Tenis

Čilić zasladio završnicu sezone

Ivor Krapac • nedjelja, 30.10.2011.
Čilić zasladio završnicu sezone
Foto: EPA

U svojem četvrtom ovogodišnjem finalu na ATP turnirima, Marin Čilić napravio je korak više nego u Marseilleu, Umagu i Pekingu i došao do šestog ATP naslova u karijeri. Prvi hrvatski reket je u finalu Sankt Peterburga proslavio pobjedu nad drugopostavljenim Srbinom Jankom Tipsarevićem, prekinuvši sušu bez titule koja je trajala od PBZ Zagreb Indoorsa u prvoj polovici veljače prošle godine...

Nakon što je čekao praktički od početka prošle sezone, koju je otvorio izvrsno, Marin Čilić ponovno je pobjednik na nekom ATP turniru. Do šestog naslova na Touru došao je na dvoranskoj tvrdoj podlozi Sankt Peterburga, dovršivši ovotjedni put sa 6:3, 3:6 i 6:2 u finalu protiv drugog nositelja Janka Tipsarevića, čime je prekinuo seriju 27-godišnjeg Beograđanina od osam uzastopnih pobjeda.

Čilićevi naslovi

2008. New Haven (tvrda podloga)
2009. Chennai (tvrda podloga), Zagreb (tvrda podloga, dvorana)
2010. Chennai (tvrda podloga), Zagreb (tvrda podloga, dvorana)
2011. Sankt Peterburg (tvrda podloga, dvorana)

Tipsarević je u Sankt Peterburg došao nakon prošlotjednog naslova u Moskvi, a na putu do finala ispustio je samo jedan set, u četvrtfinalnom dvoboju s Talijanom Potitom Staraceom. Četvrtopostavljenom hrvatskom adutu je u prethodnim kolima išlo nešto teže, protiv Somdeva Devvarmana i Andreasa Seppija vraćao se nakon gubitka prvog seta, a protiv Seppija spasio i meč-loptu, no u nedjelju se mogao osloniti na dobra iskustva u međusobnim susretima sa svojim suparnikom, protiv kojeg je imao 5-1 u ukupnom omjeru.

Ta prednost sada je još veća, na 6-1, a nakon ove pobjede, prvi hrvatski reket će pokušati nastaviti seriju sljedećeg tjedna u Valenciji, na turniru iz serije 500. U Španjolskoj ga u prvom kolu čeka Kanađanin Milos Raonic.

Na završnom koraku u Rusiji, Čilić je odradio meč bez značajnog pada u igri, što je sjajna vijest neovisno o tome tko bio s druge strane mreže, a s obzirom da je ovog puta išao na Tipsarevića u jako dobroj formi, posao nije bio jednostavan. Drugopostavljeni Srbin zasigurno neće biti presretan prvim setom, u kojem je Marin pokazao više i nije mu dao veću priliku, a moći će se osvrnuti i na pad u završnici meča - no, važan dio razloga što je završilo ovako bio je na četvrtopostavljenom hrvatskom adutu, koji nije ulazio u serije pogrešaka kakve su mu se znale događati u lošijim ovogodišnjim nastupima.

Ove nedjelje Čilić je ostao čvrst i uz jedan break u prvom i još dva u odlučujućem setu, s četiri uzastopna osvojena gema s kojima je zaključio meč, doplovio do prvog naslova u sezoni. Prije toga, Tipsarević je odigrao jako kvalitetan drugi set, s vrlo dobrim serviranjem i defanzivom i puno štete koju je napravio suparniku svojim bekhendom, ali tako nije izdržao i do kraja. Najbolju priliku za sretniji kraj u trećem setu imao je već u prvom gemu, u kojem se Marin izvukao s dvije spašene break-lopte.

Drugi hrvatski pobjednik

S nedjeljnom pobjedom, Čilić je postao drugi hrvatski vlasnik naslova na turniru u Sankt Peterburgu. Prvi je do titule došao Mario Ančić, koji je prije pet sezona u finalu bio jači od Šveđanina Thomasa Johanssona.

U ostatku meča, drugopostavljeni Srbin vjerojatno se mučio s umorom, nakon prvog gema trećeg seta tražio je fizioterapeuta i medicinsku stanku zbog problema s prstom desne i mišićem lijeve noge, i na Čiliću se osjetilo da više nije najsvježiji, ali kod prvog hrvatskog reketa očito je ostalo nešto više "goriva" da izdrži do kraja - i napuni se s još malo samopouzdanja nakon što je igrao dobro i na nedavnom turniru serije 500 u Pekingu, na kojem je došao do finala.

ATP Sankt Peterburg, 30.10.2011., finale:
Čilić (Hrvatska, 4) - Tipsarević (Srbija, 2) 6:3, 3:6, 6:2.

Parovi, finale:
Fleming/Hutchins (Velika Britanija, 3) - Elgin/Kudrjavcev (Rusija, WC) 6:3, 6:7(5), 10:8.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.11.2011. u 20:19
    samo naprijed!
    Obrisan korisnik
  • narada10830.10.2011. u 20:47
    evo to je nas "Super-Marin". Bravo, bio je pravi!!
    narada108
  • Obrisan korisnik30.10.2011. u 19:06
    Bravo Silyču svaka čast..la-la-la..al on mora sljedeće sezone tuč Đokovića ili Federera da povratim vjeru u njega...a sad se pripremite da gubi u prvim kolima Valencije i Bercya...
    Obrisan korisnik
  • Rocky9330.10.2011. u 17:27
    Stvarno velika šteta što je kraj sezone.
    Rocky93
  • Obrisan korisnik30.10.2011. u 17:12
    Lako??Pa ajde onda osvoji turnir,nagradni fond ti je čisto u redu tvoje je nekih 40-50 % znači oko 300-400 tisuća dolara.Odi to zaradit i briga te ionako je to lako
    Obrisan korisnik