Tenis

Federer ponovno najbolji kod kuće

Ivor Krapac • nedjelja, 06.11.2011.
Federer ponovno najbolji kod kuće
Foto: EPA

Roger Federer došao je do svojeg petog naslova u rodnom Baselu, na tamošnjem ATP turniru iz serije 500. Nakon pobjeda iz 2006., '07., '08. i '10. godine, četvrti tenisač svijeta ponovno je bio najbolji kod kuće dovršivši ovotjedni put uvjerljivom pobjedom u finalu protiv Keija Nishikorija. Dan nakon što je svladao Novaka Đokovića, mladi Japanac nije mogao do novog iznenađenja...

Iako ga nije bilo u akciji od sredine rujna, kada je sa švicarskom reprezentacijom slavio u Australiji i time pomogao u povratku u Svjetsku skupinu Davis Cupa, nešto više od mjesec i pol dana bez mečeva nije ostavilo negativan trag na Rogeru Federeru. Veliki Švicarac uspješno se vratio na teren u rodnom Baselu, zaključivši pohod do 68. ATP naslova u karijeri sa 6:1 i 6:3 u nedjeljnom finalu protiv Keija Nishikorija.

Najteže protiv Nieminena

Federer je na putu do novog naslova u rodnom gradu ispustio samo jedan set, u osmini finala protiv ljevorukog Finca Jarkka Nieminena, kada je prošao sa 6:1, 4:6 i 6:3. Prije glatke pobjede u finalu, bez gubitka seta slavio je i protiv Potita Staracea (prvo kolo), Andyja Roddicka (četvrtfinale) i Stanislasa Wawrinke (polufinale).

Nakon što je u subotu pobijedio Novaka Đokovića, 21-godišnji Japanac napunio se samopouzdanjem za završni meč turnira, ali to samopouzdanje mu u ovom ogledu nije značilo previše. Poslije vrlo uvjerljivog prvog seta, kojim je prošao s tri breaka, Federeru je bilo nešto teže u drugoj dionici, no i taj set otišao je na njegovu stranu, s ključnim breakom za vodstvo od 4:2.

Nishikori je jedinu pravu priliku za break imao u posljednjem gemu meča, kada je trećepostavljeni domaći adut držao nakon 30:40, dok je u preostalih sedam servis-gemova Federer ispustio samo tri poena. Teško može lakše od toga.

S ovom pobjedom, 30-godišnji Švicarac prekinuo je čekanje na ATP titulu koje je trajalo od prvog tjedna aktualne sezone, kada je slavio u Dohi. U međuvremenu je imao dva izgubljena finala, protiv Novaka Đokovića u Dubaiju i Rafaela Nadala na Roland Garrosu.

Nishikori je ostao na jednom osvojenom naslovu, 2008. u Delray Beachu, kada je kao 18-godišnjak iznenadio odlaskom iz kvalifikacija do kraja. U Baselu je doživio drugi ovogodišnji poraz u finalu, nakon što ga je u travnju na zemljanim terenima Houstona nadjačao Ryan Sweeting.

ATP Basel, 6.11.2011., finale:
Federer (Švicarska, 3) - Nishikori (Japan, WC) 6:1, 6:3.

Parovi, finale:
Llodra/Zimonjić (Francuska/Srbija, 1) - Mirnji/Nestor (Bjelorusija/Kanada, 2) 6:4, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisTop temaATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.11.2011. u 20:19
    još se drži!
    Obrisan korisnik
  • matcky9606.11.2011. u 17:55
    Nadam se da će mu ovaj naslov poslužiti kao velika motivacija za Paris i London...
    matcky96
  • Obrisan korisnik06.11.2011. u 17:38
    Tata ostaje tata:-D
    Obrisan korisnik