Košarka

Fenerbahče poražen u derbiju kola

Marko Domljanović • ponedjeljak, 07.11.2011.
Fenerbahče poražen u derbiju kola
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U derbiju četvrtog kola turske košarkaške lige, Fenerbahče je na gostovanju kod Bešiktaša upisao prvi poraz u natjecanju pa sada zaostaje za svojim jučerašnjim protivnicima, ali i rivalima Efesom i Galatasarayem koji su i uovom kolu upisali pobjede.

Kolo su još u petak otvorili Pinar Karsiyaka i Turk Telekom u Izmiru, a pobjedu na kraju odnose gosti zahvaljujući odličnoj posljednjoj četvrtini. Stvari su na poluvremenu bile prilično izjednačene (48:49), a nakon tri četvrtine Pinar vodi 79:75, ali u posljednjih deset minuta gosti ubacuju čak 35 koševa naspram 19 domaćih i tako upisuju vrijednu pobjedu. Domaćinima nije pomogao ni fantastični Mike Chatman koji je zabio 37 koševa jer su Michael Wright sa 27 i Darius Washington sa 24 koša imali pno bolju podršku ostatka momčadi.

Obračun Hrvata gledali smo dan kasnije u utakmici Tofasa i Olin Edirne. Za domaćine su Tomislav Ružić i Jurica Žuža krenuli od prve minute, a Tofas je već na poluvremenu imao velikih 37:24. Do kraja utakmice nije bilo većih uzbuđenja i Tofas mirno upisuje novu pobjedu od 68:57. Najbolji strijelac Tofasa bio je Brad Buckman sa 19 koševa, Ružić je dodao deset (uz osam skokova), a Žuža osam. Kod gostiju je svoj debi imao Luka Drezga koji je vrlo dobro iskoristio ponuđenu minutažu i sa deset poena bio drugi strijelac svoje momčadi, odmah iza Vladimira Štimca koji je bio uvjerljivo najefikasniji na terenu sa 26 koševa.

Galatasaray je u Ankari bio bolji od Hacettepe Universitesi sa 68:86. Gosti su bili bolji u svakoj četvrtini susreta pa je njihova prednost tokom utakmice samo rasla. Domaćini su na poluvremenu još držali kakav-takav priključak (38:47), ali onda u trećoj dionici Galatasaray odlazi na plus 15 i tu je priči bio kraj. Furkan Aldemir predvodio je goste sa 17 koševa, a Preston Shumpert je dodao 15. Lukša Andrić je upisao osam poena, ali je dodao i pet osobnih pogrešaka. Kod domaćina se istaknuo Melvin Sanders sa 17 poena.

U derbiju kola susrele su se dvije neporažene momčadi turskog prvenstva, a nakon utakmice momčad Nevena Spahije morala je po prvi put priznati poraz. Pobjeda Bešiktaša apsolutno je zaslžena jer su domaćini vodili cijelu utakmicu i nakon tri četvrtine imali 64:50. Gosti su se trgnuli tek u posljednjih deset minuta, ali nešto više od ublažavanja poraza nisu uspjeli napraviti pa Bešiktaš upisuje vrijednih 83:78. Deron Williams s 21 poenom bio je najbolji kod domaćina, a odlično su ga pratili i Marcelus Kemp sa 19 i Zoran Erceg sa 18 koševa. Kod Fenerbahčea su Roko Ukić, Emir Preldžić i Oguz Savas upisali po 16 koševa, dok je Bojan Bogdanović dodao osam.

Anadolu Efes tek je u posljednjoj četvrtini slomio otpor Banvitspora koji se odlično držao do posljednjih deset minuta (63:61). Tada ipak kvaliteta domaćih dolazi do izražaja i Efes dolazi do pobjede od 84:76, ponajviše zahvaljujući Ersanu Ilyasovi koji je zabio 21 koš. Goste su predvodili Chuck Davis sa 21 i Serkan Erdogan sa 19 koševa, ali to ipak nije bilo dovoljno za iznenađenje.

Uzbudljivu utakmicu u Antalyji odigrali su istoimeni domaćin i Edemirspor. Antalya je bolje otvorila utakmicu, bila bolja u prvom poluvremenu i nakon prvih 20 minuta zasluženo vodi 41:33. Ipak, gosti se ne predaju i u trećoj četvrtini uspijevaju prepoloviti zaostatak, a u posljednjoj dionici rade i potpuni preokret. U dramatičnoj završnici Erdemirspor je bio koncentriraniji i na kraju upisuje vrijednih 70:72. Gerrod Henderson je predvodio goste sa 19 koševa, a sekundirao mu je Soner Senturk sa 14 poena. Kod domaćih je najbolji bio Corey Fisher sa 15 poena, a u stopu ga je pratio Stevan Jelovac sa 14.

U ostalim utakmicama Trabzonspor je zabilježio domaći poraz od Aliage Petkim (67:77), a Mersin je upisao novu pobjedu kod Bandirme Kirmizi - 63:77. Na ljestvici su se tako nakon četvrtog kola izdvojili Bešiktaš, Efes i Galatasaray koji imaju sve četiri pobjede, dok Fenerbahče sada predvodi skupinu od četiri momčadi s po jednim porazom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!