Košarka

Barać odlučio derbi, odlični Banić i Pašalić

Pripremio: Marko Domljanović • ponedjeljak, 14.11.2011.
Barać odlučio derbi, odlični Banić i Pašalić
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Hrvatski košarkaši razasuti su diljem Starog kontinenta, a nova Sportnetova rubrika Kockasti kutak svakog će tjedna pratiti širi krug bivših, sadašnjih ili potencijalnih reprezentativaca. Predstavljamo vam 25 odabranih ovog ponedjeljka, no krug nikako nije "zapečaćen"...

Proteklog tjedna su se odličnim partijama najviše istaknuli Stanko Barać koji je predvodio Efes u derbiju turskog prvenstva, ali i utakmici s Maccabijem, standardno odlični Marko Banić u dresu Bilbaa, ali i Drago Pašalić koji je odigrao fantastičnu partiju protiv Crvene zvezde. Damir Markota se oporavio od ozljede ramena i vratio na parket sa stilom, a Mario Delaš nastavlja puniti protivničke koševe na Baltiku.

Igrač vikenda

Kockasti kutak

U Kockastom kutku pratit ćemo aktualne reprezentativce i one koji se nalaze u širem kadru, kao i najbolje pojedince koji iz nekog razloga (oproštaj, neslaganje s izbornikom...) trenutno ne konkuriraju. Popis od 25 imena osvježavat ćemo periodično ovisno o aktualnim događanjima na parketu, pa će možda dolazak na Sportnetov popis nekome olakšati dolazak i na izbornikov...

Stanko Barać (Anadolu Efes): U derbiju petog kola turskog prvenstva Efes je došao do pobjede na gostovanju kod Galatasaraya i tako ostao na maksimalnom učinku. Upravo je Barać odveo goste do pobjede od 61:69 sa 14 ubačenih koševa, a time je potvrdio odličnu formu nakon što je u domaćem porazu od Maccabija zabio 17 poena.

Ugodno iznenađenje

Damir Markota (Union Olimpija): Jedan od ključnih igrača u novom preokretu slovenskog doprvaka, ovaj put protiv Krke (80:78 u Novom Mestu). Bio je najbolji strijelac Olimpije (16 poena, 5/5 za dva uz jednu tricu) uz sedam skokova i jednu asistenciju. Bio je jedan i od najaktivnijih u domaćem porazu od Galatasaraya u četvrtom kolu Eurolige. Imao je osam poena, devet skokova, dvije asistencije, jednu osvojenu i tri izgubljene lopte.

Drago Pašalić (Helios Domžale): Pašalić je najzaslužniji za domaću pobjedu Heliosa u sedmom kolu ABA lige nad Crvenom zvezdom. Upisao je odlična 23 koša i osam skokova i četiri asistenciju za vrlo visoku valorizaciju od 34 boda.

Forma u usponu

Ante Tomić (Real Madrid): Nakon nekoliko utakmica s manjom minutažom, konačno je Tomić, u sedmom kolu španjolskog prvenstva, dobio malo više vremena na parketu. Real Madrid ostvario je važnu pobjedu na gostovanju kod Unicaje, a Tomić je za 22 minute provedene u igri ostvario sedam koševa, šest skokova i dvije asistencije. U Euroligi je, u porazu od Partizana, ostao bez koša za deset minuta na parketu, a ostvario je dva skoka.

Marin Rozić (Cibona): U napadački najefikasnijoj ovosezonskoj utakmici, Cibonin kapetan predvodio je svoju momčad u pobjedi nad Hemofarmom uz 18 poena i sedam skokova, s valorizacijom 22. Već po običaju, na drugom kraju parketa, u obrani, bio je među najjačim adutima Josipa Vrankovića.

Damjan Rudež (Cibona): Kao i prošlog vikenda protiv Partizana, ponovno se mučio s osobnim pogreškama, zbog kojih je završio nastup u posljednjoj četvrtini, prije uzbudljive završnice tog perioda i produžetka u kojem je Cibona došla do 90:86 protiv Hemofarma. No, za razliku od ogleda s Partizanom, kod kuće protiv Vrščana iskoristio je svoju minutažu puno bolje, s 18 poena (4/7 za tricu) za 22 minute na parketu.

Marko Car (Cedevita): S nekoliko bljeskova, Car je u gostujućoj pobjedi nad Radničkim ubilježio 12 poena, dodao je i tri skoka, no u završnici susreta Dražen Anzulović odlučio se za druge igrače. Na parketu se našao tek kada je trebalo odmijeniti Drapera nakon manje ozljede u dvoboju pod košem.

Hrvoje Perić (Unicaja): Hrvoje Perić također je nastupio protiv Reala i u 13 minuta na parketu postigao dva koša, uzeo dva skoka i ostvario jednu asistenciju. Protiv Zagreba je u Euroligi bio dosta bolji i ostvario je šest koševa, šest skokova i tri asistencije za 20 minuta provedenih u igri. Perić u posljednje vrijeme sve češće dobiva priliku i za sad je solidno koristi.

Na standardnoj razini

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): U prilično uvjerljivom porazu od Turk Telekoma, naš igrač je ubacio 10 koševa i bio drugi strijelac svoje momčadi.

Krunoslav Simon (Zagreb CO): U euroligaškom porazu u Malagi, Simon je zadržan na deset poena, s 4/7 iz igre, a minus u učinku bilo mu je pet izgubljenih lopti. Na putu do tijesnih 86:85 protiv Zlatoroga u Laškom obavio je odličan posao u prvom poluvremenu, u kojem je ubilježio najveći dio od svojih 19 poena, a dodao je i sedam skokova, po četiri asistencije i osvojene lopte.

