Nogomet

"Dan D" u Münchenu, Chelsea na Liverpool

Sportnet • petak, 18.11.2011.
"Dan D" u Münchenu, Chelsea na Liverpool
Foto: EPA

Njemačka ovog vikenda nudi okršaj "za prste polizati", a Engleska klasični derbi velikana na Stamford Bridgeu. No, ne treba propustiti ni težak ispit Real Madrida, derbi u Napulju ni važne dvoboje u Francuskoj...

Engleski prvenstveni derbi ovog se vikenda igra u nedjelju na Stamford Bridgeu, kada Chelseaju u goste dolazi Liverpool. Bit će dvoboj četvrtoplasirane i šestoplasirane momčadi Premiershipa, a pod posebnim će povećalom biti Fernando Torres, španjolski napadač koji je u London stigao upravo s Anfielda, a njegova je golgeterska forma još uvijek predmet brojnih rasprava.

Liverpool je, zanimljivo, pobijedio Chelsea oba puta prošle sezone (2:0 i 1:0), a tri uzastopne pobjede protiv Bluesa nisu ubilježili još od sezone 1989./1990. Vrijedi izdvojiti i ogled vodećeg Manchester Cityja protiv ove sezone vrlo dobrog, trećeplasiranog Newcastle Uniteda, a hrvatska kolonija na White Hart Laneu dočekuje momčad Aston Ville.

Aktualni prvak, Manchester United, nakon dana koji su pripali trener Alexu Fergusonu, u subotu predvečer gostuje u Walesu, kod novog prvoligaša Swansea Cityja. Momčad Boltona, s dvostrukim strijelcem Klasnićem iz prošlog kola, bijeg iz opasne zone traži na terenu West Bromwich Albiona, a Arsenal s prvim strijelcem lige, Robinom van Persiejem, ide na noge Norwich Cityju.

Španjolska nogometna reprezentacija iskoristila je reprezentativnu stanku za odigravanje dvije prijateljske utakmice i sada se nogometna javnost okreće nastavku Primere. 13. kolo španjolskog prvenstva donosi teško iskušenje za Real Madrid koji mora na gostovanje kod Valencije.

Nakon slavlja u gradskom derbiju protiv Levantea rezultatom 2:0 trećeplasirana Valencija na svojoj Mestalli dočekuje vodeću momčad lige. Kraljevski klub je u prošlom kolu još jednom demonstrirao svoju moć i s uvjerljivih 7:1, uz novi hat-trick Cristiana Ronalda, pobijedio Osasunu.

Poslije kiksa u prošlom kolu Barcelona na svom terenu ne bi trebala imati problema protiv Real Zaragoze, a puno neizvjesnije bi trebalo biti u okršaju Atletico Madrida i Levantea. Ivan Rakitić sa svojom Sevillom dočekuje Athletic Bilbao dok će Sporting, za čiji sastav konkurira Mate Bilić, bodove tražiti protiv Getafea.

Bundesligaški vikend ovoga je puta potpuno u sjeni jedne utakmice, a to je veliki derbi Bayerna i Borussije na Allianz Areni. Bavarci u taj susret ulaze kao vodeća momčad lige, s pet bodova prednosti nad prvi pratiteljem - upravo aktualnim prvacima iz Dortmunda. Sva trojica hrvatskih igrača, Ivica Olić i Danijel Pranjić s jedne, te Ivan Perišić s druge strane, na rasplaganju su svojim trenerima Heynckesu i Kloppu.

Bavarci se nadaju nastupu zaliječenog Nizozemca Arjena Robbena, Borussija brzom oporavku Marcela Schmelzera, a gostujući trener Klopp uoči utakmice govori: "Nadolazeći susret obećava, mogla bi to biti uistinu dobra nogometna utakmica. Znamo da moramo mnogo toga napraviti kako treba da bismo uopće nešto izvukli iz Münchena, no vjerujemo u svoje mogućnosti".

