Košarka

Cedevita želi Euroligu

Piše:Marko Domljanović • četvrtak, 06.10.2011.
Cedevita želi Euroligu
Foto: Marin Sušić

Nakon položenog ispita u kvalifikacijama Eurokupa, košarkaši Cedevite okreću se novoj sezoni regionalne lige. U petak će natjecanje otvoriti utakmicom protiv Budućnosti, a unatoč mnogim promjenama u klubu, čini se da Cedevita i ove godine ima vrlo kvalitetnu momčad.

Odlična prošla sezona za košarkaše Cedevite ipak nije završila na željeni način zbog poraza u finalu domaćeg prvenstva i propuštanja prilike za Euroligu. Zbog toga su još u lipnju iz kluba objavili da ove sezone pucaju na plasman u najelitnije klupsko natjecanje u Europi i u svrhu toga još malo povećali ovogodišnji budžet. Dovedeni su vrlo kvalitetni igrači i jasno je da pred trenerom Anzulovićem ne stoji lagan zadatak jer je prostora za greške jako malo.

Što se tiče regionalne lige, prilično je nezahvalno davati ikakve prognoze. Put na završni turnir bio bi dovoljno težak i bez izraelskog giganta Maccabija jer oporavljena Cibona, ojačana Crvena zvezda, Partizan, Union Olimpija, Zagreb i ostali definitivno neće biti laki protivnici. Ipak, daleko od toga da Cedevita nije sposobna upustiti se u borbu s najboljim momčadima lige. Uz vrlo kvalitetnu vanjsku liniju i najveću bombu prijelaznog roka u vidu Slovenca Smodiša, Cedevita je legitimni kandidat za neko od prva četiri mjesta.

Osim promjena u igračkom kadru, Cedevita je promijenila i dvoranu. Od petka će ovaj zagrebački klub svoje domaće utakmice igrati u dvorani 2 Doma sportova koja bi trebala postati nova košarkaška oaza u Zagrebu. Kapacitet od 3400 sjedećih mjesta djeluje kao idealna brojka za stvaranje odlične atmosfere, a u klubu smatraju da ova dvorana ispunjava sve njihove potrebe.

Naravno, uz ovolike promjene koje su zahvatile više razina kluba, period privikavanja na sve to čini se kao nužno zlo. Ipak, vremena za uigravanje je jako malo jer nakon Budućnosti, slijedi gostovanje kod Union Olimpije, a dva kola kasnije Cedevita gostuje u Beogradu kod Crvene zvezde. Žele li nadmašiti prošlogodišnji učinak od 14 pobjeda i 12 poraza, Anzulović i njegovi igrači moraju početi pobjeđivati odmah, a kikseve svesti na minimum. U borbi za Euroligu svaka će pobjeda biti od posebne važnosti.

Došli

Marko Car (Zadar), Chris Owens (Azovmash), Ivan Opačak (Križevci), Chris Warren, Matjaž Smodiš (CSKA Moskva), Miro Bilan (Zadar)

Otišli

Hrvoje Kovačević, Damjan Rudež, Andrija Žižić (svi Cibona), Robert Troha (Peristeri), Bracey Wright (Zaragoza), Franko Kaštropil (Zadar), Corsley Edwards (Anwil Włocławek)

Trener

Izazova vođenja ambiciozne Cedevite ove se sezone prihvatio Dražen Anzulović. Njegov prethodnik Aleksandar Petrović u prošloj je sezoni letvicu postavio vrlo visoko - treće mjesto u Eurokupu i finale domaćeg prvenstva neće biti baš lako ponoviti, a ambicije kluba ove sezone sežu još i više.

Anzulović definitivno ima iskustva za tako nešto - trenersku karijeru počeo je u Zagrebu da bi zatim preuzeo Cibonu s kojom je osvojio tri naslova prvaka Hrvatske. Nakon Cibone otišao je u ruski Ural Great, a nakon toga preuzima belgijski Charleroi s kojim također osvaja naslov prvaka. Posljednje dvije inozemne stanice bile su mu ukrajinski Donjeck i litavski Lietuvos Rytas. Nakon Litve opet se vraća u Cibonu, ali nova epizoda pod Tornjem nije dugo trajala jer je nakon tri mjeseca napustio klupu u ožujku ove godine. Trenerom Cedevite imenovan je u lipnju.

