Košarka

Cibona daleko od iznenađenja

Ivor Krapac • subota, 01.10.2011.
Cibona daleko od iznenađenja
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Košarkaši Cibone nisu uspjeli zaskočiti Lietuvos Rytas u polufinalu kvalifikacijskog turnira za Euroligu u Vilniusu. Litavci su pred svojim navijačima proslavili pobjedu koja ih je dovela korak do najjačeg klupskog kontinentalnog natjecanja, dok će Cibosi u nastavku sezone igrati u Eurokupu...

S pravom reakcijom samo u drugoj četvrtini, Cibona nije mogla do iznenađenja protiv Lietuvos Rytasa u borbi za finale kvalifikacijskog turnira u Vilniusu. Momčad Aleksandra Džikića napravila je drugi od potrebna tri koraka na putu do cilja s na koncu vrlo uvjerljivih 88:71, uz dominaciju u trećoj i najvećem dijelu četvrte dionice, u kojoj su vodili i s maksimalnih 18 razlike.

Cibosi su mogli biti zadovoljni jedino s drugom dionicom, u kojoj su nadoknadili sedam poena minusa nakon prvih deset minuta i u 16. minuti okrenuli na 32:27. No, do poluvremena su se domaći vratili u egal (41:41), da bi potom preuzeli stvari u svoje ruke u nastavku susreta.

Nevjerojatna razlika u skoku

U ogledu dva kandidata za Euroligu, najneobičniji statistički podatak bio je u golemoj skakačkoj prednosti domaćih. Dominirali su od početka utakmice, a završili s 44-19 u odnosu na Cibose u tom segmentu.

Od 44 skoka, igrači Lietuvosa su 19 uzeli u napadu, izjednačujući ukupni zbroj skokova Ciboninih košarkaša samo na tom kraju parketa.

U prve dvije četvrtine obje su momčadi pokazale i dobro i loše lice. Prvih deset minuta pripalo je domaćima, koji su bježali s dvije serije, prvo s 8:0 za 17:8 u šestoj minuti, a zatim i s 5:0 za kraj četvrtine, u odlasku do 24:17 na prvom dvominutnom predahu. Početkom utakmice, sve konce u napadu je za domaće vukao razigravač Tyrese Rice, s osam poena, dvije asistencije i izborene tri osobne pogreške Briana Chasea, koji mu nije uspio stati na kraj, dok su se Cibosi jako mučili sa šutom, s 3/12 za dvicu u prvoj četvrtini, ali i skokom, uz 11-4 za Lietuvos u tom dijelu utakmice.

No, naznake podizanja Cibonine igre dogodile su se već u prvih deset minuta, ubrzo nakon što je Josip Vranković u igru uveo Hrvoja Kovačevića i Demontea Harpera, a s ulaskom Tomislava Zubčića, stvari su postale još bolje. U drugoj četvrtini su upravo njih trojica imali vodeće uloge u seriji hrvatskih predstavnika od 15:3, za preokret na 32:27 u 16. minuti.

Tricom Briana Chasea, koji se u završnici prvog poluvremena vratio u igru, Cibosi su još držali rezultatski plus, s 35:31 dvije i pol minute do kraja druge četvrtine, ali Vrankovićev pokušaj sa zonom u tim trenucima, možda kako bi se lakše sačuvalo Chasea od eventualne četvrte osobne, nije donio puno pozitivnog u završne dvije minute. Uz dvije trice Renaldasa Seibutisa i četiri poena Arturasa Jomantasa, Lietuvos se do velikog odmora vratio u egal, s 41:41 na semaforu na odlasku u svlačionice.

S obzirom da su Cibosi i do poluvremena bili ispod prosjeka u šutu za dvicu (9/21) i inferiorni u skoku, s 19-9 u korist Litavaca, kao prava pomoć poslužilo je što su igrači Lietuvosa gubili jako puno lopti, sveukupno 13 u prve dvije četvrtine, a pritom imali samo jednu osvojenu. Da su domaći uspjeli svesti te pogreške na nešto manju mjeru, možda su mogli i ranije prelomiti utakmicu.

No, ono što nije uspjela nakon kvalitetno odrađene prve četvrtine, momčad Aleksandra Džikića napravila je u trećoj dionici. Tyrese Rice je na povratku na parket u drugom poluvremenu bio podjednako raspoložen kao i na početku utakmice, s ranih pet poena u odmaku Lietuvosa na 48:43, da bi se potom realizacijom pod obručem pridružili Predrag Samardžiski i dvaput Lawrence Roberts, sva tri puta nakon napadačkih skokova, u povećanju na prijetećih 54:45 u 24. minuti.

