EP 2012., dodatne kvalifikacije, 11.11.2011, 20:05 h, Istanbul, Türk Telekom Arena, gledatelja: 45.000
Suci: Felix Brych, Schiffner, Borsch (svi Njemačka)
Turska
Turska
0:3(0:2) Hrvatska
Ivica Olić 2'
Mario Mandžukić 32'
Vedran Ćorluka 51'
Hrvatska

Video: Briljantna partija Hrvatske u Istanbulu!

Bernard Jurišić • petak, 11.11.2011.
Video: Briljantna partija Hrvatske u Istanbulu!
Foto: EPA

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je briljantnu partiju u Istanbulu i s tri projektila potpuno potopila Tursku. Veliku prednost Hrvatska je stvorila za uzvrat u Zagrebu u utorak...

Turska
Turska
Hrvatska
1
Volkan Demirel
20
Giray Kaçar
4
Egemen Korkmaz
7
Gökhan Gönül
(do 46')
3
Hakan Balta
8
Selçuk Inan
(do 69')
22
Sabri Sarioglu
5
Emre Belözoglu
6
Hamit Altintop
14
Arda Turan
17
Burak Yilmaz
(do 81')
Pričuvni igrači
11
Gökhan Töre
46'
15
Mehmet Topal
69'
9
Umut Bulut
81'
Trener
Guus Hiddink
7
(do 83')
18
(do 85')
Pričuvni igrači
Trener
Slaven Bilić

Otvaranje utakmice u Istanbulu bilo je kao iz snova. Tek nešto više od minute i pol igrači su bili na travnjaku, kad je Ćorluka "predriblao" Gönüla na lijevoj strani i ubacio paralelu u peterac, Volkan je loptu samo malo skrenuo, ali Ivica Olić bio je na pravom mjestu i spremio je u mrežu za rano hrvatsko vodstvo.

Rani pogodak dodatno je učvrstio vijke koji su povezivali redove naše momčadi, pa su Turci usprkos većem posjedu lopte sve svoje akcije uglavnom završavali 20-ak metara od naših vrata. Turski pokušaji svodili su se na okomice prema srcu našeg kaznenog prostora, koje su Šimunić i Schildenfeld uz asistenciju suigrača uspješno kupili.

Zvižduci Hiddinku i Volkanu

Nakon trećeg pogotka Hrvatske tribine Turk Telekom Arene svoj su gnjev usmjerile prema ionako neomiljenom izborniku Guusu Hiddinku. Skandiranjem su ga pozvali na odlazak, a on će se zacijelo i dogoditi ukoliko Hrvatska u uzvratu sačuva ovu veliku prednost.

Zvižduke je u završnici utakmice zarađivao i vratar Volkan Demirel, koji je nakon jedne obrane Modrićevog udarca ironično zapljeskao tribinama i nastavio ih sarkastično "pozdravljati". Problemi su klubaški, Volkan je vratar Fenerbahčea, a velika većina navijača na Turk Telekom Areni bili su simpatizeri najvećeg rivala Galatasaraya.

Ogroman posao radili su Olić i Mandžukić u vrhu napada, kao terijeri su napadali zadnju liniju turske obrane i pomagali našim veznim i obrambenim igračima da čvrsto i stabilno drže linije.

Kad se činilo da turski pritisak raste stigao je novi šok za Turk Telekom Arenu. Najprije je u 32. minuti Olić omogućio Modriću sjajnu poziciju za udarac na 11 metara, ali stigli su to Turci blokirati u zadnji tren. U nastavku akcije Srna je ubacio na drugu vratnicu prema Mariju Mandžukiću koji je nadskočio svog čuvara i glavom poslao loptu u mrežu za novu radost Hrvatske.

Dva žuta kartona potom su zaradili naši igrači, Ćorluka i Dujmović zbog toga će izostati s uzvrata u Zagrebu, a činilo se da je njemački sudac na isti način mogao kazniti barem dva turska prekršaja.

U posljednjim trenucima Hrvatska je mogla postići i treći pogodak, no nakon sjajnog prodora Rakitića i asistencije za Olića, Volkan je uspio ući u udarac našem napadaču i spriječiti potpuni potop svoje momčadi u prvih 45 minuta. Pletikosa je u prvom poluvremenu bio praktično bez ozbiljne intervencije.

Kako smo otvorili prvo, otvorili smo i drugo poluvrijeme. Bio je slobodan udarac za Srnu s desnog krila u 51. minuti, naši su igrači promiješali Turke u njihovom kaznenom prostoru, odjednom je Vedran Ćorluka ostao sam na prvoj vratnici, dobio loptu i glavom je samo spustio u mrežu za veličanstvenih 0:3.

Turci su potpuno pali nakon trećeg pogotka, tribine su počele pozivati Hiddinka na odlazak, a hrvatska pjesma grmjela je iz sektora gdje je bilo oko 400 naših navijača.

U 64. i 65. minuti mogla je i četvrta lopta u domaću mrežu. Najprije je Schildenfeld dobro pucao nakon ubačaja Srne iz slobodnog udarca, a potom i Modrić sa 16 metara, no u oba slučaja turski vratar bio je koncentriran. Takav je bio i u 77. minuti, kad je Modrić još jednom zaprijetio turski vratima.

Do kraja susreta Turci su još zbog žutih kartona ostali bez Balte, Emrea i Turana za uzvrat u Zagrebu, a Turk Telekom Arena počela se prazniti 20 minuta prije kraja, uz bučne zvižduke na adresu Hiddinka i njegovih trupa.

Hrvatska je na sjajan, briljantan način odradila utakmicu u Istanbulu, matirala Turke otvorila vrata Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. O današnjoj gotovo savršenoj predstavi Hrvatske najbolje govori podatak da Turci u 90 minuta nisu uputili ni jedan udarac u okvir naših vrata!

Dodatne kvalifikacije za EP 2012.

15.11.2011.
Portugal6:2Bosna i Hercegovina
Irska1:1Estonija
Crna Gora0:1Češka
Hrvatska0:0Turska
11.11.2011.
Estonija0:4Irska
Češka2:0Crna Gora
Turska0:3Hrvatska
Bosna i Hercegovina0:0Portugal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.11.2011. u 23:27
    Jesan, doduse, mora san snimku pogledat, jer san na prvu prvo bestima :)
    Obrisan korisnik
  • irilov12.11.2011. u 19:01
    kakko san zna daš to "snimit"...
    irilov
  • Obrisan korisnik12.11.2011. u 12:07
    Kakva prilika za Luku Odrica!HAHAHHAHAHAhahahahahaha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.11.2011. u 11:59
    Prvi gol me uzbudio, drugi napalio, a kod treceg sam svršio... Prije tri godine sam se jutro poslije turske probudio i jedno sat vremena ležao, gledao u strop i pokušavao shvatitit što se dogodilo. Jutros sam se probudio, jedno sat vremena ležao, gledao u strop i pokušavao shvatiti što se dogodilo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.11.2011. u 11:00
    Sažetke utakmice pogledajte na youpornu.
    Obrisan korisnik