Prvi strijelac Wolfsburga, reprezentativac Mario Mandžukić, usprkos lakšoj ozljedi palca konkurira za domaći ogled s Hannoverom, a spreman bi trebao biti i Srđan Lakić. Za susret HSV-a i Hoffenheima od Hrvata konkurira samo Ivo Iličević, koji će početi na klupi. Zanimljivo će biti i na terenu četvrtoplasirane Borussije iz Mönchengladbacha, gdje gostuje trećeplasirani Werder iz Bremena.

Derbi ovog kola odigrat će se u Napulju, gdje će snage odmjeriti Napoli i Lazio. Zbog vremenskih neprilika Napoli nije odradio derbi prošlog kola s vodećim Juventusom i s utakmicom manje nalazi se na šestom mjestu na ljestvici. Rimljani su uspješno svladali Parmu i puni motiva dolaze na San Paolo iako će zbog ozljeda izostati Klose, Kozak i Dias. Napoli na goste kreće u punom sastavu.

Donedavno vodeći Juventus, koji također ima utakmicu manje, u ovom kolu pred sobom ima prilično težak zadatak, domaći ogled s neugodnom momčadi Palerma, koja na Juventus Arenu dolazi bez ozlijeđenih Pinille i Hernandeza, dok kod domaćina nema važnih izostanaka. Zanimljivo bi moglo biti i u Firenzi, gdje na noge posrnuloj Fiorentini dolazi Milan, koji će u ovom dvoboju biti lišen usluga ozlijeđenih Gattusa i Mexesa te kartoniranog Boatenga.

Nogometaši Intera, koji trenutno, doduše s utakmicom manje, drže za njih sramotno 17. mjesto na ljestvici, na popravni ispit krenut će u domaćem dvoboju s Cagliarijem, kojega će morati odraditi bez Julia Cesara, Muntarija, Forlana, Maicona i Nagatoma. Roma će bodove za proboj prema samom vrhu tražiti u ogledu sa slabašnim Lecceom, a trenutno vodeći Udinese ne bi trebao imati previše problema u gostima kod Parme.

Nakon reprezentativne stanke na rasporedu je 14. kolo francuskog nogometnog prvenstva, a ovog tjedna će se dvije utakmice odigrati već u petak. Koplja će danas sa svojim protivnicima ukrstiti Lille i Lyon, vjerojatno bez Dejana Lovrena, kako bi što odmorniji dočekali utakmice Lige prvaka u utorak.

Oba kluba imaju teške zadatke jer će im s druge strane stati Toulouse i Rennes, odnosno dva kluba s vrha tablice. Mnogo lakši posao bi trebao u nedjelju imati vodeći PSG jer na Park prinčeva stiže slabašni Nancy. Ostali klubovi kojima je predodređena borba za ostanak imaju nešto lakše protivnike iz sredine ljestvice, a bit će posebno zanimljivo vidjeti kako će ovo kolo odraditi momčad Nice nakon promjene na klupi.

Derbi kola na rasporedu je u subotu navečer kad drugoplasiranom Montpellieru stiže zahuktali Marseille. Klub s Velodromea ima tri vezane ligaške pobjede, dok je u posljednjih sedam kola neporažen. Ako se na to nadoveže uspjeh u Kupu i bod s Emiratesa jasno je kako se velikan budi te bi eventualnom pobjedom kod prvog pratitelja PSG-a došao sasvim blizu vodećoj petorki.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.11.2011. u 00:40
    real pobjedio 2-3 :))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.11.2011. u 20:04
    Forza Juventus. Oni idu po sigurnu pobjedu i po povratak na vrh tablice. http://fcjuventus.info/
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.11.2011. u 12:48
    Evo prilike Abramoviču da smjeni Boasa nakon poraza od Liverpool-a i na njegovo mjesto stavi sada slobodnog Hiddink-a.
    Obrisan korisnik
  • LazialZD19.11.2011. u 09:59
    Izgleda da Klose neće nastupiti u Napulju što je veliki hendikep za momčad Lazia :(
    LazialZD
  • Obrisan korisnik19.11.2011. u 00:56
    baš zgodno ovo spajanje Nijemaca i Dana D u naslovu
    Obrisan korisnik