Rukomet

Duvnjak malo iznad prosjeka

Pripremili:Ivana Strahija, Damir Žbulj, Zvonka Keliš • ponedjeljak, 07.11.2011.
Duvnjak malo iznad prosjeka
Foto: Dario Dodić

Hrvatska rukometna reprezentacija odradila je Kup četiri nacije i ostala uvjerljivo posljednja. Ispred nas su Mađarska i Češka, ali i Srbija, dok bi slaba prezentacija ekipe, bez obzira na uigravanje izbornikovih zamisli, trebala zabrinuti stručni stožer.

Hrvati su izgubili od Češke 31:33, od Srbije 20:22, da bi konačno slavili protiv Mađarske 30:22. Izgovori o umoru, napornim utakmicama u domaćim prvenstvima i euro-kupovima zvuče blijedo, jer je jasno vidljivo da je Hrvatskoj u Srbiji najviše nedostajala želja. Većina naših rukometaša ima značajne uloge u svojim klubovima, neki su visoko na tablicama strijelaca Lige prvaka, drugi su nezaobilazni u prvoj postavi, no kao ekipa u hrvatskom dresu su ovog tjedna kolektivno – razočarali.

Igrač vikenda

Domagoj Duvnjak: Duvnjak polako, ali sigurno počinje preuzimati konce hrvatske rukometne reprezentacije. Jedan je od glavnih igrača Hamburga, a uloga vođe predodređena mu je i u nadolazećim godinama u kockastom dresu. Solidno je odigrao turnir u Srbiji, pokazao kako ima top u rukama, ali i s nekoliko asistencija našim suigračima, prvenstveno pivotima, dokazao kako nije samo sirova snaga nego kako u njegovoj igri itekako ima imaginacije. Ima priliku učiti od najboljeg i sigurno će na nadolazećem Euru biti onaj koji će u ključnim trenucima trebati preuzeti odgovornost. Njegova igra na Kupu četiri nacije nagrađena je i posebnim priznanjem za najboljeg igrača turnira.

Ugodno iznenađenje

Ivan Čupić: Desno krilo Rhein-Neckar Löwena i hrvatske rukometne reprezentacije na putu je oporavka od teške ozljede ramena koja ga je s terena udaljila na gotovo četiri mjeseca. Naravno, nije bio pozvan na posljednje reprezentativno okupljanje za turnir u Srbiji, ali iz Njemačke stižu dobre vijesti. Trener Lavova Gudmundsson najavio je kako bi se u puni pogon Čupić mogao vratiti već 19. studenog u prvenstvenom dvoboju s Lübbeckeom.

Forma u usponu

Ivano Balić: Ivano je još uvijek Ivano. Kada je na terenu, kada je potpuno u utakmici i kada ima dovoljno snage, on je čovjek koji radi razliku. Koji može nekim fenomenalnim potezom, asistencijom, prodorom ili pogotkom okrenuti utakmicu u korist svoje ekipe. Golužin zadatak bit će izuzetno težak, kako bi dozirajući njegovu minutažu izvukao maksimum iz njegovih izvedbi.

Mate Šunjić: Golman Nexea je strpljivo čekao i konačno dočekao svoje minute pred hrvatskom mrežom. Bivšem igraču Metkovića i Medveščaka očito godi igranje u SEHA ligi, svoju je minutažu odradio s reprezentacijom korektno, a razveselio je obranivši šut Mađara u završnim sekundama utakmice, pa je Hrvatska ostala na +8.

Kockasti kutak

U Kockastom kutku pratit ćemo aktualne reprezentativce i one koji se nalaze u širem kadru, kao i najbolje pojedince koji iz nekog razloga (oproštaj, neslaganje s izbornikom...) trenutno ne konkuriraju. Popis od 25 imena osvježavat ćemo periodično ovisno o aktualnim događanjima na parketu, pa će možda dolazak na Sportnetov popis nekome olakšati dolazak i na izbornikov...

Zlatko Horvat: Horvat se na turniru u Srbiji pokazao kao jedan od naših boljih igrača. Sveukupno je postigao 15 pogodaka te je tako bio i najefikasniji naš igrač proteklih dana. U posljednjem susretu s Mađarskom, predvodio je Hrvatsku do pobjede s deset golova.

