Automoto

Nakon povuci-potegni vozi se u Japanu

Maja Giljanović • četvrtak, 29.09.2011.
Nakon povuci-potegni vozi se u Japanu
Foto: EPA

15. od 18 utrka ovogodišnjeg kalendara MotoGP-a ovog se vikenda vozi na Motegiju. Velika nagrada Japana po prvotnom je rasporedu bila zakazana za 24. travnja, ali zbog potresa i tsunamija koji su najjače pogodili područje oko jedva 100 km udaljene Fukushime i uzrokovali zračenje iz nuklearne elektrane odgođena je za početak listopada. U srpnju su vozači predvođeni Caseyjem Stonerom i Jorgeom Lorenzom rezolutno odbili mogućnost nastupa na Motegiju, ali nakon povuci-potegni predomislili su se i puni optimizma najavljuju lov na novih 25 bodova.

Pobuna Caseyja Stonera i Jorgea Lorenza i po drugi put je dovela u pitanje održavanje Velike nagrade Japana, ali nakon što je Grand Prix na stazi Motegi odgodio prirodni potres spriječen je novi, umjetno izazvani.

Velika nagrada Japana po rasporedu se trebala voziti još 24. travnja, ali 11. ožujka razorni potres i tsunami izazvali su zračenje iz 130 kilometara udaljene nuklearne elektrane u Fukushimi i utrka je odgođena za 2. listopada. Potres koji su u srpnju izazvali aktualni lider prvenstva Stoner i aktualni svjetski prvak Lorenzo rezolutnom objavom da iz straha po zdravlje odbijaju nastup u Japanu smirio je vlasnik Dorne Carmelo Ezpaleta: "Pokrenuli smo istragu neovisnu od lokalnih vlasti, ubrzo ćemo se postaviti u skladu s dobivenim rezultatima".

Kako je analiza pokazala da opasnost od zračenja ne postoji momčadi Honde i Yamahe izgladile su nesporazum sa svojim zvijezdama: i Stoner i Lorenzo ovog su vikenda na Motegiju. Stoner s 44 boda prednosti ispred Lorenza još uvijek nije i matematički osigurao naslov, ali pobijedi li u Japanu, dovest će se u situaciju da titulu može zacementirati kod kuće na Phillip Islandu 16. listopada. Lorenzo, pak, od obrane naslova još ne odustaje. Nakon Japana do kraja se vozui još u Australiji, Maleziji i u Valenciji i smatra da koliko god su 44 boda velika prednost još uvijek nisu neodstižna.

Obojici se 4,8 km dugački Motegi sviđa: "Podsjeća me na Le Mans, zabavno je, ali i zahtjevno i fizički i mentalno", izjavio je Stoner, a Lorenzo se nadovezao: "Spori zavoji u kombinaciji s mnogo kratkih dijelova zahtijevaju pravovremena kočenja i ubrzavanja, bit će teško, ali u tome i jest ljepota ove staze". Obojica su na Motegiju već slavila: Stoner prošle godine (na Ducatiju), a Lorenzo prije tri godine.

Španjolcu će dodatni motiv biti Yamahina proslava 50. godišnjice nastupa u Grand Prix-u, a Stonerova Honda predvodi ih još čak sedam. Stoner, Andrea Dovizioso i Dani Pedrosa su na Repsolu, na San Carlo Gresiniju su Marco Simoncelli i Hiroshi Aoyama, na LCR-u Toni Elias i Kousuke Akiyoshi, a wild-card je dobio i 44-godišnji Shinichi Ito.

Prošle godine pobijedio je Valentino Rossi, trijumf il dottorea ovog puta praktički je nemoguća misija zato se Rossi već okrenuo testiranju novog Desmosedicija za 2012. godinu. Ni bodu se, pak, ne može nadati Loris Capirossi, 38-godišnji veteran na Aragonu je prije dva tjedna pao, ozlijedio rame i još nije spreman izaći na stazu, a na Pramacu će ga zamijeniti 27-godišnji Australac Damian Cudlin.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!