte, a Boris Diaw (Francuska) pogodio je samo jedan od osam šuteva. Kod Nijemaca su Benzing, Herber i Schultze zajedno promašili svih osam šuteva i izgubili svaki po jednu loptu. Kad ne ide, ne ide.

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.09.2011. u 11:42
    On se vec sasvim solidno pokazao u doigravanju ove godine sa Z-boneom u tandemu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.09.2011. u 10:53
    Jako mi je drago sto upravo Marc Gasol dokazuje da je sasvim dobar igrac. U proslosti sam se mnogo puta susreto sa komentarima da on ima samo prezime svoga popularnijeg brata i nista vise od toga ali to definitivno nije istina. Marc je sigurno među top 3 europska centra trenutno i ocekujem jos veci... [više na forumu]
    Obrisan korisnik