Nogomet

Dinamo još uvijek zelen

Piše:Damir Žbulj • utorak, 18.10.2011.
Dinamo još uvijek zelen
Foto: Kristijan Komarica

Nogometaši Dinama doživjeli su još jedan 'hladan tuš' na Maksimiru. Ponovno su ostali bez postignutog pogotka u ovosezonskoj Ligi prvaka, a do bodova se tako teško može. Najave su bili optimistične, ali realnost zagrebačkog sastava ipak je drugačija. Igrači Krune Jurčića pružili su jak otpor, ali nizozemski sastav ipak je večeras bio prevelik zalogaj za Modre.

Ivan Kelava: Odradio je Kelava posao ponovno na visini zadatka. U prvom poluvremenu je u četiri navrata odlično intervenirao, zaustavio bombu Vertonghena, a borbenošću se iskazao i prije odlaska na odmor kada je ispravio jednu lošu procjenu Šimunića. Isplatilo se, jer sudac nije nakon tog starta svirao kazneni udarac. Kod pogotka nije mogao puno toga napraviti, a nakon vodstva gostiju nije više bio toliko siguran u svojim intervencijama. Ipak, i u takvom izdanju uspio je zaustaviti jednu opasnu kontru Ajaxa, a kod drugog pogotka nije više imao šanse protiv hladnokrvnog danskog reprezentativca.

Domagoj Vida: Uigrani i dobar stoperski par se ne smije mijenjati! Dolaskom Šimunića, Vida je prekomandiran na desni bok, što se nije pokazalo kao odgovarajuće rješenje u nedostatku Vrsaljka. U prvom poluvremenu nije se baš istaknuo u čuvanju opasnog Boerrigtera na svojoj strani obrane. Jednostavno nije mogao zaustaviti opasnog Nizozemca, no, kada je jednom čisto intervenirao, nezasluženo ga je sudac nagradio žutim kartonom. Boerrigter je u nastavku samo uzeo ponuđeno i kaznio obranu Dinama pogotkom preko te propusne desne strane.

Tonel: Samo je jednom u prvih 45 pogriješio u procjeni, kada niti on niti Šimunić nisu početkom utakmice pazili na Sulejmanija. No, u 38. minuti ponovno je pokazao profesorske kvalitete kada je zaustavio jednu opasnu kontru Nizozemaca. U nastavku je također sigurno obavio svoj posao, još jednom je pokazao kako je on bio večeras sigurnija karika Dinamove obrane.

Josip Šimunić: Nije ostavio dobar dojam. Zaspao u početnim minutama utakmice, napravio nepotreban start na 30-ak metara, kada je Kelava spašavao Dinamo, a prije samog isteka prvih 45 minuta loše je procijenio jedan let lopte pa je vratar Zagrepčana ponovno imao pune ruke (i noge) posla. Puno akcija je kretalo od njega, što na kraju i nije dobar pokazatelj, jer je posljednja linija Dinama često radila posao veznog reda zagrebačkog sastava.

Ibanez: Griješio u obrani, nije bio posebno opasan u napadu. Dobio prednost pred Cufreom, ali nije ovo bila njegova večer. Loše se postavljao u liniju s ostalim obrambenim igračima Modrih, ali najviše je naživcirao domaće navijače kada je u posljednjim sekundama sudačke nadoknade, zbog kompliciranja kod aut linije, izgubio jednu loptu, napravio nepotreban prekršaj, zasluženo zaradio javnu opomenu, a pukom srećom napadač Ajaxa, iz tog slobodnog udarca, umjesto u mrežu loptu šalje u vratnicu. U nastavku je pokazao više u igri prema naprijed, ali mogao je biti i konkretniji.

Calello (do 79. minute): Zaustavljao je napade Nizozemaca na centru, ali je pomagao i u obrani. Ponovno je bio vrijedan, borben, pravi igrač na pravoj poziciji u sastavu Dinama.

