Automoto

Stoner brani prednost u Aragoniji

Lovro Štrbinić • petak, 16.09.2011.
Stoner brani prednost u Aragoniji
Foto: EPA

Dva tjedna poslije slavlja Jorgea Lorenza u San Marinu najpoznatiji svjetski motociklisti nalaze se u španjolskoj pokrajini Aragoniji. Tamo će narednog vikenda odraditi 14. utrku sezone u kojoj će Casey Stoner pokušati zadržati iza sebe domaće adute i ne dopustiti da prvenstvo uđe u neizvjesne vode.

Staza koja je prošle sezone doživjela debi u MotoGP kalendaru ove će godine drugi put ugostiti Stonera, Lorenza i ostalo društvo. Kompleks nedaleko gradića Alcaniza relativno je mlad, a konstruiran je od strane poznatog Hermanna Tilkea. Uz MotoGP prvenstvo, pohode ga vozači Superbikea te oni iz Renault World seriesa, što se poznatijih automoto natjecanja tiče.

Moderna staza duga je 5077 metara, a od 17 zavoja njih deset je lijevih. Najduža ravnica gotovo je kilometar dugačka (968 metara), a prošlogodišnja Velika nagrada dobila je brojne pohvale te ujedno zaslužila i nagradu za najbolju utrku sezone. Slavio je tada Casey Stoner, ispred Pedrose i Haydena, a Australac bi zasigurno na isti rasplet pristao i u ove godine.

Značilo bi to da je vrlo blizu naslovu Svjetskog prvaka, iako ga i sadašnjih 35 bodova prednosti pred Lorenzom stavlja u poziciju glavnog favorita za ukupnu pobjedu. Kako su do kraja sezone, poslije Aragona, ostale tek četiri utrke, krajnje je vrijeme da prošlogodišnji prvak uđe u seriju pobjeda ako želi ponoviti lanjski uspjeh.

Pobjedom u San Marinu dokazao je da njegova Yamaha i dalje može biti konkurentna i pred domaćim navijačima tražit će novo smanjenje zaostatka. Uz njega, na krilima gledatelja vozit će i odlični Dani Pedrosa kojeg je samo ozljeda spriječila da ne bude bliže vrhu ukupnog poretka, a koji drži i rekord ove staze s vremenom 1:49,521.

"U Misanu sam došao do vrlo važne pobjede, a motor će mi biti jednako podešen i na ovoj utrci. Staza u Aragoniji je vrlo moderna, kao i čitav kompleks, a uz ljude koji su veoma topli ovdje je zaista ugodno boraviti", mišljenje je Lorenza koji nastavlja: "Čitava sezona je bila zaista teška, imali smo pobjeda, ali i katastrofalnih utrka. Sada zaostajemo 35 bodova za Caseyem i neće biti lako boriti se s njim. No, mislim da smo dobri i pokušat ćemo."

Da je prvenstvo i dalje otvoreno misli i australski lider poretka koji najavljuje: "Bit ćemo spremni za ovaj vikend, a bili smo i za prošlu utrku, nakon koje sam bio vrlo razočaran vlastitom izvedbom. No, ovaj put osjećam da smo jači. Prošle godine smo ovdje bili dosta uspješni, a prema najavama očekuje nas veoma vruće vrijeme. Drugim riječima, bit će zaista naporno."

U borbu za vrh poretka mogu se uključiti još Dovizioso i Spies, a nikad se ne zna kad će, unatoč slabijem motoru, proraditi i Valentino Rossi. Sve u svemu, očekuje nas utrka koju se isplati pogledati, a koja je na rasporedu u nedjelju u 14 sati. Termin kvalifikacija je, pak, u subotu u 13:55.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!