Nogomet

Srna i Eduardo u sovjetskom obračunu

Damir Žbulj • srijeda, 19.10.2011.
Srna i Eduardo u sovjetskom obračunu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Utakmicama skupina E, F, G, i H nastavlja se natjecenje u nogometnoj Ligi prvaka. Treće je kolo pred nama, a očekuje nas i nekoliko zanimljivih dvoboja. Hrvatski reprezentativac Ivan Perišić vratit će se sa svojom dortmundskom Borussijom u Pirej, na mjesto nedavnog zločina, a gdje je s Hrvatskom poražen od Grčke tražit će protiv Olympiacosa prvu ovosezonsku europsku pobjedu za svoj klub. Bayer će u Leverkusenu ugostiti Valenciju, Wengerov Arsenal putuje u Marseille, dok će sigurno posebno vruće, bez obzira na temperaturu, biti na Donbass Areni, gdje se u istočnoeuropskom dvoboju sastaju domaći Šahtar i Zenit iz St. Peterburga.

Skupina E

U skupini E važan susret će odigrati Bayer iz Leverkusena i Valencia. Španjolci su natjecanja otvorili s dva uzastopno odigrana neodlučena rezultata, na gostovanju kod Genka te na domaćem travnjaku protiv londonskog Chelseaja. Dvoboji s njemačkim predstavnikom mogli bi odrediti njihovu ovosezonsku sudbinu u skupini Lige prvaka pa ukoliko žele nastaviti natjecanje u najelitnijem europskom nogometnom natjecanju, morat će do pozitivnog rezultata na BayAreni.

Šišmiši trenutno nisu u nacionalnom prvenstvu u nekoj velikoj formi, nakon što s Barcelonom još u rujno odigrali za njih velikih 2:2, slavili su minimalno samo protiv Granada, dok su na gostovanju kod Seville doživjeli isto tako minimalan 1:0 poraz, s pred put u Leverkusen na Mallorci su odigrali mršavih 1:1, primivši pogodak u samoj završnici utakmice. Unai Emery nedavno je na dulje vremena ostao bez pouzdanog nizozemskog braniča Madura, ali Adil Rami, još jedan odličan obrambeni igrač bit će na raspolaganju svojoj ekipi. Francuz je ovako najavio dvoboj u Leverkusenu: "Ako ćemo odigrati kao protiv Barcelone ili Chelseaja, tada možemo dobiti i Bayer, ali i bilo koju drugu ekipu. Utakmica u srijedu izuzetno je važna, jer igramo protiv direktnog suparnika za plasman u iduću fazu natjecanja. Trenutno smo u nezavidnoj poziciji, ali imamo kvalitetu da postignemo pogodak i stignemo do pobjede u Njemačkoj."

Apotekari također pred početak dvoboja imaju nekih problema s ozljedama važnih igrača. Švicarca Barnette nema već poduže, a nedavno se ozlijedio i brazilski veznjak Renato Augusto. Natjecanje su otvorili porazom na Stanford Bridgeu, ali su protiv Genka stigli do pobjede, no, i za njih ovi susreti sa Španjolcima biti presudni za nastavak natjecanja. Niti oni ne blistaju u svojoj Bundesligi, trenutno su na osmoj poziciji s osam bodova zaostatka za vodećim Bayernom, ali legenda kluba i njemačkog nogometa Michael Ballack smatra kako je drugo mjesto u skupini E dohvatljivo: "Oni posljednjih godina redovito igraju u Ligi prvaka te su puno stabilnija momčad od Bayera, no, naš je cilj osvajanje tog drugog mjesta u skupini. Prvu utakmicu s njima igramo kod kuće, očekujemo sva tri boda pa ako u uzvratu izvučemo neodlučeni rezultat, bilo bi to idealno."

U drugom susretu skupine E Chelsea će na svom travnjaku ugostiti belgijski Genk, u dvoboju gdje je londonska ekipa izraziti favorit i gdje bi sve osim uvjerljive pobjede domaćina bilo veliko iznenađenje. Trener Bluesa Portugalac Villas-Boas najavio je kako će Torres vjerojatno naći svoje mjesto u početnom sastavu, ali je i upozorio svoje igrače kako nema opuštanja, bez obzira na kvalitetu protivnika koji im dolazi u goste: "Ne smijemo si dopustiti opuštanje protiv Genka, jer takvo nešto je moguće u utakmici koju svi očekuju da dobijete bez problema. Naša skupina je i dalje jako otvorena, moramo se koncentrirati na osvajanje svih šest bodova iz sljedeće dvije utakmice i tada ćemo biti u dobroj poziciji za plasman u iduću fazu natjecanja."