Na standardnoj razini

Drago Vuković: Vuković je na turniru u Srbiji pokazao kako zasluženo ima mjesto u ovoj reprezentaciji. Pucači njegova kalibra potrebni su svakoj ekipi, no, s nekoliko nerezonskih šuteva pokazao je kako ponekad zna izgubiti glavu na terenu.

Vedran Zrnić: Zrnić je korektno odradio svoju minutažu na terenu u ovim reprezentativnim pripremnim susretima. Uskočio je kada nije išlo Horvatu, posebno u susretu sa Srbijom, ali Zrna svojim pristupom uvijek može biti pravi primjer ostalim suigračima.

Ivan Ninčević: Ninčeviću je ovaj turnir u Srbiji trebao biti prava prilika da bundesligašku dobru formu pokaže i u reprezentativnom dresu. Pokazao se u solidnom svijetlu, dobro je istrčao nekoliko kontri, ali i promašio nekoliko čistih pokušaja s krila. Povratkom Manuela Štrleka u pravu formu vjerojatno neće biti prvi Golužin izbor na toj poziciji.

Petar Metličić: Bivši kapetan reprezentacije odigrao je humanitarno - pripremni susret u Celju, gdje je njegov klub, oslabljen neigranjem reprezentativaca, odmjerio snage sa slovenskom rukometnom reprezentacijom. Nacionalna selekcija izašla je iz tog susreta kao pobjednik, a Pero se nije upisao u listu strijelaca za Celje.

Venio Losert: Nakon dužeg izbivanja iz redova rukometne reprezentacije Hrvatske, Losert se vratio na hrvatska vrata kako bi zamijenio Mirka Alilovića na Kupu četiri nacije u Srbiji. Izbornik Goluža dao je Losertu dovoljnu minutažu kako bi pokazao da u svom klubu, Ademar Leonu, radi dobar posao. Protiv Češke je Venio sakupio 13 obrana, dok je u susretu sa Srbijom dobio manju minutažu te je obranio četiri udarca. Dobar je ponovno bio u susretu s Mađarima kada je obranio nekoliko važnih udaraca.

Marino Marić: Pored Igora Vorija Marić u reprezentaciji ne dobiva veću minutažu, no u susretu s Mađarskom dobio je svoju priliku. Marino je bio solidan u obrani, dok je u napadu postigao tri pogotka, dva više negoli dan prije u susretu sa Srbijom.

Jakov Gojun: Izbornik Goluža Gojuna prvenstveno koristi u obrani koja se proteklih dana, a posebice u susretu s Češkom, nije pokazala kao najbolja hrvatska strana. Čak 33 primljena gola u prvoj utakmici nikako ne mogu biti oznaka dobre i čvrste obrane.

Denis Buntić: U Srbiji je na mahove pokazao svoju standardnu formu (četiri gola protiv Mađarske, četiri protiv Češke, dva protiv Srbije), no općenito se uklopio u manjak želje i slab pristup svih ostalih u hrvatskoj reprezentaciji.

Forma u padu

Marko Kopljar: Kopljar svojim igrama u posljednje vrijeme ponovno daje materijala svojim kritičarima. Nakon što je uvodni dio sezone odigrao na zavidnoj razini, pokazao napredak i u obrani, realizaciji, samopouzdanju, ali i općenito u organizaciji igre, uslijedio je novi pad u formi. Utakmice u nacionalnom dresu nije odigrao na reprezentativnoj razini, u susretu protiv Srbije bio je loš te je pred njim ponovno period klupskog dokazivanja sa Zagrebašima kako bi pokazao da mu je mjesto na Golužinom popisu i tako pokazao hrvatskoj rukometnoj javnosti kako svojim igrama može pridonijeti reprezentativnom uspjehu.

Igor Vori: Vori nije odigrao reprezentativni turnir za pamćenje. Izgleda kao da ga je bundesligaški teški ritam utakmica iscijedio, nije ulazio u prilike, nije bio niti koncentriran u završnici i realizaciji. Bez pravog Vorija na crti Hrvatska je evidentno puno slabija ekipa.