Mario Delaš (Baltai): U porazu od Juventsua 61:69 ostvario učinak od 16 poena i pet skokova za 26 minuta. Nastavak je to niza dobrih igara bivšeg igrača Splita.

Dontaye Draper (Cedevita): Bez većeg učinka u prvom poluvremenu, Draper se potpuno razigrao u završnici treće i posljednjoj četvrtini na putu do 83:80 protiv Radničkog u Kragujevcu. S ključnom ulogom u odlasku do pobjede, Cedevitin razigravač istaknuo se sa 17 poena, pet asistencija, četiri skoka i tri osvojene lopte.

Marko Banić (Bilbao): Bilbao gubi, a Banić briljira. Taj scenarij viđen je već nekoliko utakmica zaredom. U sedmom kolu španjolske lige ostvario je 17 koševa u 35 minuta provedenih na parketu, a Bilbao je poražen na gostovanju kod Gran Canarije. Isti broj koševa postigao je i u porazu protiv Fenerbahčea u Euroligi, a pridodao je još i pet skokova.

Marko Popović (Žalgiris): Unatoč novom treneru, Žalgirisu i dalje ne cvatu ruže. Pop je u porazu od VEF Rige u sklopu VTB lige sudjelovao s 10 poena, pet skokova i dva asista u 22 minute dok je nešto bolju utakmicu odigrao protiv Brose Basketsa u Euroligi. U pobjedi 81:70 ubacio je 13 poena, ulovio tri lopte i podijelio tri asistencije

Rok Stipčević (Varese): Rok Stipčević nije nastavio s dobrim predstavama koje je pokazivao u proteklim kolima, a u porazu njegovog Varesea kod Bologne zabilježio je 12 koševa (šut 5/14), uhvatio šest lopti te dodao jednu asistenciju, a sve to u 32 minute koliko je proveo na parketu.

Leon Radošević (Milano): Leon Radošević je u derbiju kola protiv Montepaschija odigrao ukupno 18 minuta i za to vrijeme postigao svega dva koša (šut 1/2) te ubilježio četiri skoka. U Euroligi, naš reprezentativac je na gostovanju kod Charleroija upisao također skromna dva koša i tri skoka, a neuvjerljive predstave nagnale su čelnike Armanija da razmisle o posudbi u Rim, jer se očito nije uspio nametnuti.

Forma u padu

Luka Žorić (Unicaja): Žorić je odigrao dosta slabu utakmicu u derbiju španjolskog prvenstva protiv Reala jer je za samo 14 minuta na parketu postigao šest koševa i ostvario tri skoka, a tome je pridodao i jednu asistenciju. U Euroligi je bio podosta uspješniji jer je za 23 minute na parketu postigao 14 poena i uzeo tri skoka, u pobjedi Unicaje nad Zagrebom.

Lukša Andrić (Galatasaray): U domaćem porazu od Anadolu Efesa Andrić je sudjelovao sa samo jednim skokom za nešto više od sedam minuta provedenih na parketu. Na euroligaškom gostovanju kod Union Olimpije, Andrić je u 15 minuta postigao je tri poena.

Krešimir Lončar (Himki): U drami protiv Spartaka Lončar je na parketu proveo 16 minuta te ostvario učinak od četiri koša i dva skoka dok je protiv Triumpha zabio 12 poena (šuta za dva 6/7), imao 3 skoka u nešto više od 11 minuta.

Dario Šarić (Zagreb CO): Proteklog tjedna je veću minutažu ponovno dobio u Euroligi. U gostujućem porazu od Unicaje igrao je 11 minuta i u tom razdoblju upisao dva poena (šut 1/4) i dodao dva skoka, po jednu asistenciju i izgubljenu loptu. U Laškom mu je Vladimir Androić dao samo sedam minuta, s jednim promašajem za dvicu i dva prekršaja kao jedinim učinkom.

Fran Pilepić (Široki WWin): Za svoje standarde dosta rezerviran što se šuta tiče u tijesnom porazu od Partizana na Pecari 82:78. Šut za dva bio mu je 1/5, za tri 4/8, za ukupno 16 poena, dva skoka, tri asistencije, pet ukradenih, ali i pet izgubljenih lopti, kao što je jedna u završnici utakmice.

Klupa, tribina, doktori...

Roko Ukić (Fenerbahče Ülker): Nije sudjelovao u porazu od Turk Telekoma.

Marko Tomas (Fenerbahče Ülker): Još uvijek nije u kadru turskog prvaka zbog ozljede sa Eurobasketa u Litvi.

Andrija Stipanović (Caserta): Andrija Stipanović zbog ozljede koljena nije bio u sastavu Caserte u srazu s Scavolinijem.

Toni Katić (Split): Mladi razigravač Splita u četvrtak bi trebao biti podvrgnut operativnom zahvatu koji bi trebao sanirati križne ligamente koljena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • basketas14.11.2011. u 14:51
    Rekoh vec ovi podnaslovi su im za kurac, osim statistike. Upravu si forma u padu decko stavio 16 poena najboljoj regionalnoj ekipa koja igra sjajnu obranu. Stvarno u padu jbg u proslom kolu je Laskom 24.
    basketas
  • Obrisan korisnik14.11.2011. u 14:05
    nada!
    Obrisan korisnik
  • wanksta14.11.2011. u 13:16
    vi stvarno imate velika očekivanja od pilepića, čim je 16 poena (valorizacija 14) protiv nominalno 2. ekipe regionalne lige i solidnog euroligaša pad forme :)
    wanksta