Ostali sportovi

Obama, Gates, Fitzpatrick

Piše:Mario Majdić Natrlin • srijeda, 21.09.2011.
Obama, Gates, Fitzpatrick

Buffalo Billsi u nedjelju su kod kuće svladali Oakland Raiderse rezultatom 38:35 nakon fantastičnog preokreta i iznimno neizvjesne završnice. Raidersi su, naime, na poluvremenu vodili s 21:3, ali drugo poluvrijeme Billsi su odradili fantastično. Ovom pobjedom su sve natjerali da pogledaju prema Buffalu i njihovom dodavaču Ryanu Fitzpatricku....

Uoči sezone Buffalo Billsi su bili, blago rečeno, u drugom planu. Nakon dva odigrana tjedna, momčad sa sjevera SAD-a ima isto toliko i pobjeda, a prognoze i popularni power rankingsi ponovno su se pokazali neuvjerljivim alatom za najizjednačeniju ligu na svijetu.

Daleko od toga da Billse treba okruniti već sada u rujnu. Uostalom, momčad trenera Chana Gaileyja još uvijek sezonu može završiti na omjeru 2-14 i samom dnu lige. Ali, unatoč tomu, ovakvo otvaranje sezone od Buffala nitko nije očekivao.

Priča s ovogodišnjim Billsima započinje na Harvardu i s Ryanom Fitzpatrickom, ali pogledajmo prvo kako je završila ove nedjelje na Ralph Wilson stadionu koje nije vidjelo doigravanje već 11 godina.

U drugom poluvremenu utakmice s Raidersima, Billsi su nadoknadili zaostatak od 18 poena razlike s poluvremena. Izašli su kao pobjednici nakon spektakularne četvrte četvrtine u kojoj se pet puta izmjenjivalo vodstvo. Slavili su TD dodavanjem Fitzpatricka za Davida Nelsona, 14 sekundi prije kraja.

RB Jackson prvi u ligi

Napad probijanjem Billsa bio je odličan u prva dva tjedna. Njihov probijač Fred Jackson trenutno predvodi NFL s 229 osvojenih yardi, zabio je i dva TD-a i drži prosjek od čak 6,5 osvojenih yardi po pokušaju. Jacksonov kvalitetan ulazak u bitno je olakšao posao Fitzpatricku, ali treba vidjeti može li u tom ritmu nastaviti i protiv kvalitetnijih momčadi. Već ovaj tjedan Billse čekaju fantastični New England Patriotsi.

Bio je to jedan od najvećih preokreta koji su navijači Billsa gledali uživo. Billsi su u drugom dijelu zabili u svakom od svojih pet napada, što je prvi takav slučaj u NFL-u nakon čak 18 godina. Izborili su ukupno 35 prvih pokušaja što je novi momčadski rekord.

U prvom tjednu sezone je trener Gailey predvodio Billse do uvjerljive pobjede nad svojom bivšom momčadi Kansas City Chiefsima. Svladali su ih 41:7, a dodavač Fitzpatrick imao je četiri TD dodavanja čime je izjednačio osobni rekord.

Ove pobjede Billsa nipošto nam ne trebaju zamazati oči. Slavili su protiv Chiefsa koji su upravo postali autori najlošijeg otvaranja sezone u povijesti NFL-a. Druga pobjeda je stigla protiv Raidersa, talentirane i potentne ekipe, ali i ekipe koja se tek treba nametnuti kao kvaliteta za doigravanje.

Sve počinje od Fitzpatricka

Ono što bi ove pobjede trebale napraviti jest skrenuti nam pozornost na ovogodišnju momčad Buffala koju predvodi dodavač Ryan Fitzpatrick koji je u nedjelju protiv Raidersa imao tri TD dodavanja uz jedno presječeno, realiziravši 60,9% svojih dodavanja. Bio je ključni čovjek Buffala u 18 minuta i 46 sekundi u sklopu kojih su domaćini zaredali 21 neuzvraćen poen i poveli 24:21.

Fitzpatrick je u NFL ušao kroz sedmu, posljednju rundu drafta 2005. Izabrali su ih St. Louis Ramsi. U svojoj prvoj utakmici, Fitzpatrick je u igru ušao u drugoj četvrtini i predvodio momčad do pobjede 33:27 nakon produžetka i nakon što su gubili 24:3 na poluvremenu.

Why so serious?

Fitzpatrick je u nedjelju upotpunio osam dodavanja i jedan TD za svoju omiljenu metu, Stevea Johnsona. 25-godišnji hvatač Billsa bio je gotovo nezaustavljiv za obranu Raidersa. Već prošle sezone mogla se primijetiti odlična kemija između njega i Fitzpatricka. Široj javnosti Johnson je postao poznat prošle nakon utakmice s Cincinnatijem kada je poslije jednog polaganja pokazao majicu s natpisom "Why so serious?". Prošle sezone bio je njihov najbolji hvatač.

