Rukomet

Penezić: "Igrale smo jedna za drugu"

Ivana Strahija • petak, 09.12.2011.
Penezić: "Igrale smo jedna za drugu"

Uz dva boda protiv Švedske, Hrvatice su osigurale prolazak grupne faze natjecanja. Iako će na pobjedu ići i protiv kvalitetom realno slabije Argentine, ta će utakmica biti prilika igračicama s manjom minutažom da se razigraju.

Pobjeda Hrvatica nad europskim viceprvakinjama Šveđankama nikako nije bila lak posao, a gledateljima u Hrvatskoj pred malim ekranima kidali su se živci u samoj završnici, kad su protivnice umalo došle do izjednačenja.

Izbornik Vladimir Canjuga međutim iz Brazila javlja: "Sve je to normalno, to je rukomet, vrlo dinamičan i iscrpljujući sport. Igrali smo s udarnom postavom, ali smo mijenjali Franić s Horvat i Milanović-Litre sa Šerić, a morala je ući i Pušić-Koroljević umjesto povrijeđene Zebić, pa smo na kraju igrali s deset igračica i to je urodilo plodom na kraju."

Vezane vijesti

O Švedskoj je kazao: "Ove godine su Šveđanke spore, za razliku od Europskog prvenstva u Danskoj, tjerali smo ih u leđa i zabili smo po 'skandinavskom receptu' mnogo golova. Dobra nam je bila polukontra i transformacija, čestitam curama na super igri. Možda bismo pobijedili i protiv Danske da smo imali takvu igru i da nije bilo one crne rupe. Želim da ovakvu igru ponovimo i u osmini finala."

Žar i motivacija kod Hrvatica protiv Švedske nisu izostali, a izbornik se nada da će u takvom raspoloženju njegove izabranice i ostati. "U osmini finala ćemo vjerojatno ići na Francusku ili Rumunjsku, obje te ekipe su opasne. Francuskinje su odradile odlične pripreme, pa su izgubile sada od Brazila, dok Rumunjke jedva pobjeđuju. Mi ipak ne moramo razmišljati o njima, nego o sebi."

Golmanica Jelena Grubišić je komentirala: "Mislim da ne treba nikoga posebno isticati, ova je pobjeda bila zajednička, od svih nas. Tipično za nas, kad smo napravile razliku nismo išle na 'gaženje' protivnica, pa je bilo napeto. Ne treba pobjedi gledati u zube. Također, svatko tko nam bude stajao s druge strane u osmini finala bit će dobra ekipa, bit će teško, no ako budemo igrale kao protiv Švedske ne trebamo se nikoga bojati."

I dok su protiv Švedske najveći teret iznijele udarne igračice, u petak protiv Argentine doći će red i na one s manjom minutažom. "Dat ćemo vremena nekim djevojkama za rekuperaciju, dok će one koje protiv Švedske nisu igrale odraditi susret protiv Argentine. Na sreću, nakon posljednjeg kola skupine imamo odmor do osmine finala, sasvim dovoljno da se cijela ekipa odmori."

Andrea Penezić pobjedom protiv Švedske je prezadovoljna: "Dobro smo otvorile, poštovale smo dogovor i igrale smo jedna za drugu." Ona sama u važnu je pobjedu ugradila pet golova: "Prve dvije utakmice na Svjetskom prvenstvu realno nisu bile teške, prvu smo pravu probu imale protiv Danske, iz čega smo izvukle pouku i digle smo se."

Vanjska igračica Krima slaže se s izbornikom da ništa ne treba kalkulirati: "Pričekat ćemo utakmicu Danske i Švedske, u drugoj grupi se još ništa ne zna. Podigle smo sada samopouzdanje, odlično odigrale u napadu, lopta je bila tečna, otvarao se prostor za krila i pivote, vanjske su radile za njih i mislim da je to ključ za pobjedu u osmini finala."

Vesna Milanović-Litre također nije krila svoje zadovoljstvo: "Mnogo se lakše diše nakon ove pobjede. Nakon Danske smo potonule duhom, ali smo se i vratile 'u život'." Kao najvažniji dio igre Podravkina pivotkinja ističe napad: "Nismo išle mnogo jedan na jedan, uspjele smo zadržati koncentraciju i kad smo imale veliku razliku i kad su nas Šveđanke kasnije sustigle."

I Lidija Horvat napominje da je Danska bila prilika za učenje: "Protiv Švedske smo odigrale zrelije. Protiv Danske su nam zakazali ziceri, sada nam je to ulazilo, a bilo je i više raspoloženih cura." O dramatičnoj završnici pak je kazala: "Volimo mi to, same sebe dovesti u neugodnu situaciju. Umjesto da kod plus pet ne radimo greške, mi smo zaredale tri, no najvažnije je da smo ostale koncentrirane." Podravkina Desna vanjska upozorava da se protiv Argentine ne treba opustiti: "To se zna obiti o glavu. Zato ćemo ući maksimalno i uzeti pobjedu."

Utakmicu protiv Argentine Hrvatska igra u 19.30 po brazilskom, odnosno 22.30 po hrvatskom vremenu.

SP 2011. žene - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Obala Bjelokosti31:24Urugvaj
Švedska19:20Danska
Hrvatska23:18Argentina
1Danska 5148:78+7010
2Hrvatska 5150:102+488
3Švedska 5141:97+446
4Obala Bjelokosti 5118:145-274
5Urugvaj 582:159-772
6Argentina 577:135-580

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.12.2011. u 15:02
    Sad gledam raspored,u osmini finala idu na Francuskinje ili na Rumunjke,ovisno koje će biti i ovisno o ishodu meča Fra-Rum u kojem su Francuskinje velike favoritkinje!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.12.2011. u 13:44
    pridružujem se čestitkama i slažem se da je ovo nova dimenzija i puno brža i zrelija igra. ali vide se crne rupe tokom utakmice koje su rezultat psihičke barijere, tako da tu borbu za medalje treba uzeti s rezervom; neka uđu među 8 (to znaći dobiti još jednog jakog protivnika) pa se može već lakše... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.12.2011. u 12:54
    Cestitam curama i trenerima! Odlicno su odigrale. Ovo je neka nova dimenzija Hrvatske. Puno brze igraju i takticki vrlo zrelo, a istovremeno su dobile iskustvo i ovo mi mirisi na medalju. Fantasticno cure , samo tako nastavite !
    Obrisan korisnik
  • cameosis09.12.2011. u 12:52
    bok, izraz "golmanica" ne postoji --> "goal man". buduci da je zensko, vratarka je (ili golWOman).
    cameosis