Rukomet

Horvat: "Želimo među osam najboljih"

Iz Doma sportova:Damir Žbulj • srijeda, 28.09.2011.
Horvat: "Želimo među osam najboljih"
Foto: Kristijan Komarica

Rukometna Liga prvaka vraća se u Zagreb. Arena će u četvrtak u 18 sati ugostiti Croatia osiguranje Zagreb i švedski Sävehof u prvom kolu skupine A ovog natjecanja, što će biti prava prilika da se vidi trenutno stanje u momčadi, ali i prilika da zagrebačka publika u većem broju dođe pozdraviti rukometaše na otvaranju nove europske sezone.

U četvrtak u zagrebačkoj Areni ponovno kreće akcija u najelitnijem europskom rukometnom natjecanju. Liga prvaka vratila se u Zagreb, a Croatia osiguranje očekuju novi izazovi. Zagrebaši su ove sezone smješteni u skupinu A, zajedno s aktualnim europskim prvakom Barcelonom, švicarskim Schaffhausenom, francuskim Chamberyjem, sarajevskom Bosnom te suparnikom s kojim otvara natjecanje u četvrtak u 18 sati, švedskim Sävehofom.

Na samom početku Lige prvaka u Zagreb dolazi švedski predstavnik, moglo bi se reći protivnik po mjeri u otvaranju natjecanja, no, ciljevi su i za ovu sezonu poznati. Očekuje se prolazak skupine sa što bolje pozicije, dok se u nastavku natjecanja očekuje određeni iskorak u odnosu na prošlu sezonu, a igrači, trener, ali i uprava se nadaju kako je mogući ulazak barem među osam najboljih europskih momčadi.

Vezane vijesti

Nova europska sezona, novi ciljevi

Kapetan CO Zagreba Zlatko Horvat iznio je svoja, ali i klupska očekivanja o novoj sezoni te nam je svojim riječima predstavio prvog suparnika u novoj sezoni Lige prvaka, švedski Sävehof: "Što se tiče same utakmice, gledali smo nekoliko videa, još ćemo danas dodatno analizirati protivnika te se kvalitetno spremiti za njega. Oni su klasična švedska ekipa, obrana igraju obranu 6-0, uz brzu kontru, a imaju i brza krila s dobrom realizacijom. Mislim da ćemo baš mi na krilima imati puno posla."

"Oni su mlada ekipa, izbacili su na kvalifikacijskom turniru momčad Dinama iz Minska, koji je prošle sezone bio lagano iznenađenje Lige prvaka, prema tome, nisu za podcijeniti. Ne smiju nam se dogoditi 'crne rupe' jer će nas oni sigurno znati kazniti. Moramo još malo bolje posložiti obranu, ali očekujem naš pobjedu," najavio je dvoboj kapetan Horvat.

Forma igrača ili pristup?

Na samom otvaranju sezone još uvijek nisu svi igrači, pogotovo se to odnosi na Marića, Gala, Gojuna i Vukić u optimalnoj formi, što je i razumljivo, a takvu situaciju pojasnio je trener Obrvan: "Marić je u petak dokazao kada hoće, da je najbrži na terenu. Kada je motiv na visini da s njim nema problema. Još uvijek nije u obrani pravi, ali i to će se s vremenom popraviti. Gal nam treba, njegovo iskustvo, ali i kvaliteta kroz sezonu će sigurno doći do izražaja, a već u četvrtak će imati priliku to i pokazati. Gojun se napadački malo pogubio, u odnosu na završetak prošle sezone i pripremni period. On i dalje ima našu punu podršku, nismo ga kritizirali, ali sve ima svoj razum i granicu. Očekujemo kako je ovo prolazni period te kako će se brzo vratiti na nivo. Ljubo (Vukić) je imao tešku ozljedu pucačkog ramena i sigurno mu još treba vremena. Promašivao je nevjerojatne stvari, imao je slabu realizaciju na postavljeni napad. Ali, svjestan je toga i on. Neka se ispromašuje sad, a kriza će sigurno proći. Nažalost, nema nam Štrleka, nedostaju nam njegovi golovi, ali Ljubo nam je važan i u obrani, tako da tu nema problema. U svakom slučaju priliku da zaigra koju minuti sigurno će i u skoroj budućnosti dobiti i mali Šprem."