Nakon što nije dobio ponudu za football stipendiju od nijednog poznatijeg sveučilišta, Fitzpatrick je upao u Harvard i postao njihovim dodavačem u sklopu Ivy lige. Fitzpatrick je danas drugi dodavač u povijesti tog sveučilišta kada su u pitanju upotpunjena dodavanja i polaganja.

Ono što kod Fitzpatricka osobito iskače je njegova natprosječna inteligencija. Osim što je diplomirao ekonomiju na prestižnom Harvardu, gdje je rasturio na prijemnom ispitu, Fitzpatrick je pozornost na sebe privukao "razvalivši" na Wonderlic testu kojeg polažu svi dodavači koji se prijave na NFL draft.

12-minutni test s logičkim problemima, Fitzpatrick je riješio za devet minuta. Od 50 postavljenih problema, točno ih je riješio čak 48 prema izvorima koji, unatoč tajnosti rezultata, veoma brzo iste objave u javnosti.

Pozicija dodavača u američkom nogometu vjerojatno je najspecifičnija u sportu. Osim što mora biti atletski nadaren, quarterback mora razmišljati i donositi odluke u djelićima sekunde i pod ogromnim pritiskom. Iako je daleko od savršenog prognozera, mnoge momčadi Wonderlic test koriste upravo kao jedan od pokazatelja sposobnosti mladih dodavača.

Trenerov glas povjerenja

Dugo je trebalo Fitzpatricku da se nametne kao legitimni NFL dodavač. Nakon dvije sezone u St. Louisu gdje je igrao u svega pet utakmica, Ramsi su ga preselili u Cincinnati Bengalse gdje mu se otvorila prilika da uskoči nakon ozljede startera Palmera. U 13 utakmica imao je osam TD dodavanja i devet presječenih, uz 59,4% upotpunjenih dodavanja.

Parrishova sezona gotova

Loša vijest za Buffalo nakon nedjeljne pobjede, stigla je u vidu ozljede hvatača Roscoea Parrisha koji je i iznimno važan član specijalnog tima Billsa. Parrish će zbog ozljede gležnja propustiti ostatak sezone, što je bitan i direktan udarac na više segmenata igre momčadi iz Buffala. Ovo je druga uzastopna sezona koju su za Parrisha uništile ozljede.

2009. je stigao u Buffalo gdje je prvenstveno bio zamjena Trentu Edwardsu. U turbulentnoj atmosferi neuvjerljivih Billsa, promaknut je u startera uz slične rezultate. Gailey mu je prošle godine veoma brzo dao novu šansu i Fitzpatrick je sezonu završio s 23 TD dodavanja uz 15 presječenih.

Osim što je vrlo precizan dodavač koji odlično čita obrane, Fitzpatrick je iznimno mobilan pa mu scramble i probijanja nisu strani. Svojom pokretljivošću dodatno otežava posao obranama i unosi novu dimenziju u napad Billsa.

Gailey mu je dao ogromni glas povjerenja i na njega uložio sve karte uoči ove sezone. Odbio je na draftu izabrati dodavača koji su ove godine bili veoma popularni. Pod Fitzpatrickom se bitno izmijenio stav Billsa koji su postali iznimno kompetitivna i "arogantna" momčad.

Prošle sezone gubili su protiv Cincinnati Bengalsa sa 17 poena razlike i na kraju slavili s 18 poena prednosti. Fitzpatrick je bacio četiri TD dodavanja, rekord koji je ove nedjelje izjednačio.

Billsi su i protiv Raidersa imali svojih problema. Oakland je igrao bez svoja tri startna hvatača i startnog tight enda, a Buffalovog braniča McKelvina svejedno je redovito nadigravao relativno anonimni novak Raidersa, Denarius Moore. Obrana cijelu utakmicu nije uspjela ni dotaknuti protivničkog dodavača Campbella koji je prečesto imao previše vremena.

Ni Fitzpatrick nije savršen dodavač, ali nije ni promašaj kojim ga mnogi kritičari smatraju. Već neko vrijeme tjera vas da ga primijetite, iako je čovjek karijeru započeo na kampusu čiji su studenti kasnije češće bili starteri na nekim drugim poljima života, nego u NFL-u.

Ljudi kao John F. Kennedy, Barrack Obama i Bill Gates. Fitzpatrick je dokazao da može i protiv struje i da svoje prednosti i kvalitete itekako zna implementirati u football.

Foto: www.wikipedia.org, autor: Ytoyoda

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!