Košarka

Juby: "Hrvatska mi je ostala u srcu"

Ivor Krapac • srijeda, 16.11.2011.
Juby: "Hrvatska mi je ostala u srcu"
Foto: Kristijan Komarica

Od košarkaša koji su u utorak u dresu Gravelinesa slavili pobjedu u Domu Dražena Petrovića, nitko nije imao toliko iskustva s nastupima u Ciboninoj dvorani kao igrač s osmicom na dresu. Tijekom pet godina u Zadru, Juby Johnson dobro se upoznao s hrvatskim košarkaškim parketima, a nakon vrlo slatkog povratka iz kuta gledanja njegove sadašnje momčadi, prisjetio se vremena iz kojih je ostalo puno lijepih uspomena...

Rijetko kada se dogodi da američki igrač ostane u nekoj europskoj momčadi pet godina, a među takvim iznimkama, u hrvatskoj klupskoj košarci posebno se izdvaja Juby Johnson. Otkako je u ljeto 2004. s nepune 23 godine stigao u Zadar, danas 30-godišnji Amerikanac udomaćio se prvo u Jazinama, a potom u Dvorani Krešimira Ćosića, postajući miljenik Tornada prije nego je u srpnju '09. krenuo dalje, potpisujući za ukrajinski Azovmaš.

Kako je otkrio, tada je postojala opcija i da ostane u Hrvatskoj, među zainteresiranima je bila Cedevita, ali kako je ponuda Ukrajinaca bila iz kategorije onih koje se teško odbijaju, otišao je na istok Europe - i dočekao povratak u Hrvatsku više od dvije godine kasnije, ovog puta kao igrač francuskog Gravelinesa. Kao Zadranin, u Domu Dražena Petrovića nikad nije slavio tako uvjerljivo kao u utorak, s 30 razlike u korist njegove momčadi.

Među momčadima koje je Gravelines ove sezone pobijedio u francuskom prvenstvu, bio je i Asvel s Tonyjem Parkerom, protiv kojeg su igrali u gostima. "Tony Parker je to što je, sjajan igrač, ali odigrali smo vrlo dobro protiv njih", opisao je Johnson ogled s momčadi trostrukog NBA prvaka: "Mi ne razbijamo glavu razmišljajući hoćemo li pobijediti ili ne, brinemo se za to da budemo svakog dana sve bolji".

"U glavu su mi se vratile lijepe uspomene. Hrvatska mi je ostala u srcu, u Zadar sam došao kao mlad igrač, imam i hrvatsku putovnicu", opisao je Johnson povratak u dvoranu u kojoj je često igrao kao gost, dodajući da je vidio nekoliko poznanika, među ostalima, i svojeg bivšeg trenera Acu Petrovića: "U Zagrebu je bilo velikih pobjeda, bilo je i poraza u velikim utakmicama, bilo je sjajno vratiti se."

"Ovo mi je drugi dom", nastavio je 30-godišnji Amerikanac: "Volio bih se jednog dana vratiti i ponovno igrati u Hrvatskoj, iako danas imam obitelj i moram imati na umu kakva će biti ponuda, ovo je ipak posao... Bilo bi mi draže da sam ovog puta zaigrao u Zadru, ali bilo je sjajno nastupiti i u Zagrebu."

Današnja Cibona nije predstavljala problem momčadi u kojoj Juby igra, a kako pamti i jače, povukao je usporedbu s nekadašnjim momčadima: "Ovo je potpuno drugačija ekipa. Kada sam igrao u Hrvatskoj, to su bili sjajni dani, Cibona je tada igrala u Euroligi i imala jako dobru skupinu igrača. Ne želim reći da su danas jako slabi, ali nekada su imali iskusnije igrače kao što su Scoonie Penn i Chris Warren, bili su zbilja dobri kad sam igrao u Zadru".

Godine u Hrvatskoj naučile su ga na život s pritiskom, kojeg u Zadru ne nedostaje s obzirom da je košarka u prvom planu, dok je u Francuskoj, kazao je, naišao na potpuni profesionalizam i momčad u kojoj je zajednički uspjeh daleko važniji od pojedinačnog. "Igramo za klub, ime koje stoji na prednjoj strani dresa, a ne za naša imena na leđima", opisao je, dodajući da dobar šuterski dan kakvog su imali u utorak u Zagrebu, s 15/32 za tricu, nije tako veliko iznenađenje.

"Zbilja imamo dobre igrače, imamo nekoliko kvalitetnih šutera i možemo biti opasni. Imamo dobar balans u momčadi, ali ovog puta nam se definitivno poklopio dan kada smo jako raspoloženi", zaključio je Johnson: "Odigrali smo s velikim intezitetom u obrani, a u napadu iskoristili sve što smo trebali. Nismo podcijenili Cibonu, cilj nam je bio odigrati čvrsto i momčadski, to smo i uspjeli".

Za kraj, kada se već nije stigao vidjeti s navijačima pred kojima je nekad godinama igrao, nije zaboravio uputiti im pozdrav: "Recite Zadranima da ih volim".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.11.2011. u 14:47
    The King
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2011. u 21:18
    jedan od stranaca koji su srcem za klub,zapravo srcem su voljeli sport i to do razine u kojoj je bit sporta,radi igranja ne samo novaca,radi navijaca!Juby je prije svega velik covjek onda kosarkas,zadar je vjerovao u njega i on im je to vracao...iako sam cibonas uvijek cu imat veliki respekt prema... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • ElKun1016.11.2011. u 15:56
    Daleko najdraži igrač koji je ikad igra u Zadru, sićam se kako sam prve trice dava s povikom: '' i gađa Johnson! ''. Najjači si, legendo! Pozdrav iz Zadra..
    ElKun10
  • Obrisan korisnik16.11.2011. u 15:43
    Juby legendo, nikad zaboravljen :) <3
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2011. u 12:56
    legenda..iako sam iz ZG-a..njega poštujem najviše od svih amera koji su igrali u HR...ne po kvaliteti igranja koliko po velikom srcu...čovjek je sjećam se stvarno maximalno igrao sve utakmice za ZAdar... Da TO SU BILI DANI PONOSA I SLAVE kad se s guštom pratio final playoff.
    Obrisan korisnik