Košarka

Bavčević: "Liga za prvaka je imperativ"

Iz Šibenika:Ivana Jurica • ponedjeljak, 10.10.2011.
Bavčević: "Liga za prvaka je imperativ"
Foto: Ivana Jurica

Novi trener Jollyja Jadranske banke Šibenik Nikša Bavčević odradio je danas i prvi trening s momčadi koju je preuzeo. Nakon toga, kao što je i najavljeno, i službeno je predstavljen. Istaknuo je kako je momčad u jako dobrom stanju, odnosno kako je pred njega postavljen imperativ za koji vjeruje da će biti i ispunjen. Naravno – to je plasman u Ligu za prvaka.

Svoju novu momčad Bavčević je s tribina gledao u subotnjoj premijeri u Jazinama, pobjedi nad Borikom. Kao i dosta trenera, poglavito dalmatinskih, pratio je i nedavni Kup Jadranske banke na kojem su, uz domaćine, nastupili Split, Zadar i Široki. Danas je odradio i prvi trening, dovoljno da stekne dojmove o momčadi koju će voditi u nastavku A-1 lige.

Trogir

Kad je govorio o organiziranosti kluba u koji je došao Bavčević je povukao paralelu i s posljednjim klubom koji je vodio u Hrvatskoj: "Prije dvije godine bio sam u Trogiru, ali mi nismo imali deset posto ovoga."

Ali prije svega vratio se na zadarsku utakmicu. I jednu bitnu činjenicu koju je primijetio: "Rekao sam igračima da je bilo perfektno gledati momčad. Ja kao trener uvijek gledam klupu. Pa sam i u Zadru gledao klupu Borika i klupu Jollyja. Ova klupa je disala kao jedno, bila je fantastična simbioza trenera koji su se našli u jako teškoj situaciji, izuzetno odgovornoj, delikatnoj. Vidjelo se zajedništvo, želja, možda čak i poneka riječ više ali sve u cilju da se dobije utakmica. Vidjelo se da je momčad više na nogama slaveći bilo koji dobar potez nego što je sjedila, za razliku od druge klupe. To je meni odmah pokazalo da u momčadi ima kemije."

"Ovdje košarkaški potencijal postoji. Grad Šibenik je u ondašnjoj Jugoslaviji i u Europi značio puno, najveći brend Šibenika tada je bila košarka. Nije trebalo objašnjavati tko je Šibenik onome tko je znao za košarku. Ja ovdje imam puno košarkaških prijatelja i žao mi je što Šibenika neko vrijeme nije bilo na košarkaškoj karti čak ni Hrvatske. Nadam se da će se za Šibenik u dogledno vrijeme znati, ne samo u Hrvatskoj nego i šire, jer koliko sam vidio ima i pozitivna ambicija da se za Šibenik zna i u Europi."

"Jučer sam se vidio s mojim dugogodišnjim prijateljem Matovom. Izuzetno mi je žao što mu se ovo događa. Drago mi je što sam ovdje, ali žao mi je načina na koji sam došao. Jer pretpostavljam da svi znate njegove probleme. Mislim da je momčad ostavio u izvrsnom stanju što se tiče fizičke pripreme. Normalno da svatko ima drugačiji pogled na stvari, pa tako i ja, međutim, mislim da je momčad sastavljena dobro, odgojena dobro, momčad je stavljena u red, ima glavu i rep. Na tome Anđelku mogu samo zahvaliti, a kao njegov kolega samo mogu poželjeti da nam se čim prije pridruži. Želja mi je da nam se vrati i ne daj Bože ovakve situacije nikome", istaknuo je 55-godišnji splitski stručnjak.

Iako je član kluba tek nekoliko dana, Bavčević je vrlo brzo spoznao gdje je došao: "Ne znam uopće koliko ovako organiziranih klubova u Hrvatskoj postoji. I ne govorim to zato što pored mene sjede ljudi iz uprave. Danas sam prvi put ušao u dvoranu na Ražinama koja podsjeća na NBA facilities. Ja sam ostao frapiran kad sam vidio da je tu klupski autobus, kad sam vidio da su dva fizioterapeuta, da je tu stalno tajnik kluba, dva pomoćna trenera, oprema, redovne isplate. Ne znam koliko ću ovdje trajati ali mislim da je ovo definitivno Cedevita u malom. Nama ostaje da samo ostanemo koncentrirani na rad."