Prošle sezone igrao sam s Portom protiv njih, slavili smo u oba dvoboja, ali oni ipak imaju dobru ekipu i nekoliko izuzetno talentiranih igrača," upozorio je Villas-Boas. Zanimljivo će biti i popunjenost Stanford Bridgea na ovoj utakmici, jer su i najvjerniji navijači londonskog plavog sastava najavili bojkot utakmice zbog previsokih cijena karata.

Skupina F

U zanimljivoj skupini F Marseille će s vrha poretka dočekati Arsenal. Francuski predstavnik je u prvom kolu izborio minimalnu, ali izuzetno vrijednu pobjedu na gostovanju kod Olympiacosa, dok su na svom travnjaku pomalo i iznenađujuće uvjerljivo razmontirali dortmundsku Borussiju. Protiv Wengerova sastava imaju priliku potvrditi odličnu europsku formu, no, ne ide im na ruku podatak kako Arsenal baš i ne gubi utakmice na francuskom tlu.

Niti Arsenalu niti Marseilleu ne ide baš u domaćem prvenstvu pa im dobri nastupi u europskom natjecanju vraćaju vjeru u povratak dobre forme. Arsene Wenger smatra kako će ova dva susreta protiv Francuza odrediti sudbinu njegova kluba u ovosezonskoj Ligi prvaka: Ako uzmemo četiri boda iz ove dvije utakmice, kvalificirat ćemo se u iduću rundu. I njihova ovosezonska priča je slična poput naše, loš start u prvenstvu nadoknađuju dobrim igrama u Europi. Marseille ima dobru veznu liniju, s igračima poput Lucha Gonzaleza, Cheyroua ili Mbie, a u potpunosti me iznenadilo kako su odigrali i dobili utakmicu protiv Borussije."

"Opasni su iz protunapada, mislim da će tako pokušati i igrati protiv nas," naglasio je Wenger, a posebno je istaknuo i njihova napadača Loica Remyja, koji ga podsjeća na Thierryja Henryja: "Remy je izuzetno napredovao u posljednje vrijeme, podsjeća me na mladog Thierryja Henryja. Njegova trka, brzina s kojom kontrolira loptu i sudjeluje u igri, a čak su mu i geste, mimika i pokreti tijela slični."

Francuski sastav protiv Arsenala tražit će i treću pobjedu iz isto toliko nastupa u ovosezonskoj Ligi prvaka. No, prvenstvena katastrofalna forma sigurno je u glavama igrača. Samo jedna pobjeda iz deset odigranih kola i tek 15 pozicija na ljestvici sigurno su uključili alarm za uzbunu na Veledromu.

Trener Deschamps sigurno zna kako mu je sudbina na klupi nesigurna te kako bi i europski posrtaj sigurno zakomplicirao njegovu poziciju u klubu: "Arsenal je vrhunski sastav, no, naša ambicija je pobjeda protiv takvog protivnika, ali i pobjeda u idućem prvenstvenom dvoboju protiv Ajaccia u subotu."

Što se tiče sastava trener domaćih nema nekih problema sa sastavljanjem momčadi, dok je kod gostiju upita nastup Gibbsa i Ramseyja. Zanimljivo kako je Arsenal posljednji put igrao u Francuskoj još davne 2002. godine te je slavio kod Auxerrea 0:1.

Dortmundska Borussia svoju prvu ovosezonsku pobjedu u Ligi prvaka tražit će na vrućem gostovanju u Pireju. Stadion Karaiskakis dobro je poznato mjesto naše reprezentativcu Ivanu Perišiću. Grčka je nedavno na njemu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji zalupila vrata izravnog plasmana na Euro, a sada će na istom mjestu Perišić, i to vjerojatno od prve minute, pokušati s crno-žutima stići do pozitivnijeg rezultata.

Hrvatski reprezentativac u dortmundskom sastavu već je spašavao svoju momčad ove sezone, prekrasnim pogotkom u prvom kolu protiv Arsenala osigurao je remi, sve bolju formu prikazuje u prvenstvu i sigurno će i večeras biti jedna od glavnih napadačkih snaga Kloppova sastava.

Neočekivano visoki poraz kod Marseillea sigurno je pomalo i uzdrmao momčad njemačkog prvaka, ali strateg Klopp smatra kako još uvijek ima nada za apozitivan rezultat i prolazak skupine: "Ne možemo garantirati kako ćemo proći skupinu, ali još uvijek postoji šansa za naš prolazak. U najgorem mogućem slučaju, uživat ćemo u iskustvu, uzet ćemo novce te se kasnije fokusirati na Bundesligu. Još uvijek su nam vrata otvorena i mi smo spremni za rezultat." Defenzivac Patrick Owomoyela, koji je i postigao pogodak u posljednjem bundesligaškom kolu neće nastupiti zbog ozljede, dok je nastup napadača Lucasa Barriosa još uvijek pod znakom pitanja.

Grčki predstavnik nije na najbolji način otvorio ovosezonsko natjecanje. Uz dva uvodna poraza još je teže očekivati osvajanje neka od prva dva mjesta u skupini, ali trener Ernesto Valverde još uvijek optimistično gleda prema nastupu svoje ekipe u srijedu: Očekuje nas težak posao, teška utakmica protiv snažnog protivnika. Jedino smo sigurni da će naši navijači nakrcati stadion. Bit će nam velika podrška u ovoj utakmici. Grci ne mogu računati na veznjaka Davida Fustera, koji je slomio rebro, a nastup Grka Torosidisa i Srbina Fejse upitan je zbog ozljeda koje su zaradili još na reprezentativnim okupljanjima.

Skupina G

U skupini G vidjet ćemo veliki istočnoeuropski okršaj između Šahtara, naših Eduarda i Srne protiv ruskog Zenita iz St. Peterburga. Dvoboj ruskog i ukrajinskog prvaka, sovjetski obračun, sigurno će biti utakmica s posebnim nabojem. Šahtar je iz prve dvije utakmice uspio skupiti samo jedan jedini bod, a hrvatski reprezentativac i kapetan Darijo Srna smatra kako će baš protiv ruskog Zenita pokazati svoju pravu snagu: "Oni su dobra momčad, u slobodno vrijeme gledao sam neke od njihovih utakmica, imaju kvalitetne igrače i vrhunskog trenera, bit će gusto, ali mislim da smo mi ipak bolji. Igramo pred našim navijačima i željni smo im prikazati dobru i igru, ali želimo i ostvariti prvu pobjedu u Ligi prvaka ove sezone."

Očekuje nas zanimljiv dvoboj starih rivala, koji se nisu susreli još od davne 1989. godine. Čak je i ruski predsjednik Medvedev najavio dolazak na susret. Gostujući trener Luciano Spalletti najavio je otvorenu utakmicu, najveća opasnost domaćoj obrani prijetiti će od Portugalca Dannyja, očekuje se kako će zaigrati i trojac Keržakov, Denisov i Širokov pa bi nas trebala očekivati izuzetno zanimljiva i uzbudljiva utakmica.

U drugom susretu skupine G Porto će na svom terenu ugostiti ciparski Apoel. Današnji gosti iznenađujuće su na vrhu skupine, skupivši četiri boda iz dvoboja s Zenitom i Šahtarom, no, na kartu iznenađenja ne mogu više igrati. Porto će ih shvatiti ozbiljno te će na Dragau morati odigrati posebno dobru utakmicu kako bi ostali neporaženi. Ipak, trener Ivan Jovanović smatra kako i u ovoj utakmici njegova ekipa ima svoju šansu: "Ne mislimo mijenjati naš stil igre. Porto je napadački orijentirana momčad, stvarat će nam probleme, ali mi ćemo naći rješenje za to. Sretni smo što ponovno igramo u Ligi prvaka, a posebno što igramo protiv ovako jake momčadi, na ovako prekrasnom Stadionu. Sretni smo s rezultatima iz prva naša dva susreta, ali još nas čeka jako puno posla i želimo s dobrim rezultatima nastaviti i u srijedu."

Portugalski predstavnik ima polovičan učinak u dosad odigrana dva kola. Svladali su kući Šahtar, ali su poraženi na gostovanju kod Zenita. Željni su još jednog dobrog rezultata na domaćem travnjaku, a njihov trener Vítor Pereira obećao je kako će s maksimalnim pristupom dočekati ciparski sastav: "Očekuje nas važna utakmica, ali za nas je svaka važna. Ovo je još jedna od onih utakmica koje moramo dobiti. Iznenadili su i Zenit i Šahtara, nadam se kako neće i nas. Imaju istog trenera već pet godina, igrali su već u Ligi prvaka, iskusan su sastav, koji je odličan iz protunapada i kaznit će sigurno svaku našu pogrešku."

Skupina H

U skupini H očekuju nas sigurno i dva najmanje neizvjesna dvoboja. Barcelona bi se lagano trebala obračunati s Plzenom, dok se isto očekuje i od Milana, koji dočekuje Bate Borisov. No, bjeloruski sastav čvrsta je ekipa, pojačan s iskusnim srpskim internacionalcem Matejom Kežmanom. Rossoneri su nakon boda u Barceloni, svladali Plzen te ih sada očekuje još jedna 'na papiru' lakša utakmica, ali trener Allegri svjestan je koje ga opasnosti očekuju u večerašnjem dvoboju: "Oni su izuzetno organizirana i stabilna ekipa, čvrsta u obrani. Čekat će svoju priliku iz kontranapada. Sigurno ih nećemo podcijeniti." U sastavu Milana sigurno neće biti Gattusa, koji je pod suspenzijom, Flamini je na rehabilitaciji, ali se u konkurenciju za sastav vratio Robinho, no, pitanje je hoće li zaigrati. Thiago Silva propustio je trening u ponedjeljak, a Seedorf i Ambrosini još uvijek muče muku s povredama i vjerojatno neće naći mjesto u sastavu.

Barcelonu očekuje vjerojatno i najlakši posao dana jer im na Camp Nou dolazi češki Plzen. Prema najavama, ozbiljno će shvatiti svog protivnika i pokušat će što prije riješiti susret u svoju korist. "Spremamo se za njih kao i za svakog drugog protivnika. Gledali smo video, a trener analizirao njihovu igru i pokazao nam kako da stignemo do očekivanog rezultata. Plzen je odigrao odličnu utakmicu protiv Milana, iako su na kraju poraženi 2:0, ali mi ćemo pokušati odigrati svoju utakmicu, s puno posjeda lopte. Želimo iz ove dvije utakmice uzeti svih šest bodova, osigurati prolaz u nastavak natjecanja, kako bi se mogli fokusirati na ligu i Svjetsko klupsko prvenstvo, koje nas očekuje u prosincu," izjavio je najbolji nogometaš današnjice Lionel Messi.

Trener Guardiola zbog ozljeda, ne može računati na Piquea, Fabregas i Sanchez su pred oporavkom, ali gotovo sigurno neće nastupiti u ovoj utakmici, dok Afellayja zbog ozljede koljena neće biti sve do iduće godine.

Gostujući strateg ne očekuje previše od večerašnje utakmice, ali se nada kako će njegov ekipa pružiti dostojan otpor te kako će se u lijepo svijetlo prikazati europskoj nogometnoj javnosti. "Igramo protiv najbolje svjetske ekipe, ali se nadam kako ipak nećemo primiti previše golova. Ne smijemo na taj način ući u utakmicu, razmišljajući koliko ćemo puta vaditi loptu iz naše mreže. Pokušat ćemo ih iznenaditi, ali ako odigramo susret uzdignute glave, ako damo sve od sebe i pružimo dobru partiju, ja ću biti zadovoljan." I gosti imaju svog Messija. 22-godišnji Vaclav Pilar, dobio je nadimak češki Messi, zbog načina igre, ali i fizičke sličnosti s pravim Messijem, no, nažalost, zbog potresa mozga propustio je prvenstveni susret proteklog vikenda i pitanje je hoćemo li ga imati prilike vidjeti na terenu u dvoboju s najboljim svjetskim igračem.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.10.2011. u 13:51
    htio sam napisati upravo to isto, pa sam odustao, jer je to ipak samo jedna recenica u cijelom clankuali, stoji, naslov je debelo ispod svake mjere dobrog ukusa, cak i bez da se povlaci paralela s Jugoslavijom
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2011. u 13:03
    Evo, baš se mislim koliko bi (stotina) komentara bilo dosad na forumu, da npr. igraju Dinamo - Partizan, a naš Damir Žbulj stavi naslov kako se radi o "Jugoslavenskom okršaju". Naslov Vam (Ti) je užas i molim Vas da ovakovim "veselim naslovdžijama" objasnite neke povijesne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik