Nogomet

Corinthians postao prvak Brazila

Davor Rogulja • ponedjeljak, 05.12.2011.
Corinthians postao prvak Brazila
Foto: EPA

Utakmicama 38. kola završena je ovogodišnja priča o brazilskom prvaku i naslov je, po peti put, otišao u redove Corinthiansa.

Uoči posljednjeg 38. kola brazilskog nacionalnog prvenstva, Corinthians je imao dva boda viška u odnosu na prvog pratitelja, momčad Vasco da Game. Neizvjesno i zanimljivo prvenstvo okončano je trijumfom ekipe iz Sao Paola koja je tako postala novi prvak Brazila, peti put u povijesti.

Zaista spektakularan kraj brazilskog prvenstva dodatno je začinio gradski derbi koji je odlučivao o naslovu prvaka. Corinthians je na prepunom Sao Jorgeu ugostio ljute rivale, momčad Palmeirasa, i tako na najslađi mogući način podigao trofej odigravši neriješeno, 0:0, u utakmici koja je ponudila dosta nervoze i prekršaja.

Čak četiri crvena kartona pokazana su u derbiju u kojem se trener novog prvaka Corinthiansa, Tite, odlučio za oprezniju formaciju svog kluba koja se na kraju pokazala dobitnom. Kraj utakmice bio je posebno nervozan i u nekoliko navrata došlo je do fizičkog obračuna momčadi.

Službeni spiker je, u međuvremenu, objavio da Vasco da Gama nije uspio pobijediti što je značilo da je Corinthians novi prvak. Stadion je u tom trenutku eruptirao od slavlja i pjesme razdraganih domaćih navijača koji su sreću prenijeli na ulice grada.

Vijesti iz Sao Paola pozorno je osluškivao dio Rio de Janeira koji navija za Vasco da Gamu. Drugoplasirani Vasco ugostio je Flamengo u utakmici u kojoj je jednostavno morao pobijediti. Za titulu su, uz eventualnu pobjedu, čekali i trijumf Palmeirasa na San Jorgeu.

Veliku nadu probudio im je Souza pogotkom u 30. minuti bacivši stadion u trans. San o tituli ugasio je Renato pogotkom za izjednačenje, u 54. minuti. Do kraja utakmice domaći veznjak Jumar dobio je crveni karton i slavlje Corinthiansa moglo je započeti. p>Iz lige ispali Atletico Paranaense, Ceara, Atletico Mineiro i Avai. Kvalifikacije za Copa Libertadores izborili su Fluminense i Flamengo.

Corinthiansu je ovo peti naslov prvaka Brazila i vjerojatno onaj koji će se prepričavati još puno godina baš zbog načina na koji je osvojen. Božić se bliži pa će tako momčad u kojoj igra zaboravljeni majstor, Adriano, imati dvostruki razlog za blagdansku sreću i popularnu sambu.

Previše vremena za opuštanje ipak neće biti jer se već u siječnju očekuju nova uzbuđenja vezana uz nogometne travnjake Brazila. Naime, tada počinju regionalna prvenstva koja su, u pravilu, jako uzbudljiva i neizvjesna. U regiji Sao Paolo natječu se velikani poput Corinthiansa, Santosa, Sao Paola i Palmeirasa. S druge strane, Rio de Janeiro nudi poslastice i derbije između Flamenga, Fluminensea, Botafoga i Vasco da Game.

Brazilsko prvenstvo, 38. kolo:
Corinthians - Palmeiras 0:0
Vasco - Flamengo 1:1
Atletico GO - America MG 5:1
Atletico PR - Coritiba 1:0
Avai - Figueirense 1:1
Bahia - Ceara 2:1
Botafogo - Fluminense 1:1
Cruzeiro - Atletico MG 6:1
Internacional - Gremio 1:0
Sao Paolo - Santos 4:1

Tablica:
1. Corinthians 71
2. Vasco da Gama 69
3. Fluminense 63
4. Flamengo 61
5. Internacional 60
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.12.2011. u 13:49
    Odlicno prvenstvo,neizvjesno do samog kraja,bravo Corinthias!
    Obrisan korisnik
  • Zdren05.12.2011. u 13:18
    bilo je ovo napeto prvenstvo.
    Zdren