EP 2012., dodatne kvalifikacije, 15.11.2011, 20:05 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 30.000
Suci: Pedro Proença, Miranda, Santos (svi Portugal)
Hrvatska
Hrvatska
0:0(0:0) Turska
Turska

Ukrajina i Poljska, stiže Hrvatska!

Iz Maksimira:Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • utorak, 15.11.2011.
Ukrajina i Poljska, stiže Hrvatska!
Foto: Kristijan Komarica

Uz jednu sjajnu obranu Stipe Pletikose na početku utakmice, Hrvatska je relativno lako i sigurno sačuvala sjajan rezultat iz Istanbula te se remijem bez pogodaka plasirala na Europsko prvenstvo koje će se idućeg ljeta održati u Poljskoj i Ukrajini. Hrvatska pred 30.000 gledatelja nije trebala briljantnu izvedbu, ali je i drugi puta pokazala da je bolja momčad od Turske i da apsolutno zasluženo odlazi na Euro…

Turska
Hrvatska
Turska
18
(do 62')
Pričuvni igrači
Trener
Slaven Bilić
23
Sinan Bolat
3
Ömer Toprak
4
Egemen Korkmaz
22
Serkan Balci
13
Ismail Köybaşi
8
Selçuk Inan
18
Kazim Kazim
19
Selçuk Şahin
6
Hamit Altintop
10
Caner Erkin
(do 36')
9
Umut Bulut
(do 71')
Pričuvni igrači
11
Gökhan Töre
36'
21
Halil Altintop
71'
 
Trener
Guus Hiddink

Ovoga puta rezultat nije bio tako sjajan, ali Hrvatska je još jednom bila dominantna i jednostavno – bolja od Turske. Hrvatska je opet terensku inicijativu gostu koji od druge minute ovog ogleda lovi rezultat, ali je još jednom zatvorila sve prilaze svom golu, dopustivši Turcima ukupno jednu jedinu šansu u dvije utakmice. Hrvatska je i u Zagrebu stvorila dovoljan broj šansi za pobjedu, no ovoga puta zakazala je efikasnost, što će Hrvatsku koštati mjesta u drugoj jakosnoj skupini na EP-u. Dakako, jedino važno bilo je osigurati svoju kuglicu na ždrijebu, a Hrvatska je u tomu uspjela!

Dok je Slaven Billić ostao vjeran sastavu koji je Hrvatskoj osigurao 3:0 u Istanbulu – tek je suspendirane Dujmovića i Ćorluku zamijenio Vukojevićem i Pranjićem, Guus Hiddink lakše je nabrojao one koji nije promijenio – nizozemski strateg ubacio je osam novih igrača, od čega samo trojicu prisilno.

Dar rekorderu Šimiću

Uoči utakmice prigodnu nagradu dobio je Dario Šimić kao dio programa kojim Uefa nagrađuje reprezentativce sa 100 ili više nastupa za neku reprezentaciju. Dario je, dakako, hrvatski rekorder s tih 100 nastupa, a uz Uefin dar sigurno ga je razveselilo i skandiranje cijelog stadiona.

Takva drugačija Turska je i krenula drugačije, bolje nego u Istanbulu, ali nije imala sreće i znanja učiniti ono što je Hrvatska učinila na Türk Telekom areni. U drugoj minuti Toprak je pucao glavom iznad gola, no to je bio samo uvod u šansu u petoj minuti koja je mogla u potpunosti promijeniti tok ovog dvoboja. Nakon udarca s 20-ak metara koji je odsjeo na vratnici, lopta je došla do usamljenog (u dvojbenom zaleđu) Kazima Kazima, no u udarac mu sjajno ulazi Stipe Pletikosa i spašava hrvatsku neugodnosti na samom početku utakmice.

Prvih 10-ak minuta nije to izgledalo dobro, no turski se pritisak ipak brzo ispuhao i Hrvatska je do kraja poluvremena lako zadržala prednost iz Istanbula, usput propustivši nekoliko dobrih prigoda za pogodak koji bi razveselio promrzle gledatelje.

U 20. minuti Srna je dobro nabacio, a u sredini Olić uz "pomoć" turskog braniča šalje loptu iznad gola. Sedam minuta kasnije Modrić je primio loptu u srcu šesnaesterca, no nije uspio varkom izbaciti čuvara pa je na kraju pucao iz mrtvog kuta što je bio lak plijen za Bolata.

Najbolju hrvatsku prigodu u prvom dijelu propustio je Mario Mandžukić koji nakon dodavanja Srne loše zahvaća loptu i s 12-13 metara šalje je iznad gola. Hrvatska nije bila učinkovita kao u Turskoj, svakako ne ni toliko sigurna, ali je na podjednako mudar način prepustila Turskoj sredinu terena, a sama opasnije prijetila kroz protuudare. Mogao je u 42. minuti i Srna doći do pogotka, nakon povratne lopte Olića pucao je "krivom", desnom nogom – snažno, ali neprecizno.

