Vodeni sportovi

Hrvatska jedva do pobjede nad Njemačkom

Tea Lokas • utorak, 15.11.2011.
Hrvatska jedva do pobjede nad Njemačkom
Foto: FaH

Hrvatska vaterpolo reprezentacija uspjela je izboriti pobjedu protiv neugodne Njemačke na startu ovogodišnje Svjetske lige. Dubrovnik je bio domaćin tog dvoboja, a Rudićevi izabranici tek su nakon bolje izvedenih peteraca slavili, rezultatom 16:15.

Hrvatska - Njemačka 16:15 (3:2, 3:3, 2:4, 3:2, peterci 5:4)

Dubrovnik,
Prvo kolo Svjetske lige, skupina B
Gledatelja: 500

Hrvatska: Nižić, Buljubašić 1, Bošković 3, Dobud 2, Joković 1, Karač, Marković, Krapić 1, Sukno 3, Muslim 1, Paškvalin 1, Obradović 3, Bijač. Izbornik: Ratko Rudić.

Njemačka: Tchigir, Schulz 1, Schroedter, Real 3, Stamm 2, Politze 3, Bukowski 3, Schüler 1, Kreuzmann 1, Oeler 2, Schlotterbeck, Immermann, Kong. Izbornik: Hagen Stamm.

Igrač više: Hrvatska 5/11, Njemačka 5/12
Peterci: Hrvatska 2/2, Njemačka 0
Suci: Fillipo Gomez (Italija), Irfan Sadekov (Rusija)

Prvo kolo kvalifikacija Svjetske lige odrađeno je. Iako se od hrvatske reprezentacije očekivalo više protiv realno slabijih Nijemaca, na kraju će Rudić i ekipa iz Dubrovnika ponijeti dva boda, dok će gosti upisati jedan.

Utakmica ni u jednom trenutku nije bila u potpunoj dominaciji Hrvatske, a jedini period kada su bili u rezultatskoj prednosti 2+ dogodio se u prvoj četvrtini. Buljubašić je bio precizan na samom startu susreta, ali na 1:0 brzo odgovara Kreuzmann topovskom dijagonalom te poravnava na 1:1.

Ni Hrvati nisu ostali dužni pa se ubrzo Sandro Sukno na sebi svojstven način upisuje u strijelce i vodi Hrvatsku do 2:1, što će već u sljedećem napadu Paškvalin "podebljati" i upisati 3:1. Ipak, do kraja prvog dijela susreta Nijemac Oeler iskorištava situaciju iz kontre da bi smanjio zaostatak na 3:2.

Početak druge četvrtine obilježava par promašaja hrvatskih reprezentativaca, posebice Dobuda koji prvo gubi loptu, a potom sa svoje pozicije pogađa tek vratnicu njemačkog vratara te zarađuje drugo isključenje, zajedno s Buljubašićem. Bukowski bez velikih problema iskorištava pogodnu situaciju te ubacuje za 3:3 Njemačke.

S druge strane, nepogrešivi Bošković ubacuje s pet metara iza leđa vratara Tchigira za 4:3 u korist Hrvatske. Schüler je okončao odličnu akciju Nijemaca pogotkom za izjednačen rezultat 4:4. Do kraja poluvremena gosti po prvi put dolaze u vodstvo golom Schulza, no Krapić i Obradović vraćaju stvari na mjesto zaredavši dva pogotka (6:5).

Drugi dio utakmice započinje osobnom Paškvalina u napadu i pogreškom s pozicije centra pa Real udarcem koji se odbio od stativu na semafor ponovno upisuje izjednačenje. Za 7:6 pogodio je Bošković, a nedugo nakon, na sličan način uzvratio ponovno Real.

Igrača više iskoristio je Obradović (8:7), ali njemačka odabrana vrsta predvođena Politzeom i Stammom ostavlja Hrvatsku na -1 osam minuta prije kraja susreta.

Dobud je na startu zadnje četvrtine vratio na 9:9, Politze iskoristio igrača više za 10:9 pa Dobud opet odgovorio pogotkom za 10:10. Posljednji pogodak za hrvatsku reprezentaciju u regularnom dijelu postigao je Sandro Sukno (11:10). Da Bukowski u zadnjim sekundama nije prevario Nižića, Hrvatska bi nosila tri boda s prvog okršaja Svjetske lige, no njemački reprezentativac dovodi svoje suigrače do odlične pozicije u kojoj bi preko peteraca mogli čak i dobiti utakmicu.

Rulet peteraca, na svu sreću, završio je u korist Rudićeve momčadi, a najveću zaslugu pokupio je Nižić koji je zaustavio Kreuzmanna. Do kraja su savršen učinak imali još Joković, Sukno, Muslim i Obradović, čime je Hrvatska osvojila dva boda u prvom važnom susretu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!