Košarka

T.J., Coach Danny i dvostruka pobjeda Širokog

Piše:Vedran Filipović • ponedjeljak, 28.11.2011.
T.J., Coach Danny i dvostruka pobjeda Širokog
Foto: Kristijan Komarica

Osmo kolo regionalne košarkaške lige donijelo je vrlo zanimljive rezultate, no ono najbitnije dogodilo se preko tjedna kada je u Zagreb sletio T.J. Ford, dok je par dana kasnije iz Cibone "odletio" Joke Vranković. Draper nije mogao sam protiv Maccabija, a Široki je u još neviđenoj završnici slavio protiv Budućnosti. Helios, Krka i Partizan ostvarili su pobjede na domaćem terenu, no najdramatičnije je definitivno bilo u Pecari...

Gostujući igrač Vladimir Mihailović imao je dva bacanja kojima je mogao donijeti pobjedu Budućnosti, no promašio je oba te su igrači i navijači Širokog počeli veliko slavlje. Nakon što su Pilepić, Butorac i društvo otišli u svlačionicu, a većina gledatelja svojim kućama, zapisnički stol se, na nagovor cjelokupne logistike gostiju, sjetio da je Fran Pilepić bio na terenu dok je Mihailović šutirao prvo bacanje, a nije to smio biti budući da je imao pet osobnih pogrešaka. Velika je to bila greška zapisničkog stola, ali i prvog suca Ilije Beloševića, a Velić je morao po svoje igrače (koji su se već tuširali) da odigraju dodatnih pet minuta.

Mnogo momčadi bi potonulo nakon slavlja već ostvarene pobjede, no ne i Široki koji je u produžetku razbio Budućnost sa sedam koševa prednosti. "Kad sam momke ispod tuša vratio na parket, znao sam po njihovoj reakciji da ne mogu izgubiti, a da su ostali samo četvorica na parketu, i onda bi dobili", kazao je nakon susreta domaći strateg Ivan Velić.

Cedevita je otišla u Nokia Arenu, u hram europske košarke odigrati susret s najboljom momčadi ABA lige - Maccabijem. Dobro su se Vitamini držali sve do 35. minute, no Izraelci su napravili seriju 6:0, a takva momčad ne ispušta stečenu prednost. Dontaye Draper zabio je 28 poena uz šuta za tri poena 7/9, a postoji i jedan statistički podatak vezan uz hrvatskog Amerikanca, no o njemu nešto kasnije...

Vijest tjedna za košarkaške zaljubljenike sigurno je bio kraj lockouta u NBA ligi, no u KK Zagreb ta vijest i nije baš dočekana sa smiješkom na licu. Novo pojačanje T.J. Ford protiv Bamberga je imao 10 asistencija u 13 minuta, a vjerojatno nije znao niti imena svih suigrača. Vijest o prekidu štrajka zatekla ga je nespremnog, no velika je mogućnost da će u Zagrebu biti samo do 9. prosinca kada počinju pripreme za novu sezonu "preko bare".

Mravi su poraženi u Kragujevcu 85:83 u pomalo čudnoj utakmici gdje je Mulaomerović imao ukupan šut 2/11, a Rančić postigao šest trica. Ford je odigrao 17 minuta, ubacio 7 poena i podijelio pet asistencija, a koliko se god sportski direktor Ciketić izvlačio pričama o potvrdi dogovora i novom oformljenju igračkog sindikata, treba početi tražiti zamjenu za T.J.-a. Dario Šarić? Zabetoniran na klupi.

Promjena se dogodila i pod Tornjem, ali ona trenerska. Josip Vranković otišao je nakon tri uzastopna poraza, a dok se čeka nasljednik, Danijel Lutz i Nikša Prkačin u duetu su pobijedili Union Olimpiju uz 24 poena Antwaina Barboura. Mediji i kuloari bruje o Jasminu Repeši na klupi Vukova, više će se znati u nastavku tjedna. Vijest iz NBA-a nije dobro "sjela" ni Filipovskom koji je Dannyju Greenu dao 24 minuta u kojima je isti imao šut od 0/8.

