Nogomet

Šupe: "Igrači zaslužuju podršku"

Ivana Jurica • utorak, 13.09.2011.
Šupe: "Igrači zaslužuju podršku"
Foto: Ivana Jurica

Iza Šibenčana je još jedan remi na domaćem terenu, ovog puta protiv Istre 1961, a pred njima gostovanje u Kranjčevićevoj kod Zagreba. Upravo te dvije utakmice bile su i glavna tema današnje konferencije za novinare na kojoj su govorili pomoćni trener Ivo Šupe i jedan od najiskusnijih igrača, stoper Marko Kartelo.

“U ime stručnog stožera želio bih se zahvaliti svim igračima na njihovom pristupu, želji, htijenju na toj utakmici. Nažalost, nismo uspjeli ostvariti željeno, tri boda, ali njihov pristup, želja i htijenje – to je bilo na visini“, naglasio je odmah u uvodu pomoćni trener Ivo Šupe.

“Istina, bilo je i loših strana, prvenstveno glede taktičke discipline gdje smo u pojedinim trenucima ostavljali previše prostora protivniku što su oni znalački iskoristili i stvorili nam dosta prilika“, kazao je Šupe dodavši: “Na našu sreću nisu realizirali, to jest Goran Blažević je opet bio na visini zadatka, spašavao je par puta. S druge strane, mogu reći da smo mi isto tako stvorili dosta šansi, možda čak najviše u toku ovog prvenstva, gdje je sam Antonio Jakoliš četiri puta bio ispred golmana, ali, nažalost, nismo uspjeli realizirati.“

“Mi smo mogli igrati isto kao što je igrala i Istra. Spustiti se na naših 16 metara, čekati da Jakoliš pobjegne kao što je pobjegao prvo poluvrijeme, pa što se dogodi. Rekli smo da idemo svjesno s rizikom malo većim, jer isto tako znamo da na golu imamo, po meni, ako ne najboljeg, onda sigurno jednog od tri najbolja vratara lige. Imamo tu sigurnost i možemo riskirati malo više. Rizik se nije isplatio, ali kažem opet na tu bi utakmicu trebali gledati i s malo pozitivnije strane. Jer ti momci to stvarno zaslužuju“, naglašava Šupe.

Zadovoljni s bodom

“Remi je možda i realan rezultat, možda ipak malo više na njihovu stranu, ali bilo je i dobrih i loših strana. Mi smo svjesni da je u obrani, ne samo uža obrana nego cijela momčad, stajala preširoko. Svjesno smo išli u malo veći rizik jer smo znali da su nam ta tri boda neophodna. Moramo reći i da je cijeli tijek priprema za tu utakmicu bio turbulentan: došlo je do smjene trenera, nismo se uspjeli pripremiti dobro. I taj zadnji tjedan kad smo trenirali falili su nam Georgievski, Husmani i Jakoliš koji su bili s reprezentacijom, dok je Istra ispred sebe imala dva tjedna mira i čistu glavu za pripremu te utakmice. To je isto jedan od razloga zbog kojih smo štekali. Sve u svemu, mi smo na kraju zadovoljni tim bodom, nismo izgubili. Naš cilj, ostanak u ligi, nam je ostao na tri boda, isto kao i prije te utakmice. Nažalost, jedno je kolo manje za spas, ali ja se nadam da s dobrim radom i pristupom momaka kao što je bio prošli tjedan da ćemo se mi uspjeti izvući iz ove jako teške situacije“, nastavio je pomoćni trener šibenskog prvoligaša.

“Malo je ružno izgledalo jer je nama Istra složila previše šansi, ali mene je malo zasmetalo što se nigdje nisu spominjale naše šanse. Ja sam gledao sve domaće utakmice i utakmicu u Rijeci na televiziji i mislim da Šibenik još u niti jednoj utakmici nije stvorio ovoliko šansi koliko je stvorio na ovoj utakmici. Nažalost, nismo ih uspjeli realizirati što smo mi uvidjeli i na dvije prijateljske utakmice protiv Krke i Velebita, da bi mogli imati problema s realizacijom, nastavio je.

Igrači zaslužuju podršku

“Ja kad sam gledao sa strane imao sam osjećaj da je to momčad prazna, bez energije, bezvoljna, bez ičega. Ali ova dva tjedna koliko sam s njima stvarno su me ugodno iznenadili. Ali kad ti njih vidiš kako oni rade, to je oduševljenje, stvarno bi im dao sve. Šteta, šteta, šteta“, napominje pomoćni trener Šibenika.

