Nogomet

Leekens: "Igračima je dosta povijesti"

Dino Brumec • petak, 07.10.2011.
Leekens: "Igračima je dosta povijesti"
Foto: Sandro Donda

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, Hrvatska će se susresti s Belgijom. Nad današnjom belgijskom reprezentacijom stoji veliki upitnik oko toga može li ovaj odličan skup pojedinaca konačno zaigrati kao prava momčad.

Hrvatska i Belgija susrele su se u dva kvalifikacijska ciklusa, onaj za Svjetsko prvenstvo 2002, kao i za Europsko 2004. i u oba su "kockasti" završili jedno mjesto ispred Belgijaca. U četiri utakmice, Hrvatska je upisala dvije pobjede i po jedan neodlučen rezultat i poraz. Tada je reprezentacija Belgije bila kvalitetna mješavina starijih i mlađih igrača.

Nekako u to vrijeme Belgija je počela posustajati. Od 2002. nije se uspjela kvalificirati na veliko natjecanje, a došlo je i do smjene generacija u nacionalnoj momčadi. Igrači poput Marca Wilmotsa više nisu bili na vidiku i Belgija je potonula u europsku prosječnost.

Iako su u vrijeme spomenutih kvalifikacija Hrvatska i Belgija bile na otprilike istoj razini, posljednjih je godina Hrvatska ipak uspješnija reprezentacija. No, današnja generacija belgijskih uzdanica skup je vrlo potentnih i mladih nogometaša, a Kompany, Van Buyten i Lukaku itekako su poznata imena Europskog nogometa.

U sadašnjim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo sljedeće godine, Belgija više ne ovisi sama o sebi. Vrlo vjerojatno će joj trebati pobjede kod kuće protiv Kazahstana i u gostima kod Njemačke, a uz to se mora nadati ponekom kiksu Turske. U slučaju najboljeg raspleta za Belgijce, tada bi njihova reprezentacija tek ušla u vrlo zahtjevne dodatne kvalifikacije.

Georges Leekens, izbornik belgijske reprezentacije ima itekako optimističan pogled u budućnost: "Odlično promoviramo našu zemlju. Posljednje godine navijači se opet raduju našim uspjesima i čast mi je biti na čelu ove reprezentacije."

"Popeli smo se 30 mjesta na Fifinoj ljestvici i navijači su dobili novo samopouzdanje. Veća je konkurencija za mjesta u momčadi, atmosfera je odlična i igrači su opet ponosni igrajući za svoju zemlju. Već godinu dana nismo izgubili i igramo kao momčad. Bila je ovo odlična godina", dodao je belgijski izbornik.

Zatim je spustio loptu na zemlju: "Igrači su svjesni da ima još vrlo mnogo prostora za napredak. Sljedeći će put biti malo prostora za pogrešku. Prelako izgubimo koncentraciju i znamo se zaigrati."

Još je dodao: "Trebamo biti još učinkovitiji. Da bismo se plasirali na Svjetsko prvenstvo, talent i tehnika neće biti dovoljni. Gradimo momčad, a to se ne može preko noći. Rastemo i moramo učiti iz svojih pogrešaka. Kada to uspijemo, sve će biti bolje."

"Dosta im je slušanja o povijesti", zaključio je belgijski izbornik o svojim igračima.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometEuro 2012.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • KORISNIK 00707.10.2011. u 20:38
    danas ce bit preko 30,000 navijaca sto je dobra brojka s ozbirom da su im sanse male za proci
    KORISNIK 007
  • Obrisan korisnik07.10.2011. u 20:03
    imaju sjajan skup mladih igrača, koje bi trebalo dobro posložit i mogli bi bit barem među najboljih 8 europe.. lukaku je strašan, obrana sa kompanyjem, i veteranom buytenom nije loša, tu su još i vermaelen i vertonghen, u sredini defour, witsel, fellaini, sjajni hazard.. sve bolje od boljega.. samo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik