Automoto

Lorenzo Stoneru uštipnuo četiri boda

Maja Giljanović • nedjelja, 02.10.2011.
Lorenzo Stoneru uštipnuo četiri boda

Do treće pobjede sezone, 15. u MotoGP-ju i 38. ukupno u karijeri na stazi Motegi stigao je Dani Pedrosa ispred Jorgea Lorenza na drugom i Caseyja Stonera na trećem mjestu. Tri utrke prije kraja Lorenzo je u ukupnom poretku Stoneru uštipnuo četiri boda i zadržao teoretske šanse da u Australiji, Maleziji i Valenciji nadoknadi 40 bodova zaostatka i obrani naslov prvaka svijeta.

Najljepši poklon za 26. gašenje svjećica na rođendanskoj torti koju su mu organizatori Velike nagrade Japana ispekli u četvrtak Dani Pedrosa (Repsol Honda) darovao je sam sebi. Nakon što je na posljednje tri utrke - u Indianapolisu, San Marinu i u Aragonu - osvojio tri druga mjesta uzastopce Pedrosa je na Motegiju bio najbrži i do treće ovosezonske, 15. u MotoGP-ju i ukupno 38. pobjede u karijeri stigao ispred Jorgea Lorenza (Yamaha) na drugom i Caseyja Stonera (Repsol Honda) na trećem mjestu.

U Top 5 su završile još dvije Honde: San Carlo Gresini Marca Simoncellija i Repsol Honda Andree Doviziosa. Simoncelli su do četvrte pozicije probio u pet do 12 u posljednjem, 24. krugu, a Dovizioso je mogao i do postolja da ga trzaj na startu nije koštao kazne prolaska kroz boks.

Ben Spies je još dobro i prošao. Kao da mu trovanje hranom nije bilo dovoljno Spies je, naime, bio i kolateralna žrtva sudara Lorenza i Valentina Rossija, Rossijev Ducati ga je katapultirao i dobro da se Spies uspio vratiti i doći do šestog mjesta. Nicky Hayden, Colin Edwards, Hiroshi Aoyama i Randy De Puniet zatvaraju Top 10, a do kraja su stigli još samo Cal Critchlow, Kousuke Akiyishi i Shinichi Ito.

Rossi koji je nakon Aragona i drugu utrku zaredom poželio testirati novu šasiju - Ducati je odabrao britanski FTR da im izradom šasije od aluminijskih umjesto karbonskih vlakana osigura bolju raspodjelu mase i s njom bolji balans motocikla - odustao je zbog dodira s Lorenzom u ntek trećem zavoju, poput zrelih krušaka otpali su i Hector Barbera, Damian Cudlin, Alvaro Bautista i Toni Elias, a Karel Abraham se nije ni pojavio na startu. Barbera je od svih prošao najgore, dijagnosticiran mu je prijelom ključne kosti.

Stoner je zbog trećeg mjesta bio pomalo kiselog osmijeha, ali sam je kriv. Vodio je, ali u jednom trenutku Honda mu je izmakla iz kontrole, izletio je sa staze i kroz šljunak se vratio tek kao sedmi. Do polovice utrke preuzeo je treću poziciju, ali kako mu je Lorenzo dotad pobjegao na 10 sekundi više nije forsirao.

Tri utrke prije kraja Stonerovo vodstvo je i dalje "zdravo", Lorenzo prije Australije, Malezije i Valencije za Australcem zaostaje 40 bodova. Pedrosa je na četvrtom mjestu zaostatak za Doviziosom smanjio na samo bod, a na petom mjestu Spies je još pobjegao Rossiju.

U klasi Moto2 do treće pobjede sezone ispred Marca Marqueza i Thomasa Luthija stigao je Andrea Iannone, a u klasi do 125 kubika prvu Grand Prix pobjedu u karijeri ispred Nicolasa Terola i Hectora Faubela slavi Johann Zarco.

U ukupnom poretku Moto2 Marquez je i dalje u vodstvu, ali samo bod ispred danas četvrtoplasiranog Stefana Bradla, u klasi do 125 ccm, pak, Terol ispred Zarca vodi s 31 bodom prednosti.

Velika nagrada Japana:
1.D. Pedrosa (ŠPA/Honda) 42:47,481
2.J. Lorenzo (ŠPA/Yamaha) +7,299
3.C. Stoner (AUS/Honda) +18,380
4.M. Simoncelli (ITA/Honda) +23,550
5.A. Dovizioso (ITA/Honda) +23,691
6.B. Spies (SAD/Yamaha) +37,604
7.N. Hayden (SAD/Ducati) +39,167
8.C. Edwards (SAD/Yamaha) +45,023
9.H. Aoyama (JAP/Honda) +49,074
10.R. De Puniet (FRA/Ducati) +59,022
11.C. Crutchlow (VB/Yamaha) +1:13,964
12.H. Akiyoshi (JAP/Honda) +1:21,709
13.S. Ito (JAP/Honda) +1:26,381

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!