Košarka

Bez zamjerki na polufinaliste

Piše: Vedran Babić • petak, 16.09.2011.
Bez zamjerki na polufinaliste
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Na Francusku i Rusiju kao posljednje polufinaliste Eurobasketa u Litvi nitko ne bi smio imati zamjerke. Osim Grčke i Srbije, naravno. Još jednom se pokazalo koliko su Tony Parker i Andrej Kiriljenko važne karike jer upravo su njih dvojica bili glavni pokretači svojih reprezentacija...

Da vam je netko prije početka prvenstva rekao da će Makedonija dogurati najdalje od svih reprezentacija iz bivše države, u najmanju ruku biste ga čudno pogledali. No, gle čuda, upravo to se dogodilo. Makedonija živi u transu posljednjih dana, i neka živi. Zaslužila je.

Srbija joj se večeras mogla pridružiti u slavlju, no nije uspjela i tako neće moći braniti srebro iz Poljske osvojeno prije dvije godine. Izabranici Dušana Ivkovića konstantno su bili u zaostatku protiv čvrstih Rusa, a čak i kada su bili na 4-5 koševa zaostatka, nisu smogli snage ni koncentracije obraniti se u 2-3 napada i tako možda zakomplicirati utakmicu.

Osim Rusije, polufinale je izborila i Francuska i to je vjerojatno i najpoštenije ako ćemo gledati učinke u dosadašnjem dijelu prvenstva. Naime, Rusi su ubilježili svih osam pobjeda, što je unatoč nešto lakšoj početnoj skupini veliki pothvat, a Francuzi su poraženi samo jednom i to protiv Španjolaca kada je njihov izbornik Vincent Collet odlučio poštedjeti Parkera i Noaha.

I jedni i drugi su dakle u odličnoj formi, puni samopouzdanja i u svojim redovima imaju vrhunske košarkaše, u prvom redu Parkera odnosno Kiriljenka, bez kojih bi te dvije reprezentacije definitivno drukčije "mirisale", i bit će zanimljivo vidjeti koji će od njih dvojice imati bolju podršku svojih suigrača. Nerijetko upravo igrači iz sjene prelome ovakve utakmice.

Utakmica dana

Francuska - Grčka 64:56

Mnogi su ih otpisivali i prije početnog podbacivanja, no Grci su tri četvrtine dobro mučili favorizirane Francuze. Grčka nesreća bila je ta što nisu imali previše raspoloženih pojedinaca - jedino je Bourousis postigao dvoznamenkasti broj koševa (17). Početkom posljednje četvrtine Grci su poveli s pet koševa razlike, a onda su Francuzi počeli pogađati sve više šuteva iz daljine s kojima su nadoknadili zaostatak, a onda počeli i stvarati vlastitu prednost. Ključni igrači Francuske bili su Parker, De Colo i Batum.

Igrač dana

Nakon što je protiv Makedonije u posljednjoj utakmici drugog kruga potpuno podbacio i postigao dva koša uz šut iz igre 1/9, Andrej Kiriljenko iskazao se kada je bilo najpotrebnije. Tri četvrtine praktički ga nije bilo na parketu ako ćemo gledati samo postignute koševe, no zato je u posljednjoj četvrtini postigao deset koševa od ruskih 23 i opravdao status najveće zvijezde u reprezentaciji. Kada je bilo najpotrebnije ruka mu nije zadrhtala s crte slobodnih bacanja i upravo je on bio čovjek u kojeg su se Rusi, i to s pravom, najviše pouzdali.

Petorka dana

Tony Parker (Francuska) - 18 koševa, 5 skokova, 3 asistencije, 2 ukradene lopte

Nando De Colo (Francuska) - 16 koševa, 2 skoka, 1 asistencija, 1 ukradena lopta

Viktor Hrjapa (Rusija) - 11 koševa, 5 skokova, 4 asistencije, 2 ukradene lopte

Andrej Kiriljenko (Rusija) - 14 koševa, 11 skokova, 6 asistencija, 4 ukradene lopte, 2 blokade

Ioannis Bourousis (Grčka) - 17 koševa, 11 skokova, 2 ukradene lopte, 2 blokade

Tragičar dana

Miloš Teodosić jedan je od najvažnijih igrača Srbije, a to se manifestira u golemim ovlastima koje ima na parketu. One uglavnom donose dobar "utržak", kao što je to bio slučaj danas (20 koševa), no jednako tako ponekad znaju imati i negativan predznak, kao što je također bio slučaj danas. Teodosić je, naime, izgubio čak devet lopti (šut iz igre 6/15), a u posljednjoj je četvrtini promašio nekoliko šuteva koji su mogli vratiti Srbiju u igru. Ako ništa drugo, Teodosić je sada uvjerljivo vodeći u broju izgubljenih lopti na prvenstvu (33).

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.09.2011. u 09:16
    s obzirom na prikazane igre na ovom EP-u, ove 4 repke su potpuno zasluženao u 1/2 finalu. mogla je tu biti i litva, ali su se sami 'ukenjali' protiv makedonije.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2011. u 08:34
    makedonijaaaaaaaaaaaaaaa do zlata
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2011. u 01:54
    Zastava je bilo prevelika....koju bruku za domacina eurobasket2011....ovo moze ono nemoze....gde pise kolika treba da bude zastava... http://www.youtube.com/watch?v=Gqcf5k5JF4M&feature=player_embedded#!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2011. u 01:43
    SO SRCE ZA MAKEDONIJA!!!!! HVALA PUNO HRVATSKE Mario Majdić Natrlin Vedran Filipović Vedran Babić hvala vam za lipe reci!!
    Obrisan korisnik