Pojasnio je Šupe i zašto igrači zaslužuju podršku: “Prvenstveno jer ovi momci rade u stravično teškim uvjetima, s entuzijazmom. Ja sam iskreno bio iznenađen, jer sam kao i većina gledatelja gledao s tribine utakmice, ali sad kad s njima živiš dva tjedna i vidiš s kojim žarom, voljom i entuzijazmom oni rade, stvarno ti je krivo kada cijela javnost govori s toliko kritike prema tim momcima. Oni to ne zaslužuju, a zaslužuju veliku, veliku, veliku podršku. Jer ako netko ne primi plaću osam mjeseci i trenira onako kako oni treniraju, da niti jednog trenutka nisu prigovorili, nego treniraju još jače onda im treba podrška cijelog grada. Oni to zaista zaslužuju. I zbog toga mi je krivo jer se iz te utakmice gledaju samo negativne stvari, a neće da se skrene pozornost i na pozitivne stvari koje su se događale na tim utakmicama.“

Nadovezao se na tu temu i Marko Kartelo: “Najbolji primjer ovoga što trener govori je Pamićeva izjava. Osvrnuo se na utakmicu, ali u najvećem se dijelu osvrnuo na to da smo mi dobili bod, ali nisu namjerno oni to napravili. I da nama stvarno svaka čast jer smo to sve zaslužili. Prvo jer smo to zaslužili s ovim načinom, da nemamo nikakva primanja, a treniramo i ja i svi ostali s velikim žarom. Možda je to pozitivan pomak kad se promijeni trener pa su svi igrači više željni dokazivanja. A to u kakvim uvjetima radimo to je prezasluženo. Druga stvar, igrali smo otvoreno, nadigravali smo se s njima, nismo se povukli i čekali neke kontre i polukontre. A to baš i nije bio slučaj do sada.“

“Što se tiče Istre mislim da je trener Ivo sve rekao. Što se pristupa tiče to svaka čast, sve je bilo odlično. Ali u deset dana kad se promijeni sustav nije to baš lako prešaltati se iz jednog sustava u drugi. Meni osobno je draže kad se igra otvoreno, kad mi imamo šansi, pa makar i protivnik imao šansi. Iz utakmice u utakmicu bit će to sve bolje, kompaktnije i što se tiče obrane i što se tiče napada. Premda Istra nije naša najrealnija slika. Znamo kako Pamić postavlja svoju momčad, defenzivno, vrate se svi ispod centra, pokušavaju na kontre i polukontre ugroziti nas. To su pokušavali u nekoliko navrata, ali i mi smo u nekoliko navrata probili taj bunker. Iz svega toga treba izvući pozitivne stvari, ove negativne koje su bile treba što prije ispraviti. Malo smo u stisci s vremenom, ali pokušavat ćemo iskoristiti ove predstojeće utakmice, naročito onu u Kupu protiv Radnika, da se što bolje uigramo“, dodao je Kartelo.

A prije Kupa Šibenčane čeka i gostovanje u Kranjčevićevoj. A lista ozlijeđenih/bolesnih ponovno je podugačka. “Kompletna obrana nam je aut. Već od prije Spahija, novi je Fuštar (mišići zadnje lože), Medvid kojemu se moramo zahvaliti jer je i prošlu utakmicu igrao pod blokadom, problemi s leđima, Georgievski kartoni, Golub koljeno. Tako da praktički pet igrača iz zadnje linije nam je aut tako da ćemo probati skrpati“, informirao je Šupe.

Šupe o Režiću

“Režić je imao problem sa zglobom, problem koji vuče od prije. S nama je odradio dva treninga, pa je dva dana morao pauzirati, valjda mu se obnovila ozljeda. Sad se opet priključio u rad. Na dispoziciji je i mi ćemo ga sigurno koristiti, najvjerojatnije već u Zagrebu.“

U Zagreb po dobar rezultat

Unatoč tome i Šupe vjeruje u dobar rezultat u sljedećem kolu: “Mi živimo trening po trening, utakmicu po utakmicu. U svakom slučaju idemo gore probati izvući što bolji rezultat. Nama je najbitnije ne izgubiti. Mi smo optimisti, vjerujemo u ovu momčad. Uz sve teškoće koje imaju oni stvarno rade puni elana, puni želje i ja mislim da će im se to na kraju i vratiti. Hoće li to biti protiv Zagreba ili u nekoj drugoj utakmici vidjet ćemo. Što prije to bolje.“

“Što se tiče formacije, koncepcije igre o tome će prvenstveno ovisiti zdravstveni bilten. Moramo vidjeti koga ćemo imati na raspolaganju, jer evo i Bačelić-Grgić je fibrozan, jučer i jutros nije trenirao, tako da jednostavno moramo vidjeti s kime ćemo ići u Zagreb na utakmicu“, kazao je pomoćni trener Narančastih.

A Kartelo smatra da bi u Zagreb trebali ići po sva tri boda: “Ja osobno poznajem sve te igrače, s njima sam igrao tri godine. Poznajem trenera koji je i mene trenirao. Sve što znam o tim momcima i njihovom sustavu igre, sve ću prenijeti stručnom stožeru. Ja se nadam da ćemo se odlično taktički pripremiti za tu utakmicu. Očekivanja su uvijek kad igraš vani da se vratiš neporažen, ali ja osobno mislim da bi trebali ići na pobjedu pa što bude. Jer bod po bod je ispadanje iz lige.“

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!