"On je na Twitteru već najavio da se vraća u NBA, ima klauzulu odlaska, a po igri se čini da mu je glava bila više tamo nego ovdje", rekao je trener slovenskog euroligaša dok je najefikasniji Cibonin igrač pohvalio privremenog glavnog trenera. "Coach Danny me nešto više puštao, dugo me držao na parketu i često vraćao, vjerovao je u mene. Napravio je dobar posao u pripremi utakmice, a mi smo odgovorili na parketu. Bilo je zabavno".

Što se ostalih utakmica tiče, Helios je lako pobijedio Laško u slovenskom okršaju, Krka je minimalno svladala Zvezdu, a Crno-beli su ostavili Hemofarm na svega 60 koševa.

Igrač kola

Guy Pnini je u žutom dresu Cedeviti za 31 minutu ubacio 26 poena uz tricu 5/6 i slobodna bacanja 7/7, uzeo četiri skoka i imao jedan asist što mu je omogućilo valorizaciju 33.

Momčad kola

Dontaye Draper (Cedevita): 28 poena, dva skoka, šest asistencija, valorizacija 25

Jordan Farmar (Maccabi): 15 poena, tri skoka, 13 asistencija, valorizacija 26

Fran Pilepić (Široki): 25 poena, jedan skok, dvije asistencije, valorizacija 27

Guy Pnini (Maccabi): 26 poena, četiri skoka, jedna asistencija

David Simon (Radnički): 21 poen, osam skokova, tri asistencije, tri blokade, val 30

Zanimljivost kola

Dražen Anzulović ima velik, možda i najveći izbor kvalitetnih igrača otkad je Cedevite, no back-up organizator Vedran Princ ima poražavajuću statistiku iza sebe nakon Nokia Arene. Naime, Draper je igrao 37 minuta, a u tom periodu košarkaši iz Podsuseda imali su +6. U tri minute koje je odigrao Princ domaćin je ostvario +13. Nadalje, 13 asistencija Jordana Farmara su divan rezultat, no i on će natrag u NBA vrlo brzo. Također, već opisana završnica u Širokom Brijegu je bila dovoljno konfuzna da je uvrstimo i u ovu rubriku.

Izjave kola

"Poslije euroligaške utakmice gotovo da nismo imali trening. Uhvatila nas je euforija, pa nismo pružili onu razinu igre koja je neophodna za pobjedu u Kragujevcu", rekao je Androić čiji igrači valjda "lete" nakon pobjeda protiv Heliosa i Bamberga.

"Cedevita je jedna od najboljih ekipa u ABA ligi i neupitno su momčad na nivou Eurolige. Igraju dobru košarku, a vidjeli ste da su dobro vođeni i svaku minutu znaju što rade na terenu. Bila je to za nas jedna od težih utakmica koju smo imali ove sezone". Kada to kaže David Blatt, zašto mu ne vjerovati.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.11.2011. u 22:12
    svaka cast velicu i ekipi..odlicno za siroki!!!samo jako..i hvala sportnetu da ovoliko pozornosti daje sirokom...svaka cast
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.11.2011. u 04:26
    visina njegove place uopce nije omjer njegove kvalitete...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.11.2011. u 19:11
    Ford je na Twitteru već napisao da će još par utakmica odigrati (2,3) i onda se vraća. Ne vjerujem da solidan igrač koji je prošle sezone igrao za 8.5 milijuna dolara sada neće pronaći klub.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.11.2011. u 18:09
    t.j. ford je jedini od nabrojanih koji nema klub u nba ligi,pa postoji realna sansa da se mozda ni nece vracati...+ nije da je zagrebu u toj jednoj utakmici doneo nekakav nevjerojatan pomak prema naprijed
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.11.2011. u 14:18
    P.S. malo će se promijieniti odnosi u ABA ligi, nakon što odu peković, farmar, green, T.J. ford.....
    Obrisan korisnik