Nogomet

Ajax kao prilika za novi početak

Ante Zovko • utorak, 18.10.2011.
Ajax kao prilika za novi početak
Foto: Kristijan Komarica

I Dinamo i Ajax međusobni ogled u Maksimiru vide kao priliku za prvu pobjedu u ovogodišnjoj Ligi prvaka. To je svakako najbolja prilika i za jednu i drugu momčad, pogotovo za Modre koji nemaju više što čekati. Žele li proljeće u Europi, bod ili bodovi protiv nizozemskog prvaka su imperativ.

Treće kolo Lige prvaka donosi Dinamu priliku za prve bodove u ovosezonskoj Ligi prvaka. U Maksimiru gostuje Ajax, stari poznanik koji slovi kao nominalno treća momčad skupine. Krunoslav Jurčić ustvrdio je da je u ovom trenutku čak i četvrta, što će Modri morati pokazati na terenu.

Amsterdamska momčad svakako je bolja prilika za skupljanje bodova nego Real i Lyon i Liga prvaka praktički tek počinje za Dinamo ako se namjerava boriti za treću poziciju. Pred njim su dva ključna dvoboja, a iako obje momčadi ne krasi osobita forma, Liga prvaka trebala bi biti dostatna motivacija sama po sebi da Zagrepčani pokušaju doći do bod(ov)a.

Miralem Sulejmani: "Dinamo igra pred svojom publikom i logično je da nas u prvih 15 do 20 minuta napadnu. Zato mi moramo biti strpljivi, makar ćemo i mi tražiti rješenja kroz Dinamovu napadačku igru."

Uvertira za ovaj dvoboj iz Dinamove perspektive nije bila dobra jer je u Zadru prekinut njegov polugodišnji niz neporaženosti u Prvoj ligi, izvršni predsjednik najavio je sankcije, a hoće li sve to "galvanizirati" igrače hrvatskog prvaka testirat će večeras nogometaši Ajaxa.

Jurčić je najavio borbu za bodove: "Igrat ćemo hrabro, raskopati igru Ajaxa, nametnuti svoj stil i elemente igre za koje mislimo da smo jači u njima. Ne bih otkrivao detalje, ali moramo nametnuti element agresivnosti i kroz to doći u situaciju za ugroziti Ajax."

Za to će mu trebati barem jedan raspoloženi napadač, a napadačka linija sve samo ne briljira ove jeseni. Za napadače je vezana i najveća nepoznanica jer je teško predvidjeti hoće li Jurčić postaviti dvije špice ili se držati oprobanog recepta. S druge strane, u obrani je pitanje hoće li se naći mjesta za rutinera Josipa Šimunića. Šime Vrsaljko odrađuje treću utakmicu suspenzije, a od prije ne konkuriraju ozlijeđeni Bišćan, Ademi, Atta i Alispahić.

Frank de Boer: "Imamo neke mladiće u sastavu i zasad nismo pobijedili u Ligi prvaka, no igrači moraju biti svjesni da protiv Dinama tražimo tri boda. Bit će to težak psihički test, ali moji igrači žele ostaviti dobar dojam."

Kako Dinamo, tako i Ajax u Zagrebu vidi priliku za prvu pobjedu nakon domaćeg remija s Lyonom i poraza u Madridu. Ogled s Lyonom jedini je ove sezone u kojem je Ajax sačuvao vlastitu mrežu nedirnutom i to dosta govori o Dinamovu protivniku.

Nakon devet kola nizozemskog prvenstva, Ajax se nalazi na šestoj poziciji, šest bodova iza vodećeg AZ Alkmaara. U Zagrebu će morati nastupiti bez islandskog napadača Kolbeinna Sigthorssona zbog frakture gležnja te lijevog bočnog Nicolaia Boilesena (ozljeda stražnje lože natkoljenice).

Međutim, trener Frank de Boer je najavio: "S Dinamom idemo na sve ili ništa. Radi se o vrlo važnoj utakmici i moramo pobijediti. Igrali smo već s Dinamom u Europskoj ligi, a ionako idemo uvijek na pobjedu, i to pokušavamo ostvariti svojim poznatim stilom. Moramo igrati napadački."

Trener

Frank de Boer igračka je legenda Ajaxa i općenito nizozemskog nogometa. Karijeru je počeo u Ajaxu za koji je nastupio 328 puta od 1988. do 1998. te 1995. osvojio Ligu prvaka. Za nizozemsku je reprezentaciju nastupio 112 puta. trenersku je karijeru počeo u Ajaxu, 2008., kao trener druge momčadi, a paralelno s tim bio je asistent nizozemskog izbornika (od 2008. do 2010.). Od 2010. vodi prvu momčad Ajaxa, prvo kao privremeno, a onda kao stalno rješenje. U prošloj sezoni osvojio je naslov nizozemskog prvaka.