Jerko Leko: Leko je odigrao solidnu utakmicu, ali niti u njegovoj igri nije bilo one završne odlučnosti. Kada se stizao rezultat pokušao je preuzeti odgovornost i ponovno je ostavio 'dušu' na maksimirskom travnjaku.

Milan Badelj (do 46. minute): Kapetan Dinama kao da je nastavio s partijom iz Zadra. Gubio je lopte Badelj, griješio u predaji, zasluženo je ostao u svlačionici u poluvremenu.

Sammir: Odigrao je na vrhunskoj razini prvo poluvrijeme, prodorima je probijao Ajaxove linije, odlično dijelio lopte svojim suigračima, bio pravovremen u rješavanju lopte. Ali, i njegova igra izgubila je dinamiku u nastavku. Jurčićevom rošadom igrao je i napadača u završnih 20-ak minuta utakmice, gdje i nije baš dolazio do izražaja.

Ante Rukavina: Rukavine nije bilo nigdje 36. minuta, a onda je Šibenčanin u redovima zagrebačkog sastava fantastičnim slalomom sam sebi stvorio šansu, ali ma kakav je to ponovno bio promašaj Rukavine. Lopta nije otišla niti u okvir gola. U nastavku utakmice pokušavao je trkom otvoriti prostor i ponovno kreirati neku priliku, ali sve je ostalo samo na pokušajima, bez prave i konkretne opasnosti.

Fatos Beqiraj (do 69. minute): Crnogorski napadač je već od prve minute pokazao kako je 100 posto u utakmici. Presingom je pokušao natjerati protivnika u pogrešku, što se gotovo i isplatilo u samom otvaranju utakmice. Bio je opasan i borben, a njegov izlazak u 69. minuti utakmice popraćen je gromoglasnim negodovanjem zagrebačke publike.

Mateo Kovačić (od 46. minute): Ponovno je Mateo pokazao kako ima hrabrosti igrati utakmice Lige prvaka, bio je razigran, pokušavao je uposliti suigrače, svojim karakterističnim trkom otvarao je prostor na travnjaku, ali još uvijek mlada nada Dinama nije dovoljno konkretna u završnici.

Nikola Pokrivač (od 69. minute): Od kad je ušao gotovo ga se i nije vidjelo na terenu. Moglo bi se reći da je utakmica ostala i bez njegovog pravog učinka.

Ivan Tomečak (od 79. minute): Borben, možda čak i preborben, uspio zaslužiti i javnu opomenu u ovo malo minuta koje je proveo na terenu. Ostao kao posljednji čovjek obrane kod jedne akcije Modrih, što su gosti iskoristili brzom kontrom. Danski reprezentativac Eriksen, složio ga je na travu te poslao loptu pored nemoćnog Kelave.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.10.2011. u 10:13
    Dobra ti je poanta, Dinamo je igra bolje nego protiv Lyona i Ajaxa, ali mislin da je tu i Real odigra najgoru utakmicu sezone. Istina, poslin toga ocekivanja su nerealno narasla.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2011. u 09:05
    Čini mi se da je najveći problem što su prvu utakmicu protiv Reala odigrali odlično i odmah su krenule priče tipa : ako ovako igramo protiv Reala što ćemo tek napraviti Ajaxu i Lyonu. Krila su malo porasla a sada su tresnuli o zemlju i vratili se u realnost. Možda bi bilo bolje da ih je Real... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2011. u 08:56
    Zašto? Možda zato što je kapetan? Nađi mi ijednog kapetana u bilo kojoj momčadi na svijetu koji igra "kapetanski" k'o on. Mali Kovačić je za njega izmsilio nogomet, vidjet ćeš Kovu sa 21.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2011. u 08:54
    Kako to misliš? PA u Zadru su imali fanatično nabrijanog suparnika. I kako su prošli? Kukajući danima da je kriv teren, da je Zadar igrao grubo, da se borio, bla, bla, bla... Svi su oni pi...ce
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2011. u 08:44
    sve se slažem, samo zašto sad svi prozivaju Badelja? A Kovačić je odličan
    Obrisan korisnik