Igrači proslavili s 30.000 navijača

Važnost utakmice, ali vjerojatno i odličan nastup Hrvatske u Istanbulu, povećali su zanimanje za ulaznice u odnosu na neke prethodne susrete u Zagrebu. Maksimirski stadion bio je pun, osim na Jugu gdje je trebalo biti više tisuća turskih navijača, a na kraju ih se skupilo tek nekoliko stotina. Maksimir su pohodili navijači iz svih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva, što je bilo vidljivo po transparentima iz Poreča, Nuštra, Posuja, Labina, Umaga, Mostara, Čakovca, Slavonskog Broda, Nurnberga, Županje, Tomislavgrada i mnogih drugih gradova i mjesta. Atmosferu je na kraju malo nagrdila baklja koja je umalo pogodila vratara Pletikosu… Glupana na tribinama se teško riješiti.

Turska početkom nastavka nije uspjela reprizirati početni pritisak iz prvog poluvremena, Hrvatska je lako čuvala istanbulskih 3:0. Izbornik Bilić bi vjerojatno volio da je Hrvatska bila uvjerljivija u posjedu lopte, no osjetilo se kako se prvenstveno traže sigurna, nekomplicirana i najmanje rizična rješenja u dodavanjima.

Nakon one prigode u petoj minuti, Turci su idući puta zaprijetili tek sat vremena kasnije. Jednu polukontru opasnim je udarcem okončao Altintop, s 20-ak metara puknuo je mao pored vrata Pletikose. Uzvratio je s druge strane Perišić nekoliko minuta kasnije, s nešto veće udaljenosti natjerao je Bolata da se protegne i izbaci loptu u korner.

Nakon solidnog "slobodnjaka" Srne u 75. minuti što je lako obranio, turski vratar Sinan Bolat istaknuo se nekoliko minuta kasnije kada je Rakitiću skinuo "zicer" – hrvatska sedmica odigrala je lijepi dupli pas s Mandžukićem, izašla sama ispred Bolata, no turski vratar bio je spretniji.

Ta prigoda dala je naslutiti da će u završnici lakše do šansi dolaziti Hrvatska, Turska je morala ostavljati puno prostora na svojoj polovici. Nažalost, ni s Jelavićem i Eduardom Hrvatska nije uspjela doći do gola, u glavama igrača očito je bilo važnije ne dopustiti si neku infarktnu završnicu.

I s obzirom na konačni rezultat, nema mjesta zamjerkama. Hrvatska je s 3:0 i uz nadmoćnu igru u oba susreta prošla Tursku, najjačeg protivnika kojeg je mogla dobiti u dodatnim kvalifikacijama. Bravo!

Dodatne kvalifikacije za EP 2012.

15.11.2011.
Portugal6:2Bosna i Hercegovina
Irska1:1Estonija
Crna Gora0:1Češka
Hrvatska0:0Turska
11.11.2011.
Estonija0:4Irska
Češka2:0Crna Gora
Turska0:3Hrvatska
Bosna i Hercegovina0:0Portugal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.11.2011. u 20:16
    Ne bih se iznenadio da je retard antimamićevac koji mrzi upravu,stadion i Hajduk...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2011. u 13:04
    Vjerojatno iz istog razloga zasto nisu ljudi palili te baklje i bacali ih u teren... bezveze kavgu izazvast, možda ulete specijalci i što onda bude? jbg Možda ga je netko poslije tekme naštemao
    Obrisan korisnik
  • Mihalj16.11.2011. u 08:44
    nije mi jasno zašto su se suzdržali....
    Mihalj
  • ttt200816.11.2011. u 07:58
    Prvoj i zadnjoj baklji na tekmi je cijeli stadion žviždo:-) 2. i 3. su baš lijepo izgledale, al kad je ona budala zapalila zadnju, pomislio sam, samo da je ne baci, da ne dobijemo opet neku kaznu bezveze, a ovak, nadam se da ce ga 24 sata ili slicni, pronaci, i stavit sliku na naslovnicu besplatnog... [više na forumu]
    ttt2008
  • Obrisan korisnik16.11.2011. u 04:20
    poljska-italija-hrvatska-ceska...moj osobni izbor potencijalne grupe,poljaci su realno najlosija ekipa na euru...talijani vec 4-5 godina nisu ekipa za sami vrh,a cesi mi nekako djeluju kao ekipa koja bi nam svojim otvorenim nogometom bolje leci nego irci ili potencijalno opasni francuzi
    Obrisan korisnik