Košarka

Nema Parkera, nema šanse

Piše:Vedran Babić • ponedjeljak, 12.09.2011.
Nema Parkera, nema šanse
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Ništa neočekivano ni spektakularno nije se dogodilo u posljednjem kolu skupine E Eurobasketa u Litvi. Četvrtfinale su izborili Španjolci, Francuzi, Litavci i Srbi, a mnogi upravo među tim četirima reprezentacijama vide osvajače medalja na ovom prvenstvu...

Iako rezultatski nije ispalo tako, utakmica između Španjolske i Francuske ipak je pobudila najviše pozornosti na Eurobasketu. Bio je to izravni duel za prvo mjesto u skupini, a poslije 40 minuta igre radovali su se branitelji naslova, koji su slavili s visokih 96:69. Presudila je serija 27:4 u trećoj četvrtini, a nadmoć Španjolaca ocrtavala se, između ostalog, u činjenici da su se svi igrači osim Rubija i Calderona upisali u strijelce. Također, Španjolci su imali čak 23 asistencije naspram devet francuskih.

Ah, da. Francuski izbornik Vincent Collet odlučio je u ovom susretu poštedjeti Tonyja Parkera i Joakima Noaha uoči četvrtfinalnih okršaja i tako lišiti ovu utakmicu dugoročne neizvjesnosti. Hoće li mu se taj potez isplatiti ili ne, ostaje nam vidjeti, no jasno je kako su Francuzi bez dva praktički najvažnija igrača lak zalogaj za raspoložene i razigrane Španjolce. Jedina svjetla točka u francuskoj momčadi večeras bio je 21-godišnji centar Kevin Seraphin, njihov najbolji strijelac s 18 koševa.

Utakmica dana

Četvrtfinale Eurobasketa neće proteći bez domaćina Litve. U odlučujućoj utakmici oni su s 84:75 nadvisili Nijemce, kojima je uvelike ostao dužan Dirk Nowitzki. Uz 16 koševa, ali očajnim šutom iz igre (4/17), glavna njemačka zvijezda nije bila na razini na kojoj je mogla adekvatno pomoći svojoj momčadi. Odličan je bio Chris Kaman, no Litavci su ipak imali širu klupu i to je na kraju presudilo. Osim Kamana, raspoložen je bio još jedino Benzing (18 koševa), dok su Litavci imali iskusne Kaukenasa i Jasikevičiusa, mladog Valanciunasa, a priključili su im se Javtokas, Jasaitis, Kalnietis...

Što se razvoja rezultata tiče, dvije minute prije kraja na semaforu je svijetlilo 75:75, a onda su Litavci do kraja utakmice nanizali devet koševa. U posljednjoj četvrtini posebno se istakao veteran Jasikevičius s 11 od svojih 17 koševa, pokazavši pritom kako unatoč 35 godina na leđima još uvijek može pružiti prave partije u pravo vrijeme.

Igrač dana

Miloš Teodosić nije uzalud bio proglašen najboljim europskim igračem 2010. godine. 24-godišnjak iz Valjeva bio je udarna snaga srpske reprezentacije na putu do tijesne pobjede nad Turskom. Na cijelom prvenstvu igra na vrlo visokoj razini, a protiv Turaka je bio posebno raspoložen, pogodivši i nekoliko važnih slobodnih bacanja u posljednjoj četvrtini kada su suparnici prijetili preokretom. Novopečeni razigravač moskovskog CSKA potrošio je puno lopti (šut iz igre 6/13, 6 izgubljenih lopti), no sve to naši susjedi će ipak vrlo brzo zaboraviti. Plasman u četvrtfinale u ovom trenutku važniji je od svega.

Petorka dana

Miloš Teodosić (Srbija) - 20 koševa, 8 skokova, 5 asistencija, 1 ukradena lopta

Šarunas Jasikevičius (Litva) - 17 koševa, 4 skoka, 4 asistencije, 1 ukradena lopta

Rudy Fernandez (Španjolska) - 15 koševa, 6 asistencija, 4 skoka, 3 ukradene lopte

Serge Ibaka (Španjolska) - 10 koševa, 7 skokova

Chris Kaman (Njemačka) - 25 koševa, 11 skokova, 2 asistencije

Tragičar(i) dana

Ömer Onan i Ersan Ilyasova imali su šuteve za pobjedu u samoj završnici dvoboja sa Srbijom, no nisu pogodili pa je tako njihova reprezentacija ostala bez prilike da se bori za medalje. Prije dvije godine u Poljskoj Turci su ispali u četvrtfinalu i potom u razigravanju zauzeli osmo mjesto, a posljednji "pravi" rezultat ostvarili su prije točno deset godina kada su pred svojim navijačima bili viceprvaci.

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!