Košarka

Završen drugi čin

Piše: Vedran Babić • utorak, 13.09.2011.
Završen drugi čin
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Uoči posljednjeg kola skupine F na Eurobasketu u Litvi nepoznat je bio samo jedan preostali sudionik četvrtfinala. Na kraju je to bila Slovenija, koja je uspjela slomiti otpor Finske. U izravnoj borbi za prvo mjesto Sergej Monja je zabio za slavlje Rusije nad Makedonijom, a Grci su "odradili" autsajdera Gruziju...

Spušten je zastor i na drugi čin Eurobasketa 2011. godine. Završena je druga faza nadmetanja po skupinama i napokon ulazimo u završnicu, u četvrtfinale. Tko je kiksao, kiksao je. Od sada pa nadalje nitko više nema pravo na kiks. Vrijeme je da vidimo koliko još može senzacija Makedonija, iskusna Rusija, oslabljene Grčka i Slovenija. Mnogi će reći - ne mogu puno, i vjerojatno su u pravu. Skupina E je puno jača, no pričekajmo ipak četvrtfinalne susrete.

U posljednjem kolu skupine F Grci su sa 73:60 apsolvirali Gruziju, koja unatoč porazu može biti vrlo zadovoljna ostvarenim u Litvi. U svom premijernom nastupu na Eurobasketu plasirali su se u drugi krug i na tom putu pobijedili Belgiju i Ukrajinu te pružili dobar otpor favoriziranima Rusiji i Sloveniji. U drugom krugu najbliži pobjedi bili su protiv Makedonije, no sigurno da zbog toga mladi izbornik Igor Kokoškov i njegovi igrači neće previše žaliti.

Naši susjedi Slovenci izborili su četvrtfinalni duel sa Španjolskom. Ionako već oslabljeni, Slovenci su poslije tri uzastopna poraza na prvenstvu napokon stigli do pobjede. U odlučujućoj utakmici za prolaz porazili su Finsku 67:60, no malo koga su u dosadašnjem dijelu Eurobasketa uvjerili da mogu dogurati do same završnice. Pogotovo ne ako već u četvrtfinalu idu na glavnog favorita natjecanja.

Utakmica dana

Rusija - Makedonija 63:61

Makedonci su kao najugodnije iznenađenje ovog Eurobasketa bili na koračić od prve pozicije u skupini F, ali su u neizvjesnoj završnici ostali kratki za dva koša. Ponovno vođeni McCalebbom i Antićem Makedonci su se dobro držali, a onda su u posljednjoj četvrtini upali u zaostatak od sedam koševa (58:51). Šuterska kriza Rusije omogućila je Makedoniji da 41 sekundu prije kraja povede 61:60, no čovjek iz sljedeće rubrike pobrinuo se da ipak Rusija bude ta koja će u četvrtfinale krenuti s prve pozicije.

Igrač dana

U posljednjoj akciji susreta Šved je asistirao Sergeju Monji, koji je uz pomoć table sa zvukom sirene donio svojoj reprezentaciji pobjedu. Pucao je preko Čekovskog, a to mu je bio osmi koš na utakmici. Na parketu je proveo 20 minuta, a iz igre je šutirao 3/7. Uhvatio je tri skoka i jednom asistirao. Sve u svemu, bila je to skromna partija ruskog kapetana sve do same završnice kada se prometnuo u junaka utakmice.

Petorka dana

Bo McCalebb (Makedonija) - 16 koševa, 4 skoka, 2 asistencije

Aleksej Šved (Rusija) - 14 koševa, 6 skokova, 4 asistencije

Konstantinos Vasileiadis (Grčka) - 15 koševa

Pero Antić (Makedonija) - 15 koševa, 10 skokova, 5 asistencija, 2 ukradene lopte, 1 blokada

Uroš Slokar (Slovenija) - 13 koševa, 8 skokova, 1 asistencija

I NBA igrači su samo ljudi

Da i NBA igrači na europskoj smotri znaju imati loš dan pokazao nam je primjer Andreja Kiriljenka, koji je za 27 minuta igre protiv Makedonije postigao samo dva koša uz ukupan šut iz igre 1/9 (1/5 za dva, 0/4 za tri). Bila mu je to najlošija šuterska večer na Eurobasketu - u četvrtfinalu će Rusija trebati raspoloženijeg Kiriljenka.

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!