Vranković ponovno puno rotirao

Kao i u četvrtfinalu protiv Choleta, Josip Vranković se i ovog puta oslanjao na svoju dugu klupu, ponovno koristeći 11 igrača. Jedini koji nije ušao na parket bio je Josip Blajić, dok su gotovo svi ostali igrali najmanje deset minuta, s izuzetkom Pavla Marčinkovića, koji je ušao početkom druge četvrtine i odradio šest i pol minuta.

No, za razliku od utakmice protiv Francuza, trener Cibosa ovog puta nije pronašao dobitnu petorku, kao što mu je uspjelo u završnici treće i na otvaranju posljednje četvrtine tog susreta.

Uz tricu Chasea i koš i dodatno bacanje Harpera, Cibona je usporila pad i smanjila na 56:51 pet minuta do kraja treće četvrtine, malo kasnije su tricom Harpera bili na 60:54, ali s novom tricom Seibutisa i poenima Ricea, Valančiunasa i Jeretina, Lietuvos je u 30. minuti stigao do dotad najvećih 69:56. Za Cibose je u završnici treće dionice uglavnom zabijao Goran Suton, pobrinuvši se za minus od 69:58 na ulasku u posljednju četvrtinu.

Završnih deset minuta počelo je jako loše za hrvatske predstavnike, sa serijom domaćina od 7:0 u odmaku do 76:58, njihove najveće prednosti u ovom ogledu. U tom nizu je glavni bio Steponas Babrauskas, s pet poena i asistencijom Jeretinu za polaganje u kontri, dok su se za Cibose s nekoliko izgubljenih lopti u kratkom razdoblju po negativnom istaknuli Barbour i Chase.

Sa zaostatkom od 18 poena osam i pol minuta do kraja, Cibonina nada više nije bila velika. U nastavku utakmice više nisu prišli ispod -11, na koliko su bili poslije serije od 7:0 za približavanje na 76:65 pet i pol minuta prije posljednje sirene, ali ozbiljna momčad poput Lietuvosa ipak neće ispustiti 18 razlike u manje od devet minuta. Ovu utakmicu priveli su kraju bez većih komplikacija.

Najraspoloženiji igrač pobjedničke momčadi bio je Tyrese Rice (19 poena, sedam asistencija), dok su Renaldas Seibutis i Mindaugas Katelynas dodali po 13 poena, Seibutis sa sedam, a Katelynas sa šest skokova.

Cibose su vodili Demonte Harper (14 poena), Goran Suton (13 poena) i Damjan Rudež (11 poena, tri asistencije). Antwain Barbour, prvi strijelac momčadi u četvrtak protiv Choleta, ovog je puta bio neraspoložen, s četiri poena uz 2/7 iz igre, Andrija Žižić imao je samo dva poena uz 1/6 iz igre, dok se nije previše istaknuo niti Brian Chase, kojem je jedini pravi plus bilo 3/4 za tricu za devet poena na kraju susreta.

Euroliga, kvalifikacije

01.10.2011.
Himki79:86ČEZ Nymburk
Galatasaray93:83ASVEL Lyon-Villeurbanne
Proximus Spirou74:63Alba Berlin
Lietuvos Rytas88:71Cibona
30.09.2011.
ČEZ Nymburk69:57Banvit
ASVEL Lyon-Villeurbanne80:72Gravelines Dunkerque
Himki74:67PGE Turow Zgorzelec
PAOK64:77Galatasaray
29.09.2011.
Proximus Spirou61:59BC Doneck
Lietuvos Rytas83:64Budućnost VOLI
Alba Berlin82:60VEF Riga
Cibona77:70Cholet

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.10.2011. u 13:37
    44-19 u skoku je katastrofa! tek 5 asista??? ajme meni. dobro da se nismo palsirali u euroligu, opet bi nam realnost bila 0-10.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.10.2011. u 19:30
    Sportnet, bravo na velikoj galeriji utakmice. Ljudi pročitajte zašto vlada cenzura na KOSARKA.HR portalu: http://www.facebook.com/pages/Kosarkahr-Portal-cenzure-neobjektivnosti-i-podanika-Danka-Radica/240484502670953?sk=info ne smatrajte ovo spamom, podržimo prave novinare kao Sportnet.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.10.2011. u 18:53
    bilo je i vrime da cibona pauzira od eurolige kad su godinama bili preplaćeni na nju
    Obrisan korisnik
  • Zvrx01.10.2011. u 18:47
    Šteta, al to je realnost. Ni puno jače ekipe ne bi mogle do pobjede na ovom parketu. Sretno Ciboni u nastavku sezone. Nadam se da bi mogli biti ugodno iznenađenje Eurokupa...
    Zvrx
  • Master Yoda01.10.2011. u 18:43
    za razliku od prošle sezone ova momčad izgleda da ima i glavu i rep tako da se možemo nadat nečemu dobrom
    Master Yoda