Košarka

Andrić dobio Markotu

Dino Brumec, Simon Maljevac • srijeda, 09.11.2011.
Andrić dobio Markotu

U dvije utakmice skupine D Eurolige Olimpija je dočekala turski Galatasaray, dok je Uniks išao u goste Prokomu. U obje su utakmice slavili gosti, a to znači da je u Sloveniji Lukša Andrić odnio pobjedu ispred Damira Markote, iako je Markota ostavio nešto bolji dojam na parketu.

Utakmicu u Sloveniji mnogo su bolje otvorili gosti koji su nakon samo dvije i pol minute vodili 9:0. Tijekom skoro cijele prve četvrtine imali su osjetnije vodstvo, a predvodio ih je Aldemir koji je samo u tom razdoblju ubacio deset poena. No, Markotinom tricom, nakon osam minuta igre, Olimpija stiže na samo -2 (18:20), a četvrtina završava 23:27.

Trener Olimpije Sašo Filipovski nakon utakmice rekao je: "Galatasaray je zasluženo pobijedio. Imali su više raspoloženih igrača u napadu nego mi, a ovaj put naši šuteri nisu bili na dovoljno visokoj razini. Vratili smo se u igru nakon zaostatka, ali u posljednjoj smo četvrtini bili premalo koncentrirani, tako da smo dodavali lopte suparniku u ruke, a Turci su to iskoristili i u protunapadima postizali lake poene."

Mahmuti, trener Galatasaraya kazao je: "Uvijek je teško igrati u ovakvoj atmosferi kakva je bila danas u Ljubljani. Olimpija je dobro istrenirana momčad koja ima puno energije tako da smo i očekivali tešku utakmicu. Počeli smo dobro sa dovoljno intenziteta u napadu, a utakmicu je odlučila naša puno bolja igra u posljednjoj četvrtini."

U drugoj dionici Olimpija čak pet i pol minuta ne postiže nijedan poen, a gosti to koriste i rade seriju 8:0 kojom dolaze na +12 (35:23). Galatasaray je održavao prednost sljedećih nekoliko minuta, a Olimpija je pokušavala spriječiti veće rezultatsko odvajanje svojeg protivnika. U svlačionice se odlazi rezultatom 37:44, a time su mogli biti zadovoljniji košarkaši Olimpije jer je Galatasaray prijetio prelamanjem utakmice već u prvom poluvremenu.

Ratko Varda otvara drugi dio sa šest uzastopnih poena i dovodi Olimpiju na najmanji zaostatak na utakmici (43:44). Ubrzo zatim uzvraća mu Songalia sa svojih šest uzastopnih koševa. Nakon toga Olimpija polako topi gostujuću prednost i Thompsonovom dvicom na samom kraju treće četvrtine dovodi svoju momčad opet na zaostatak od samo jednog poena, 56:57, a to je bio i završni rezultat četvrtine.

Na početku posljednje četvrtine igralo se koš na koš i Olimpija se opet uspjela, po već tko zna koji put, primaknuti na -1 (63:64) šest i pol minuta prije kraja utakmice. No, upravo nevjerojatno zvuči podatak da su Slovenci postigli svoj prvi sljedeći poen tek na ulazu u posljednju minutu utakmice. U tom vremenu Galatasaray je postigao 11 koševa i time definitivno prelomio utakmicu.

Galatasaray je na kraju odnio pobjedu 79:70, a Olimpiji zasigurno ostaje žal jer imala je bezbroj prilika za potpuno vraćanje u utakmicu. Prvo ime kod Galatasaraya bio je Aldemir s 18 koševa i 11 skokova. Shipp je pridodao 17 koševa, a Shumpert i Songalia postigli su 11, odnosno deset poena. Lukša Andrić nije imao svoju večer i u 15 minuta postigao je samo tri poena, ali tome je pridodao dva skoka, tri asistencije i tri ukradene lopte.

U slovenskoj je momčadi Ćapin postigao 15 koševa (5/6 za tricu) i tome pridodao tri asistencije i dvije ukradene lopte. Varda je postigao 14 poena, dok je Thompson imao 11 ubačaja i četiri skoka. Damir Markota imao je odličnu skakačku rolu i tijekom cijele utakmice uzeo je devet skokova, od čega četiri napadačkih. Tome je pridodao i osam koševa, za 29 minuta na parketu.

Prokom je dočekao ruski Uniks i nadao se upisivanju prve ovosezonske pobjede u Euroligi. No, utakmicu su bolje otvorili gosti i nakon prve četvrtine vodili su 17:12. Uniks je ovu prednost uspio ostvariti tek potkraj prve dionice. U drugoj su četvrtini domaćini polako stizali vodstvo gostiju i tricom Kueblera pola minute prije kraja poluvremena Prokom dolazi u vodstvo 30:29. Tim se rezultatom i otišlo u svlačionice.

U trećoj četvrtini minimalnu prednost ostvarivala je čas jedna, čas druga momčad, ali nijedna ekipa nije se uspjela odvojiti. Na predah prije posljednje četvrtine otišlo se s vodstvom domaćina 46:45 i napeta završnica bila je na vidiku. U posljednjoj je dionici Domercant držao Uniks u igri i nije dopuštao domaćinima da steknu veću prednost. U prvih pet i pol minuta posljednje četvrtine Amerikanac je postigao sve koševe Uniksa (12) i opravdao veliko povjerenje kluba u njega. Također je kod vodstva domaćina 68:67 postigao vrlo važnu tricu i najzaslužniji je za pobjedu Uniksa 72:68.

Kod pobjednika prvo ime bio je Domercant koji je postigao 23 koša, a pridružili su mu se i McCarty s 13 poena i Savrašenko s deset ubačaja i sedam skokova. Kod domaćina Motiejunas je postigao 19 poena i ostvario devet skokova. Kuebler je zabio 15, a Lafayette 14 koševa.

Euroliga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Petrol Olimpija70:79Galatasaray
Asseco Prokom Gdynia68:72Uniks Kazan
Barcelona92:75Montepaschi Siena
1Barcelona 91+194
2Montepaschi Siena 82+83
3Uniks Kazan 73+46
4Galatasaray 46-42
5Asseco Prokom Gdynia 19-125
6Petrol Olimpija 19-156

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Petrol Olimpija70:79Galatasaray
Asseco Prokom Gdynia68:72Uniks Kazan
Barcelona92:75Montepaschi Siena
1Barcelona 91+194
2Montepaschi Siena 82+83
3Uniks Kazan 73+46
4Galatasaray 46-42
5Asseco Prokom Gdynia 19-125
6Petrol Olimpija 19-156

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!