"Od svih igrača koje sam vidio meni je jedino iznenađenje, i to veliko, pozitivno bio Luka Katura. Mene je ugodno iznenadio svojim doprinosom momčadi, agresivnošću, pozitivnošću, konkretnošću i hrabrošću, pa i efikasnošću."

Bavčević vjeruje da će ispuniti cilj koji je pred njega postavljen: "Očekivanja su velika. Pred mene je postavljen i imperativ. Mislim da mi objektivno to i moramo i s obzirom na sve ovo što sam kazao, borba i ulazak u Ligu za prvaka. Liga je nikad izjednačenija, nikad kvalitetnija, ima puno igrača koji su se vratili iz inozemstva, nisu našli angažman. Osam momčadi, osim Dubrovnika, Borika i Kvarnera, pretendira za vrh. Osam momčadi legitimno pretendira na taj plasman među pet, ja se nadam da će Jolly biti među tih pet".

"Nama je utakmica protiv Prigorja izuzetno, izuzetno bitna. Isto jedan protivnik koji legitimno gleda na Ligu za prvaka. Protivnik koji zaslužuje respekt jer imaju izuzetno iskusne i kvalitetne igrače. Rekao sam igračima - oni danas po Križevcima ne hodaju oni lete. Kad su dobili Zadra sad je euforija. Oni bi u normalnim okolnostima ovdje došli igrati, ali u sadašnjim okolnostima oni ovdje u subotu dolaze pobijediti. Ali i mi idemo u subotu pobijediti."

"Igrače znam, mislim da imamo i solidnu bazu mlađih igrača. Što je nama prioritet u radu i rastu kluba. To su juniori koji su priključeni prvoj momčadi. Za sada su s nama Vlaić, Grubišić i Gabrić, a priključit ćemo i vidjeti u kojem su stanju Mihaljevića, Gulama, Baljkasa. Jedan od prioriteta je i vratiti Paško Vrliku jer on ima jedan zastoj u karijeri", istaknuo je novi trener Jollyja.

"Gdje god sam bio ostavio sam puno. Uvijek je iza mene bilo dosta mladih igrača. Niti jedan trener koji je došao iza mene nije našao situaciju razrušenu. Ja sam ovdje našao jako dobru situaciju, a nadam se da jedan dan kad ja odem da će se moći reći da je Nikša Bavčević iza sebe ostavio još bolju situaciju nego što je našao. To je moja želja, nadam se da ću u tome uspjeti. Dovoljno godina imam i sijedih u kosi da se pozovem na svoje iskustvo. Uspjeha sam u karijeri imao. Nadam se da će me to isto čekati i ovdje s Jollyjem", završio je Bavčević.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.10.2011. u 10:55
    Klub je posložen, osim Baldekina gdje igra, ima i svoje dvije male dvorane za trening, financijski je dobro potkovan, a i ono najbitnije, u odlicnim odnosima je sa Dankom Radicem... Ono sto je negativno je to sto je to ipak privatni klub jednog poduzetnika koji nije preomiljen u Šibeniku i što... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.10.2011. u 10:05
    U konkretnom slučaju nije toliko bitna kemija u momčadi nego kemija između kluba i HKS-a,ako je suditi po prvoj utakmici i kad ne bude išlo tu će biti Radović i ekipa da 'poprave' stvar.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.10.2011. u 09:37
    nadam se ćete ući u top 5 A-1 lige! uz ovakav roster i sređeno stanje u klubu, to je zaista minimum. drago mi je da šibenik ponovo ima stabilni i ambiciozni klub. pročitao sam članak i drago mi je, ako je sve navedeno istina-što se organizacije i logistike tiče! bez jakih i stabilnih klubova u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik