Rukomet

Musa u velikom stilu

PripremiliIvana Strahija, Damir Žbulj, Zvonka Keliš • ponedjeljak, 05.12.2011.
Musa u velikom stilu
Foto: Dario Dodić

Pivot hrvatske rukometne reprezentacije u velikom se stilu vratio na parket nakon ozljede, najavio sjajnu formu još prošlog vikenda, da bi ovo bljesnuo u Kupu EHF-a gdje je svom Gorenju pomogao dohvatiti sljedeći krug natjecanja.

Igrač vikenda

Željko Musa: Nakon neugodne ozljede koju je zaradio na posljednjem reprezentativnom okupljanju na turniru u Srbiji, Željko Musa pauzirao je nešto više od mjesec dana. No, prije desetak dana vratio se na parket i to u velikom stilu. Nominalno treći kružni napadač nacionalne vrste prošlog tjedna odigrao je jako dobru utakmicu, postigao i tri pogotka, ali njegovo Gorenje nije uspjelo u slovenskom Kupu svladati aktualnog prvaka, momčad Cimosa. Međutim, Musa je sigurno bio najbolji igrač u Kupu EHF-a te najzaslužniji za prolaz Gorenja u idući krug tog natjecanja. Branili su Slovenci fantastičnih deset pogodaka viška iz prvog susreta protiv snažnog Valladolida. U uzvratnom susretu u Španjolskoj uspjeli su sačuvati prednost, izgubiti 'samo' s osam pogodaka razlike, a Musa se istaknuo i igrom u obrani, ali i napadačkim učinkom, jer je uspio protivničku mrežu pogoditi čak šest puta, čime je bio i najbolji strijelac svoje ekipe.

Ugodno iznenađenje

Marko Kopljar: Kopljar će vjerojatno, bez obziran na pružene partije, iz tjedna u tjedan trpjeti kritike, ali desni vanjski CO Zagreba ponovno je pokazao kako može odigrati utakmicu na vrhunskoj razini. Naravno, s druge strane parketa bila je Bosna, a ne europski prvak Barcelona, ali i protiv takvog protivnika u elitnom europskom rukometnom natjecanju treba zabiti osam pogodaka, bez previše potrošenih lopti, a uz to za svoju ekipu odraditi i odličnu obrambenu zadaću.

Forma u usponu

Ivan Ninčević: Iza Ninčevića je jako dobar tjedan u dresu berlinskih Lisica. U prvenstvenom susretu protiv Rhein-Neckar Löwena zabio je pet pogodaka, tri s linije sedam metara (3/3). Nije proveo čitavu utakmicu na parketu, ali je svoje minute u uvjerljivoj pobjedi (35:28) odlično iskoristio. U nedjelju je Füchse gostovao u sedmom kolu Lige prvaka kod Kielca. Na njegovu žalost, berlinski sastav upisao je poraz, ali hrvatsko reprezentativno lijevo krilo pružilo je odličnu partiju. Bio je najbolji strijelac svoje ekipe, zabivši osam pogodaka. Još je nekoliko dana ostalo za glasanje tko će obući dres All-star momčadi njemačke rukometne Bundeslige. Između ostalih, nominirani su i Ninčević, Zrnić, Vuković, Lacković i Duvnjak, a za hrvatske reprezentativce svoj glas možete dati na službenim stranicama natjecanja.

Vedran Zrnić: Njemački Gummersbach u 13. je kolu rukometne Bundeslige dočekao momčad Bergischera koja je na koncu ipak uzela pobjedu i bodove. Kapetan Zrnić u susretu je predvodio svoju momčad s osam postignutih pogodaka te je ponovno zaradio titulu najboljeg strijelca domaće momčadi.

Blaženko Lacković: Njemački prvak, HSV Hamburg, proteklog je tjedna odigrao dva susreta na domaćem terenu te je u oba stigao do slavlja. U Bundesligi je bio bolji od rukometaša Melsungena, a hrvatski je reprezentativac Blaženko Lacković zabio tri gola. Međutim, Lac je svoje pravo lice pokazao u susretu Lige prvaka. Naime, u slavlju Hamburga nad Rumunjima Lacković je bio prvo ime svoje momčadi s osam postignutih pogodaka.

Marin Šego: Prvi vratar Croatia osiguranje Zagreba ponovno je imao izuzetno dobru večer na golu hrvatskog prvaka u susretu Lige prvaka u Sarajevu protiv Bosne. Protivnički vratar bio je u tom susretu fenomenalan, upisao je 23 obrane, ali i Šego je odgovorio na sličan način. Ukupno je upisao 14 obrana, od 35 upućenih suparničkih šuteva, što je odličan učinak od 40-ak posto uspješnosti.

Zlatko Horvat:Momčad CO Zagreba stigla je u goste, u sklopu sedmog kola Lige prvaka, sarajevskoj Bosni te je nakon prošlogodišnjeg remija ovoga puta ostvarila pobjedu s pet golova razlike. Najbolji u redovima Zagrebaša ponovno je bio kapetan Zlatko Horvat koji je svoj dobar posao odradio kako u napadu tako i u obrani. Zlaja se u susretu devet puta upisao u strijelce čime je zadobio titulu najboljeg strijelca momčadi, ali i susreta. Nakon što je prošloga tjedna držao treće mjesto na listi najboljih strijelaca Lige prvaka, Horvat se na njemu nalazi i ovoga tjedna, no sada za vodećim , koji je do sada uspio postići 52 gola, zaostaje tek četiri pogotka, a između njih, s tek golom više, još uvijek se nalazi bivši igrač CO Zagreba, Kiril Lazarov.

Mirko Alilović: U utakmici domaćeg prvenstva trener Veszprema odlučio je čuvati hrvatskog reprezentativnog golmana te cijeli posao protiv Oroshaze (pobjeda 44:21) odradio Nandor Fazekas, koji je imao odlični 52 posto obrana uz 23 obranjena šuta. Alilović je zato bio vrlo dobar u Ligi prvaka na gostovanju u Silkeborgu, gdje je upisao učinak od 44 posto obrana odnosno 15/34.

Na standardnoj razini

Igor Vori: Zanimljiv i uspješan tjedan je iza njemačkog rukometnog prvaka, HSV Hamburga. Naime, u 13. kolu rukometne Bundeslige HSV je stigao do uvjerljive pobjede nad Melsungenom u kojoj je hrvatski kružni napadač, Igor Vori, sudjelovao s tri pogotka. U Ligi prvaka Hamburg je dočekalo još jedno domaćinstvo, a u goste im je stigla rumunjka Constanta koja je svladana s 11 pogodaka razlike. Vori je, standardno, bio dobar te je u pobjedi svoje momčadi sudjelovao s četiri gola.

Damir Bičanić: Čini se da je Chambery porazom u Švedskoj, kojem se nije baš bilo za nadati oprostio od dohvaćanja drugog mjesta na tablici skupine A Lige prvaka. Iako je Bičanić bio standardno dobar, s pet golova, protiv Sävehofa se Francuzi jednostavno nisu dobro postavljali te su nakon četiri pogotka prednosti iz prvog dijela utakmice na kraju izgubili s -1.

Drago Vuković: Odlično je Vuković odradio posao u susretu njemačkog rukometnog prvenstva, gdje je njegov Lübbecke stigao do sigurne domaće pobjede nad Grosswallstadtom. Zabio je šest pogodaka (6/10), a bio je i jedan od najboljih pojedinaca svoje ekipe.

Domagoj Duvnjak: Momčad Hamburga u 13. je kolu ugostila rukometaše Melsungena te je na domaćem terenu bila bolja s 35:28, a u pobjedu svoje momčadi Domagoj Duvnjak je ugradio tri pogotka. U susretu sedmog kola Lige prvaka, između HSV-a i Constante Duvnjak se tek jednom upisao u strijelce, a njegova je momčad ponovno uvjerljivo stigla do pobjede i bodova.

Venio Losert: U 12. kolu španjolskog rukometnog prvenstva Ademar Leon je stigao u goste rukometašima Cuence te se kući vratio s pobjedom i novim bodovima kako bi učvrstio treću poziciju na ljestvici. Hrvatski vratar na radu u Španjolskoj, Venio Losert, svojoj je momčadi pomogao s 11 obrana. Španjolska momčad slavila je i susretu Lige prvaka, točnije na gostovanju kod beogradskog Partizana, te je iza nje uspješan tjedan.

Ivano Balić: Ivano Balić u posljednje vrijeme, pogotovo u dva susreta s francuskim Chamberyjem, podsjeća na 'stare dane'. Odlična igra, predvodnik i u obrani i u napadu. Protiv Bosne u Sarajevu nije bio na najvišoj razini, ali je i dalje bio jedan od najboljih Zagrebaša na parketu. Solidan u obrani, dok je u napadu u nekoliko navrata preuzeo odgovornost, zabio neke bitne pogotke te se u listu strijelaca na kraju upisao četiri puta.

Petar Metličić: Metličićevo Celje PL protekli tjedan nastupalo je i u nacionalnom prvenstvu i u Kupu EHF-a. Gostujućom ligaškom pobjedom kod Trimo Trebnja ostali su na vrhu poretka, a bivši hrvatski reprezentativac sudjelovao je u slavlju s četiri postignuta pogotka. Za vikend su Pivovarčani odigrali dva susreta u Kupu EHF-a protiv slabašne estonske Kehre. S ukupnih +30 plasirali su se u iduće kolo, a priliku su dobili igrači koji inače ne provode puno vremena na parketu pa je Metličić imao više prilike bodriti suigrače nego igrati, tako da se nije niti upisao u strijelce.

Denis Buntić: Dao je značajni doprinos u utakmici svog Kielcea protiv berlinskih Lisica, a postigao je pet pogodaka. Jedan, onaj za 29:26 u 56. minuti, dobio je gromoglasni pljesak iz gledališta. Pobjedom od se Kielce na tablici skupine B Lige prvaka prikralo Lisicama na svega jedan bod, te se može očekivati nemilosrdna borba do kraja za prolazak među najboljih 16 momčadi.

Denis Špoljarić: U prvenstvenoj pobjedi proteklog tjedna na Čupićevim Lavovima Špoljarić je odigrao standardnu partiju u obrani te tako pomogao ekipi da stigne do zasluženog slavlja na domaćem terenu. U Ligi prvaka, na gostovanju u Poljskoj kod Kielca, zabio je, pomalo iznenađujuće, jedan pogodak, ali obrana kojoj je on na čelu primila je 32 pogotka, što je sigurno bio i jedan od razloga poraza berlinskog sastava.

Tonči Valčić: Valčić se, poput Gojuna, nakon oporavka od ozljede koja ga je mučila neko vrijeme tek vraća u pravu formu. Pružio je zadovoljavajuću partiju protiv Bosne, zabio jedan pogodak, ali veći doprinos dao je u obrani Zagrebaša.

Jakov Gojun: Nakon oporavka od ozljede Gojun je i dalje jedan od igrača koje trener Obrvan koristi samo za obrambene zadaće. Odigrao je u Sarajevu jednu korektnu utakmicu, ništa više od toga, a u nekoliko navrata pokušao je 'iskoristiti gužvu', otrčati u nekoliko protunapada, no, istaknuo se samo jednom zapucanom kontrom.

Forma u padu

Marino Marić: Marić je nakon dugo vremena odigrao jednu slabiju utakmicu za CO Zagreb, u Sarajevu protiv Bosne. Nije to bila večer Zagrebova pivota. U napadačkim akcijama, s nekoliko promašenih zicera, pomogao je da se razbrani protivnički vratar. Na kraju, postigao je jedan pogodak, a niti igra u obrani nije bila na razini na koju smo od njega navikli posljednje vrijeme.

Manuel Štrlek: Kao što se moglo i pretpostaviti, nakon duge pauze zbog neugodne ozljede, Štrlek je prvih nekoliko susreta odigrao na svježinu, bio je odličan, ali protiv Bosne je malo podbacio, pogotovo u napadačkom dijelu. Protivnički vratar Martinović mu je skinuo sve pokušaje, bez obzira iz kojih pozicija ga je pokušao svladati, no, ipak je s Vukićem pružio dobru obrambenu partiju što sigurno može zadovoljiti njegova trenera.

Ivan Čupić: Čupić je također povratnik nakon duge pauze zbog ozljede i u prvenstvenom susretu proteklog tjedna nije za svoju ekipu pružio ono što se od njega inače očekuje. Zabio je samo dva pogotka, uz promašenih par čistih zicera, što sigurno nije na njegovoj razini. Za vikend su Čupić i njegovi suigrači odradili uzvrat Kupa EHF-a protiv slabašnog nizozemskog predstavnika Lionsa, čime su se plasirali u osminu finala tog natjecanja. Bez puno muke stigli su do nove pobjede, ukupno je bilo 23 pogotka viška za njemačke Lavove, a Čupić je bio strijelac četiri puta.

Mate Šunjić: Dok njegov klub reda uspjehe, pa je tako Nexe ostvario i povijesno proljeće u Europi, Šunjiću baš ne ide. U uzvratu trećeg kola Kupa EHF-a u Istanbulu protiv Bešiktaša Šunjić nije imao ni jednu jedinu obranu, no srećom je Perica Lelić, njegov klupski kolega, bio raspoložen i upisao 19 obrana. "U dvomeču s Turcima Šunjića jednostavno nije išlo, ali golmani su takvi, ili ih krene ili ne. Zato je Lelić bio besprijekoran. Nadam se da se kod Šunjića ne radi o ničemu dramatičnome, on je dobar momak i dobar sportaš i nadam se da će se brzo izvući iz toga", za Sportnet je lošu formu mladog reprezentativnog golmana komentirao Kasim Kamenica, koji mu unatoč slabim prezentacijama i dalje kani davati minutažu.

Renato Sulić: Ni on nije sudjelovao u utakmici protiv Oroshazija, ali je zato dobio priliku u Silkeborgu, gdje je imao svega jedan točni od šest šuteva upućenih na gol iza Niklasa Landina. Zaradio je Sulić i jedno isključenje, a 17 postotnom realizacijom ni on dam ne može biti zadovoljan.

Klupa, tribina, doktori

Goran Šprem: Šprem se ovoga tjedna našao u zapisniku susreta 13. kola njemačkog rukometnog prvenstva između njegova Gummersbacha i Bergischera u kojem je do pobjede stigla gostujuća momčad. Međutim, povratnik u Njemačku nije se upisao u strijelce u ovom bundesligaškom susretu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!