Taktika i forma

Ajax od 10. rujna ne zna za pobjedu u svim natjecanjima. U nizozemskom prvenstvu zaredao je s četiri utakmice bez pobjede, a u posljednjem ogledu morao spašavati bod u svojoj Areni protiv vodećeg AZ-a (završilo je 2:2). U svakoj ovosezonskoj utakmici nizozemski je prvak primio barem jedan gol, osim protiv Lyona u prvom kolu u Amsterdamu.

Ni zdravstveno stanje ne ide na ruku Nizozemcima. Vratar Kenneth Vermeer branit će u Maksimiru iako je do prije nekoliko dana bio upitan. Protiv AZ-a morao je izaći iz igre zbog slabosti. Svakako veći nedostatak bit će napadač Kolbeinn Sigthorsson. Islanđanin je u osam prvenstvenih utakmica zabio pet pogodaka ove sezone. Prošle sezone u dresu AZ-a zabio je 15 pogodaka u 32 utakmice.

Ključni igrači

Miralem Sulejmani donio je Ajaxu bod u prošlom kolu Eredivisie i jedan je od najiskusnijih u mladoj momčadi Ajaxa. Napadač srbijanske reprezentacije ove sezone iznimno je učinkovit, u sedam susreta zabio je pet puta. Ajaxovi napadači morat će biti pod posebnom prismotrom jer je ovo za nizozemskog prvaka utakmica u kojoj mora tražiti bodove ako namjerava ostati u borbi za drugu poziciju.

Iako su Dinamovi najbolji igrači ove sezone u pozadini (Kelava i Vida), protiv Ajaxa bit će potreban raspoloženi Sammir i Badelj u veznom redu kako bi nametnuli ritam i eventualno poslali poneku upotrebljivu loptu napadaču ili napadačima, ovisno kakvu Jurčić postavi formaciju.

Međusobni susreti

Bogata je povijest međusobnih susreta Dinama i Ajaxa. Svakako je najslavniji onaj u kojem je tadašnja Croatia 25. studenog 1998., u svojem prvom nastupu u Ligi prvaka, pobijedila u Amsterdamu lijepim pogotkom 21-godišnjeg Josipa Šimića. Prije toga u Zagrebu je odigran susret bez pogodaka. U oba susreta za Ajax su nastupili današnji trener De Boer te njegov pomoćnik Danny Blind.

U sezoni 2007./2008. Ajax i Dinamo susreli su se u prvom kolu Kupa Uefe. U Maksimiru Ajax je slavio pogotkom Dennisa Rommedahla, a u Amsterdamu je Dinamo drugi put slavio, i to u produžetku. Dinamo je vodio od 33. minute pogotkom Luke Modrića s bijele točke, a u produžetku Mario Mandžukić s dva je pogotka postavio 3:0. Do kraja je s dva gola Klaas-Jan Huntelaar smanjio na 3:2.

Nova dva ogleda, s Krunoslavom Jurčićem na klupi Dinama, dogodila su se u skupini Europske lige 2009. godine. U Amsterdamu je Ajax 22. listopada dobio 2:1 pogocima Luisa Suareza i Rommedahla, a smanjio je Ivan Tomečak u 90. minuti. U Zagrebu, 5. studenog, Suarez i Marko Pantelić zabili su za pobjedu 2:0 osiguranu pred praznim maksimirskim tribinama zbog nereda u Temišvaru. Da stvar bude gora, bili su isključeni Cufre i Calello.

Vrijednost

Prema Transfermarktu, vrijednost Ajaxove momčadi je 86.600.000 eura. Najcjenjeniji je 24-godišnji branič i kapetan Jan Verthongen (12 milijuna eura). Dinamo ne zaostaje mnogo što se ukupne procjene tiče. Zagrebačka momčad "teška" je 56.300.000 eura, a ističe se Sammir s procijenjenom tržišnom vrijednošću od osam milijuna eura.

Liga prvaka, skupina D, 3. kolo:
Dinamo - Ajax 20:45 h

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.10.2011. u 19:56
    Po meni je na startu LP Dinamo bio kandidat za drugo mjesto,no ozljeda Alispahića malo je umanjilo te izglede,ali ovaj Dinamo treba dobiti Ajax..Ajax sam gledao zadnje dvije utakmice i Dinamo je jači,ne trba mu sreća,neka odigra jednu otvorenu utakmicu i pobijedit će..
    Obrisan korisnik
  • The Phantom18.10.2011. u 15:42
    Tome se i ja nadam danas
    The Phantom
  • zrinkec18.10.2011. u 15:29
    Danas Sammir pokazuje koliko vrijedi
    zrinkec
  • Obrisan korisnik18.10.2011. u 15:04
    Nema veze meni je ova sezona u LP nakon toliko godina ko šlag na torti i ne živciram se prviše zbog poraza. Naka daju sve od sebe pa kud puklo. Toliko sam toga već vidio s dinamom da me više ništa nemože naživcirati Tko zna možda prasnemo reala u gostima:-)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.10.2011. u 13:00
    x2
    Obrisan korisnik