Ostali sportovi

Cam Newton demantirao kritičare

Piše:Tomislav Viduka • srijeda, 23.11.2011.
Cam Newton demantirao kritičare

Budućnost NFL-a je u rukama dodavača. I budućnost NFL organizacija je u njihovim rukama. Kakva je budućnost jedne od najuspješnijih sportskih liga na svijetu? Sportnet vas kroz tri članka u tri dana uoči američkog "Dana zahvalnosti" upoznaje s quarterbackovima koji su u ligu ušli u protekle tri godine i na kojima će biti teret uspjeha organizacija koji vrijede stotine milijuna dolara...

Uvod u aktualnu sezonu bio je vruć, od lockouta do mnogih odluka perspektivnih sveučilišnih igrača (hoće li ili neće pristupiti draftu) pa sve do kickoffa. Pošto su nama najzanimljiviji dodavači proći ćemo kroz njihov učinak u dosadašnjem dijelu sezone, mogućnosti, neke kontroverze i malo zaviriti u budućnost.

2011. - Godina tigra

Početak rasprava o dodavačima koji su samim dolaskom obilježili čitavu ligu može se direktno povezati s ovogodišnjim prvim izborom drafta Camom Newtonom. Newton je igrajući za Auburn Tigerse u sveučilišnom footballu osvojio sve što se osvojiti može. Naslov prvaka i nagradu za najboljeg sveučilišnog igrača Heisman trophy te je neko kratko vrijeme počivao je na lovorikama svog uspjeha.

Međutim, prvo je optužen kako je posredstvom svog oca uzeo novac kako bi nastupao za svoju fakultetsku momčad da bi zatim ostvario osrednje rezultate testova. Sve to ipak nije uspjelo pokvariti njegov rang na draftu, a nakon što je Andrew Luck (dodavač sveučilišta Stanford) objavio kako će još jednu godinu studirati, vrata prema prvom izboru bila su mu otvorena. I Cam je kroz njih samopouzdano ušao u momčad Carolina Panthersa.

Ne samo da je ušao u momčad nego je i svojim nastupima svim kritičarima čvrsto zalupio usta. Počeo je obarati rekorde, momčad mu se prilagodila i on vrlo uspješno peče zanat.

Bitno je također napomenuti da su zbog pravnih zavrzlama tijekom lockouta svi igrači koji su izabrani u prvom danu drafta dobili pristup playbookovima svojih momčadi. Ti priručnici, veličine barem jednog toma enciklopedije, naime, sadržavaju sve akcije koje pojedina momčad igra, kombinira i uigrava. Upravo iz tog razloga smatra se kako da su navedeni igrači imali određenu prednost kada je lockout završio.

Tigar iz Cincinnatija

No nije samo Cam uspio ostaviti traga u ligi nakon što je u nju ušetao ove sezone. Tu su još u većoj ili manjoj mjeri Andy Dalton u Bengalsima i Christian Ponder u Vikingsima.

Dalton je doveden kao talentiran igrač za kojeg se mislilo da će imati vatreno krštenje u diviziji sa čvrstim Ravensima i Steelersima vodeći osrednje Bengalse kojima je nedostajalo pravih zvijezda. Na opće iznenađenje Bengalsi visoko kotiraju i još uvijek se nisu predali u borbi protiv iskusnijih i daleko uigranijih protivnika.

U ofenzivnoj shemi Cincyja vrlo vješto kombiniraju Daltonove sposobnosti sa čvrstom igrom obrane što za sada mladog dodavača čini jednim od najvećih iznenađenja ove sezone. Stoga ne čudi brojka od 79,6 kada je u pitanju QB rating što je drugi najviši rating jednog rookie dodavača u posljednjih nekoliko godina, odmah iza čudesnog Newtona.

Viking u povojima

Nad Vikingse su se u posljednje dvije sezone nadvili, u najmanju ruku, sivi oblaci. Sve je počelo od utakmice finala doigravanja NFC konferencije u kojoj je Bret Favre u produžetku protiv kasnijih prvaka Saintsa presječen bacajući loptu praktički 'u bunar'. Nakon toga su uslijedili loši rezultati s istrošenim Favreom, dovođenje Randyja Mossa koji je samo destabilizirao momčad, otpuštanje trenera, kolaps stadiona pod snijegom i početkom ove sezone dovođenje izgubljenog Donovana McNabba.

Sve te okolnosti i odluke lansirale su ih prema dnu lige i zacementiranom posljednjem mjestu u superjakoj NFC North diviziji. Nakon što je McNabb još jednom, nakon epizode u Redskinsima, podbacio pažnja se okrenula na mladog Pondera. I u dosadašnja tri starta mladić je pokazao kako će se uz pravilan razvoj na njega moći računati kao na dugoročnije rješenje. Smiren, pouzdan i inteligentan dodavač mogao bi uz Adriana Petersona na mjestu probijača donijeti Vikingsima neke lijepe vijesti.

Strpljivost i želja za učenjem

Od ostalih bitnih novosti treba izdvojiti Jakea Lockera dovedenog na mjesto šegrta Mattu Hasselbecku kojim su Titansi zamijenili neukrotivog Vincea Younga. Locker bi mogao kroz neko vrijeme planuti, ali to nam preostaje vidjeti tek kada Locker ozbiljno zaigra.

Isto tako Patriotsi su uzeli Ryana Malletta koji je imao problema s disciplinom i zloporabom lakih droga tijekom studija kako bi ga pod čvrstom rukom Billa Belichicka možda razvili u mogućeg nasljednika velikog Toma Bradyja. Upravo zbog čvrstih igračkih uzora u momčadi i njihove nadarenosti na ovu dvojicu klinaca treba obratiti pažnju u budućnosti.

Sretna strana poraza

Za kraj valja reći kako se trenutno vodi bespoštedna bitka za Andrewa Lucka koju američki mediji posprdno nazivaju Sucking for Luck što u prijevodu znači gubiti za sreću (ili barem u mjeri u kojoj se taj izraz može prevesti). Znamo li da se na početku članka spominje Andrew Luck čije prezime je doslovno 'sreća' onda nije teško zaključiti o čemu se radi. Tko će dakle izgubiti dovoljno utakmica (barem da bude najgori u ligi) kako bi uspio ugrabiti ovog mladića?

Za sada vode Coltsi kod kojih bi Luck prošao kroz svojevrsnu školu Paytona Manninga, ali kako biste saznali rezultate ovog nadasve uzbudljivog natjecanja preporučujem da nas pratite do kraja sezone.

Foto: Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.11.2011. u 22:25
    Koliko su Koltsi jadni ove godine, ja ne znam kako se njihovi igrači mogu međusobno pogledati u oči. Jedno je pucati na prvi pik na draftu ali drugo je brukati se ovako. Dobro su to nazvali novinari
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.11.2011. u 08:58
    Bravo,sve je receno u jednom clanku.:)))
    Obrisan korisnik