Košarka

Rusiju neka tješi Ivano Balić

Mario Majdić Natrlin • petak, 16.09.2011.
Rusiju neka tješi Ivano Balić
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Polufinalni dan na Eurobasketu u Litvi ponudio nam je pravu košarkašku poslasticu. Sve predispozicije su bile tu. Imali smo europski dream team u Španjolskoj, atraktivne Francuze, pedantne i organizirane Ruse i jednu od najljepših priča sportske 2011. - Makedoniju. Nakon dvije odlične utakmice, Španjolska i Francuska izborile su finale...

Dvije stvari o Francuskoj bile su kristalno jasne uoči ovog Eurobasketa. 1. Francuzi nisu dovoljno disciplinirani i 2. Francuzi nemaju kvalitetan vanjski šut.

Ali Francuzi su upravo svladali najdiscipliniraniju momčad na turniru, plasirali se u finale i to napravili šutirajući tricu 35,7% na turniru (uoči polufinala) što je iza Litve najbolje od svih četvrtfinalnih reprezentacija. Francuzi su sazreli kao momčad i po prvi puta u svojoj povijesti pobijedili jednu polufinalnu utakmicu na Europskom prvenstvu.

Nakon sedam bezuspješnih pokušaja, napokon su svladali posljednju prepreku uoči finala. Momčad koja je još prošle godine u Turskoj dala naslutiti da se radi o veoma potentnoj skupini. U Turskoj još uvijek nisu bili spremni za velike stvari, a bili su i bez svog najkorisnijeg igrača.

"Idemo po zlato", izjavio je Tony Parker prilikom objave da se vraća u reprezentaciju. Rijetko tko je mogao tada pomisliti da Parker ima dovoljno jaku potporu iza sebe. Ispostavilo se da ima i da su Francuzi puno više od agresivnih atleta i atraktivnih zabavljača.

Rusija će se tako nakon samo jednog poraza morati zadovoljiti borbom za broncu. Teško će se s tim pomiriti, ali kod nas neka ne traže rame za plakanje. Eventualno, neka posjete Ivana Balića i naše rukometne reprezentativce koji su 2007. nakon samo jednog poraza ostali bez ičega. Razlika je jedino u tome što je nama krvnik bio Karabatić, a njima Parker.

Izranjavana i umorna reprezentacija Makedonije u prvom je dijelu pokazala fantastičan napadački arsenal i dokazala da je momčad s više dimenzija. Španjolska i Navarro su u nastavku ipak bili previše pa ih u nedjelju čeka utakmica za broncu za koju će nedvojbeno biti motivirani.

Španjolska raskoš bode oči

Španjolci su na ovaj Eurobasket došli kao toliki favoriti da su mnogi automatski krenuli navijati protiv njih. Ali ova generacija Španjolske ima priliku ući u povijest europske i svjetske košarke ukoliko u nedjelju obrani naslov protiv Francuza. Radi se, bez sumnje, o jednoj od najtalentiranijih reprezentacija u povijesti europskih prvenstava.

Uz to, Španjolce se nepravedno etiketiralo kao momčad finese i trika. Tehnički potkovana ekipa bez čvrstine. Ali davno su iza nas dani kada je Pau Gasol bio tek mršavi dvometraš. Za nevjerovati, ali upravo je Hollywood od njega napravio čovjeka. I davno su iza nas dani kada je Marc Gasol bio "nezgrapni mlađi brat žgoljavog Paua". Pau je čvršći, Marc profinjeniji, a Španjolska ne pobjeđuje na lijepe oči.

I protiv Makedonije su pokazali svoje glavne adute. Unatoč igri punoj pogrešaka, njihova rotacija je toliko jaka i klupa toliko široka da sa sigurnošću možemo zaključiti kako su postavke Španjolaca idealne za ovakav Eurobasket.

Utakmica dana

Francuska - Rusija 79:71

Francuska je u ovoj utakmici tricu šutirala čak 58,3% i ubilježila 12 napadačkih skokova dominiravši pod koševima. Nije im pozlilo ni od 19 izgubljenih lopti koje se u finalu ni u kojem slučaju ne smiju ponoviti jer će španjolska kontra to znati kazniti. Gledali smo odličnu košarku i dva različita stila igre, a Rusija ipak nije mogla popratiti raznovrsnost Francuza.

Igrač dana

Juan Carlos Navarro. Španjolski šuter ubacio je Makedoniji čak 35 poena (29 do kraja treće četvrtine) uz šut 56.5%. Zabio je pet trica i bio ključan u trećoj dionici kada se rezultat počeo lomiti.

Petorka dana

Tony Parker (Francuska) - 22 koša, 3 asistencije, 4 ukradene lopte

Juan Carlos Navarro (Španjolska) - 35 poena, 4 skoka

Nicolas Batum (Francuska) - 19 poena, 7 skokova, 4 asistencije

Pau Gasol (Španjolska) - 22 poena, 17 skokova, 3 asistencije, 2 ukradene lopte

Marc Gasol (Španjolska) - 11 poena, 10 skokova, 5 asistencija

Pitanje dana

Francuska nema za čim žaliti jer su unatoč teškim ozljedama stigli do samog finala Eurobasketa. Ipak, ne možemo se ne zapitati koliku bi dodatnu kvalitetu Francuzima donijeli Mickael Pietrus i Ronny Turiaf koji su zbog ozljeda propustili turnir. Pietrus bi bez sumnje dodatno oplemenio vanjski šut, a borbenog bi Turiafa pod košem zajedno s Noahom bilo užitak gledati protiv braće Gasol na najvećoj pozornici.

O konjima i umjetnicima

Nakon pobjede nad Makedonijom, izbornik Španjolske Sergio Scariolo rekao je sljedeće o Navarru:

"Navarro je takva vrsta igrača. Ima večeri kada igra kao da ga je nebo blagoslovilo. Večeras je bio maestro. Bio je kao slika u Louvreu. Bio je nevjerojatan. On je jedan od najvećih umjetnika. Van ovog planeta, na nekom svom oblaku. Užitak ga je imati kraj sebe kao osobu."

Nakon četvrtfinalne pobjede Rusije nad Srbijom, trener David Blatt rekao je sljedeće o Kiriljenku:

"Andrej je kao prelijepi, divlji konj. Najbolji je kada slobodno luta i trči naokolo. Tražimo do njega da igra unutar sustava, ali iskreno, njegovi najbolji trenuci dođu kada on napravi ono što mu govore srce i instinkti. Trudim se ne miješati jer ću mu samo smetati. Sreća je u tome što nije sebičan igrač već igra za momčad."

Reakcije Vincenta Colleta na igru Tonyja Parkera očekujemo svakog trenutka.

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava18.09.2011. u 23:06
    da..
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik17.09.2011. u 00:21
    možda je čovik mislio da je pau čvršći nego što je bio a da je marc profinjeniji nego što je bio
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2011. u 23:49
    ''Pau je čvršći, Marc profinjeniji'' brate mili, obrnuto je ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2011. u 23:47
    prejaki komentari izbornika na najbolje violine:)))))))
    Obrisan korisnik