Marin Šego: Prvi vratar CO Zagreba nije pokazao neku zavidnu formu na golu reprezentacije. Naravno, u ovim pripremnim dvobojima, dok je bio na vratima, nije niti obrana funkcionirala kako se od nje očekuje pa mu je posao bio dodatno otežan, ali Šego će kroz klupske nastupe CO Zagreba u Ligi prvaka i regionalnoj SEHA ligi pokazati kako zaslužuje biti jedan od reprezentativnih vratara.

Damir Bičanić: Nije bio na svojoj uobičajenoj razini, a Hrvatskoj su svakako nedostajali šutevi izvana. Od njega se, s obzirom na partije koje pruža u Chamberryju, ipak više očekivalo. To je najavio i sam izbornik Goluža, koji je naglasio da je upravo on s pravom na popisu ispred nekih drugih igrača.

Klupa, tribina, doktori

Blaženko Lacković: Lac se nažalost ozlijedio prije početka samog turnira u Srbiji, na zagrijavanju prije prvog dvoboja s Češkom. Strašno su nedostajale njegove bombe s devet, deset metara. No, na njegove probleme s ozljedama već smo u posljednje vrijeme navikli pa će izbornik Goluža uvijek morati imati neki plan B u slučajevima njegova izostanka.

Željko Musa: Uskočio je u ekipu umjesto ozlijeđenog Lackovića, a nažalost i njega je snašla ista sudbina. Zadobio je rupturu lista lijeve noge. Oporavak će trajati najmanje mjesec dana, a točan datum povratka znat će se nakon ultrazvučnog pregleda.

Denis Špoljarić: Izbornik reprezentacije Slavko Goluža ne poziva ga više u krug reprezentacije pa je Špoljarić ove dane iskoristio za odmor i treninge u klubu.

Tonči Valčić: Tonči Valčić nakon dugo vremena bio je izostavljen s reprezentativnog popisa, ali ruku na srce, forma koju je prikazivao u klubu nije niti bila na zavidnoj razini. Puno problema s ozljedama i bolestima posljednjih mjeseci ostavili su traga na Valčiću pa je pred njim zahtjevan put povratka samopouzdanja, ali i forme koje ga je krasilo prijašnjih godina.

Goran Šprem: vratio se ozbiljnom rukometu potpisavši za njemački Gummersbach, a pred njim je zahtjevan put povratak u vrhunsku formu, zbog koje je i toliko cijenjen u Bundesligi.

Mirko Alilović: Donedavno prvi golman hrvatske reprezentacije na pripremama i turniru u Srbiji nije sudjelovao "zbog privatnih razloga", kako je javljeno iz stožera.

Manuel Štrlek: Igrač CO Zagreba nije bio pozvan za reprezentativne obaveze u Srbiji budući da je tek nekoliko dana prije okupljanja prvi puta zaigrao nakon više od dva mjeseca izbivanja s rukometnih terena. Naime, Štrlek je ozljedu pubične kosti sanirao te mu je u posljednjem kolu SEHA lige prije EHF tjedna, u utakmici s Izviđačem, trener Obrvan dao dvadesetak minuta kako bi osjetio teren, a uspio se Manuel upisati i među strijelce.

Renato Sulić: Odmarao se ovaj tjedan iako je na "širem" Golužinom popisu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.11.2011. u 08:27
    Vratite nam Linuuuu...On će znati što i kako treba napraviti da bi se osvojilo Europsko prvenstvo i spustilo na zemlju šugave Francuze:)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.11.2011. u 19:16
    najveca glupost je da ivano pocinje s klupe
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.11.2011. u 13:20
    fali nam pravi golman i kvalitetan desni vanjski. kad to dobijemo ili nademo mozemo racuati na dobre rezultate. do tada ....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.11.2011. u 09:10
    Ide mi lagano na živce što nakon odlaska Pere ta pozicija desnog vanjskog uvjek na 'tapetu'. ubačen je Kopljonoša koji je uzas, malo bolji od mene a ja nikad igrao rukometa uopće... ali Denis Buntić nije zaslužio da se njegove zasluge toliko marginaliziraju. Npr. sad na ovom turniru čovjek je igrao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.11.2011. u 00:27
    nisam vidio ocjenu izbornika?! bas me zanima kako bi njega ocijenili...
    Obrisan korisnik