Zulina filozofija igre temelji se na čvrstoj obrani iz koje bi trebao proizlaziti dobar napad sa puno laganih i brzih koševa. Na taj se način postavio i u Cedeviti, ali trebat će vremena da to njegova momčad u potpunosti usvoji iako je već nakon Chalona trener ustvrdio da su na dobrom putu.

Prednosti/mane

Cedevita bez sumnje ima vrlo respektabilan igrački kadar, ali svim tim igračima trebat će malo vremena da se uigraju i zato je pobjeda nad Chalonom bila iznimno važna. Igrači su na toj utakmici demonstrirali upornost i koncentraciju te su uspjeli preokrenuti vodstvo gostiju s kraja treće četvrtine i na kraju upisati prilično uvjerljivu pobjedu.

Dojam je da je Cedevita puno bolje pokrivena na vanjskim pozicijama s kojih uvijek prijeti velika opasnost. Draper, Warren, Car, Baždarić i Opačak pokazali su da na svakoga od njih Anzulović može računati, a baš svaki od ovih igrača u stanju je povući svoju momčad kada joj ne ide i tako prelomiti utakmicu. Uostalom, sva petorica postigli su dvoznamenkasti broj koševa u utorak navečer.

S druge strane, nešto manje rješenja Cedevita ima pod košem. Naravno, Smodiš je klasa za sebe, a Owens se također pokazao kao vrlo kvalitetan igrač, ali mladi Bilan i Kraljević još moraju puno raditi tako da Cedevita ipak nema takvu širinu pod košem kao na vanjskim pozicijama.

Važna karakteristika Cedevite mogla bi biti i iskustvo. Naime, osim Bilana i Kraljevića niti jedan igrač Cedevite nije mlađi od 26 godina i svi imaju popriličan broj "utakmica u nogama". Nemojte se kladiti da će u napetim završnicama igračima Cedevite zadrhtati ruka.

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4Studentski centar 21+26
5FMP 21+17
6Dubai 21+7
7Igokea 21+3
8Krka 13-14
9Cibona 13-54
10Crvena zvezda 12+10
11Zadar 12-9
12Cedevita Olimpija 12-11
13Spartak Subotica 12-15
14Split 12-20
15Borac Čačak 12-28
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4Studentski centar 21+26
5FMP 21+17
6Dubai 21+7
7Igokea 21+3
8Krka 13-14
9Cibona 13-54
10Crvena zvezda 12+10
11Zadar 12-9
12Cedevita Olimpija 12-11
13Spartak Subotica 12-15
14Split 12-20
15Borac Čačak 12-28
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.10.2011. u 10:14
    bilan i kraljević NISU mladi igrači! imaju 22 godine, dakle, to nije više mladost! mlad si kada igraš za juniore, dakle do 18-te godine, eventualno do 19-te. cedevita je jaka, ali kao i cibona, nema dovoljno dobrog trenera, koji bi to dobro vodio.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.10.2011. u 18:44
    od te 3 petice koje si naveo Kaštropil nije igrač kapaciteta za Cedevitu tako da je odlična stvar da su se njega riješili, Žižić je igrač koji je daleko od forme a puno košta, na mjestu centra će uglavnom igrati Owens i Smodiš a mali Bilan je veliki potencijal i uz kvalitetan rad za koju godinu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.10.2011. u 18:14
    zasto nasi klubovi svake sezone mjenjaju po 6-7 igraca? tko ce to uvijek pogoditi tko je dobar i uigrati se
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.10.2011. u 18:13
    hahahahaahahahaha, kak ste jadni sokići. čekajte malo. smodiš pojačanje? kak ste jadni. odlično 4 koša po tekmi. strašno. kak će te biti jadni ove sezone,prejadni. ništa od eurolige za vas. :P
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina06.10.2011. u 17:44
    ma dobro, neće im drhtati ruka, ali isto ne kužim kako su mogli pustiti sve 3 petice (Edwards, Žižić i Kaštropil) i dovesti dvije neiskusne petice (Bilan i Kraljević). valjda računaju na igru s dvije četvorke.baš me zanima kako će 29.10. reagirati u reketu s uigranim Zagrebom.
    pikepiletina