O samom natjecanju i očekivanjima bio je kratak: "Naš cilj ove sezone bit će plasman među osam najboljih europskih ekipa. Nadamo se kako ćemo barem taj minimalni cilj ostvariti, a dat ćemo sve od sebe da u tome i uspijemo."

Slovenac u redovima hrvatskog prvaka David Špiler, još uvijek nije na 100 posto, nakon ozljede, ali i u takvom stanju pomaže ekipi. Pogotovo u fazi napada, gdje ove sezone svoje zadaće izvršava češće na lijevoj strani, nego na poziciji srednjeg vanjskog: "Napokon je stigla i ta liga prvaka, a za nju smo se i spremali i trenirali naporno."

"Ma, ja sam sretan da igram. Na bilo kojoj poziciji, tako da mi nije problem niti ova mala promjena. Što se tiče mog zdravlja, nisam još u 100 posto, nisam spreman za najveće napore u obrani, ali svakim danom sve je bolje. Kao ekipa, mislim da nismo još u top formi, ali kad dođu one bitne utakmice bit ćemo sigurno pravi," pojasnio je Špiler.

Pred trenerom Zagrebaša Ivicom Obrvanom nova je europska sezona, a kakvo je stanje u ekipi te koja su njegova očekivanja predstavio je ovim riječima: "Oni su dosta tipična skandinavska ekipa. Igraju 6-0 obranu, duboko, pomaknutu na devet metara. Imaju dobrog desnog vanjskog, koji je netipično dešnjak. Imaju četiri dobra krila, koja se ne boje ići u realizaciju iz svake moguće, ali i nemoguće pozicije. Prema mojem mišljenju, oni su kvalitetnija ekipa i od Tatrana i Nexea, ali smatram da smo mi dovoljno kvalitetni da u natjecanje otvorimo s pobjedom."

"Imaju i dvojicu kvalitetnih igrača, pucača Berggrena i pivota Fritzona, koji nisu starteri, ali vrlo brzo ulaze u igru, radeći razliku na parketu. Imaju solidnog golmana, ali najvažnije je da im ne dozvolimo brzu kontru, što im je karakteristika. Imaju atipična krila, za naše poimanje rukometa, koja već kreću u napad pred sam protivnički šut. Svjesno riskiraju, kako bi postigli što više laganih golova. Pripremit ćemo se i za to pa se nadam kako ćemo spriječiti njihove protunapade," pojasnio je trener Zagrebaša

I Zagreb uz Puca

Proslavljeni rukometaš Zagreba, ali i hrvatske reprezentacije Iztok Puc prolazi kroz najteže životno razdoblje. Svakodnevna borba s teškom bolesti nagnala je i predstavnike CO Zagreba u akciju. U ovim izrazito teškim trenucima za njega i njegovu obitelj Zagrebaši će, i u suradnji sa Savezom odraditi nekoliko humanitarnih susreta, od kojih bi prihod trebao ići obitelji Puc. Odigrat će se prijateljska humanitarna utakmica sa slovenskom rukometnom reprezentacijom, dok će sa sportskim prijateljima iz Banja Luke, u sklopu utakmice u regionalnoj SEHA ligi 4. listopada, sav prihod od s tog dvoboja biti namijenjen za liječenje. Najavljeni su i razgovori s čelnicima grada, oko organizacije pomoći našem legendarnom rukometašu i olimpijcu.

Bilo je riječi i o zdravstvenom biltenu u sastavu CO Zagreba: "Kao što je i sam rekao, Špiler nije još potpuno fit, ali i tu se situacija popravlja. Koristimo ga na novoj poziciji, jer je on odličan igrač, koji se u napadu može prilagoditi na sve vrste obrana. Trenutno nije u startnoj postavi, ali to je samo još jedan plus u našoj igri, jer nekim dodatnim potezom i kvalitetom može jako pridonijeti našem napadu."

"Trening je u utorak propustio Ivano Balić, zbog bolova u leđima, ali bit će on spreman za utakmicu. Tonči je bio sprema još i u petak za Slovake, ali smo odlučili da tada, nakon lagane bolesti, nećemo riskirati s njim na parketu. Štrlek je do daljnjega out, nažalost ne znamo kada će nam se on priključiti, dok Pešić ponovno trenira te će konkurirati za sastav u četvrtak," iznio je stanje u momčadi Obrvan.

Kaleb (ponovno) o EHF-u i ciljevima za sezonu

Direktor kluba Bartol Kaleb ponovno se obratio javnosti s nekoliko zanimljivih stajališta: "Vidite kako vrijeme žuri, već nam je stigao i početak Lige prvaka. I prije utakmice s Tatranom dotaknuo sam se maćehinskog odnosa krovne europske rukometne organizacije prema klubovima u natjecanju. Samo da pojasnim, nismo se mi usprotivili samom natjecanju, nego nepravednom položaju kojeg neki klubovi imaju u njemu. Nama je dužnost upozoriti na slabosti u praćenju, financiranju i organizaciji samog natjecanja."

Iz kluba su prošlog tjedna izašli sa skromnim brojkama o prihodu od samog natjecanja, što bi u Zagrebu htjeli promijeniti u nadolazećim sezonama: "Nama, klubovima iz drugog ili čak trećeg reda puno je teže, u odnosu na klubove iz prvog reda, iza kojih stoje i jaki sponzori, ali i gradovi i države. Nama je samo registracija igrača ove sezone poskupila za 100 posto, sa 750 na 1500 eura. Recite vi meni je li su se i naše financijske mogućnosti povećale za tih 100 posto," objašnjavao je Kaleb te je za kraj dodao još i ovo: "Naravno, mi nećemo pobjeći iz Europe, ali učinit ćemo sve da se izborimo za što kvalitetniji status klubova u tom natjecanju."

ulaznice

Ulaznice za dvoboj prvog kola nove sezone Lige prvaka već su u prodaj, cijene su 30 i 50 kuna, a gornji prsten zagrebačke Arene za dvoboje u četvrtak protiv švedskog Sävehofa te za idući domaći susret protiv Bosne neće biti otvoren za navijače. Očekuje se ipak dobra popunjenost tribina te će povratak najelitnijeg europskog rukometnog natjecanja u Zagreb sigurno privući lijepi broj ljubitelja ovog sporta na tribine zagrebačke dvorane.

Što se tiče ciljeva za europsku sezonu, ali i očekivanja uprave, Kaleb je nastavio: "Mi imamo neke svoje osnovne ciljeve, vezane i za skupinu, ali i nakon što prođemo skupinu. Nadamo se kako ćemo napraviti barem i korak više u samom natjecanju u odnosu na prošlu sezonu. Nakon uvodne četiri utakmice, poslije Šveđana, Bosne, Schaffhausena i Barcelone, znat ćemo na čemu smo te će nam one pokazati gdje se ovog trenutka nalazimo."

Susret između Croatia osiguranje Zagreba i švedskog predstavnika u Ligi prvaka IK Sävehof na rasporedu je u četvrtak u 18 sati u zagrebačkoj Areni.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.09.2011. u 19:46
    Hm,ne znam da li mogu među osam!Jer Kiel,Barcelona i sad Atletico su svijet za sebe i 3 najbolja tima LP,nakon njih dolaze Hsv,Montpellier,Berlin,Veszprem pa tek onda ekipe poput Zagreba,Medveda,Kopenhagena,Ademara,Szegeda!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.09.2011. u 18:18
    Možda nemaju nigdje drugdje?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.09.2011. u 17:24
    Kud u Arenu,nažalost neće niti trećina biti puna...
    Obrisan korisnik