Košarka

CSKA prejak za Panathinaikos

Damir Žbulj • srijeda, 14.12.2011.
CSKA prejak za Panathinaikos
Foto: EPA

U susretu devetog kola skupine B košarkaške Eurolige snage su odmjerile dvije ponajbolje europske ekipe. CSKA je na svom parketu, još uvijek bez Kiriljenka, dočekao aktualne europske prvake, ekipu Panathinaikosa. U igri gdje su obrane bile u drugom planu, nakon izjednačenih prvih 20 minuta igre, rezultat prvog poluvremena bio je 47:49 za goste iz Atene. U nastavku utakmice, početkom treće četvrtine, domaćin je serijom 14:0 prelomio utakmicu i stigao do velike prednosti, koju je sigurno sačuvao do kraja dvoboja. Završilo je s uvjerljivih 91:75.

U dvoboju prvo i drugoplasirane ekipe Zagrebove skupine B košarkaške Eurolige sastali su se u Moskvi CSKA i aktualni europski prvak Panathinaikos. Domaćin je ostvario u osam dosadašnjih susreta osam pobjeda, slavili su i u Ateni te su na svom parketu tražili potvrdu i osiguranje prvog mjesta u skupini. CSKA je i dalje bez usluga Kiriljenka, koji pauzira zbog ozljede, a kroz idućih desetak dana odlučit će o svojoj ovosezonskoj košarkaškoj sudbini. Hoće li se vratiti u NBA ili će odraditi euroligašku sezonu do kraja.

Početne petorke

CSKA: Krstić - Hrjapa - Šiškauskas - Teodosić - Gordon
Panathinaikos: Sato - Batiste - Logan - Diamantidis - Smith

Domaćin je susret otvorio s dva uzastopna ubačaja, ali Pao ubrzo lovi ritam utakmice te nakon polovice igre u prvoj četvrtini stiže u rezultatsku neizvjesnost (13:12). Tricama Šveda četiri minute prije kraja perioda kreće serija domaćina, koju nastavlja Gordon još jednim ubačajem za tri, a Šved polaganjem nešto više od dvije minute prije kraja prednost CSKA postavlja na okruglih deset pogodaka prednosti (26:16).

No, tada su Moskovljani stali, a seriju su napravili gostujući košarkaši. Ušao je Calathes, Smith je zabio tricu, nastavio je zakucavanjem Marić, da bi u samoj završnici četvrtine Smith, nakon prodora i osobne Lavrinovića, ubacio i koš, ali i dodatno bacanje, za 26:24, što je bio konačan rezultat prvog perioda igre.

Serija Panathinaikosa nastavila se i u drugoj četvrtini, Batiste je izjednačio, a nakon ponovnog ubačaja i dodatnog bacanja Smitha, čak su stigli i do prednosti. Bez prave igre u obrani nastavilo se i u ostatku druge dionice, Šved je nastavio s tricama, probudio s Hrjapa, dok je kod Atenjana prednjačio Vougioukas. Prvim ubačajima Diamantidisa, u posljednjim sekundama prvog poluvremena, s linije slobodnih bacanja, gosti ipak s dva poena prednosti odlaze na odmor (47:49).

U nastavku utakmice, Teodosić, također svojim prvim poenima, izjednačuje rezultat, no, serija ubačaja domaćina nastavila se i u narednim minutama. Gosti su se pogubili, promašivali otvorene šuteve, radili nesportske osobne(Logan), promašivali otvorene šuteve, dok su gosti uredno ubacivali. Krstić i Hrjapa nisu imali milosti pod obručima, a tricom Šiškauskasa zaključena je 14:0 serija domaćih košarkaša. CSKA je stečenu prednost sačuvao do kraja treće četvrtine te se u posljednju dionicu ulazi sa 75:63.

Učinak igrača

U redovima pobjednika Krstić je ostvario double-double sa 17 poena i 12 skokova. Hrjapa je zabio 16 poena, uz čak sedam skokova i četiri asistencije. Isti broj poena zabio je i Šved (4/6 za tricu), a svom učinku dodao je i pet asistencija. Gordon je uz četiri asistencije ubacio i četiri trice za 12 poena, dok je Teodosić lošu šutersku večer (0/4 za tricu) i samo četiri ubačena poena nadoknadio s deset uspješno dodanih lopti. Panathinaikos je predvodio Vougioukas sa 17 poena, Smith je ubacio 11, dok je Sato uz sedam poena uhvatio i devet lopti. Diamantidis je također imao katastrofalnu šutersku večer (1/6 za tricu), kao i većina njegovih suigrača, no, uspio je upisati šest asistencija.

Nakon 28:14 samo u trećoj četvrtini susret je praktički bio riješen. Kako ne bi bilo nikakve dileme, nešto više od šest minuta prije kraja, svojom četvrtom tricom Gordon domaćina odvodi na +15. U samoj završnici, dvije minute prije kraja, tricama Diamantidisa i Sata, gosti dolaze na -11 (86:75), ali to je bilo sva njihova prijetnja. Do završetka utakmice nisu više ubacili niti koš, a tricom Šiškauskasa sa zvukom sirene CSKA na dominantan način postavlja konačan rezultat ovog dvoboja na 91:75.

Ovom pobjedom CSKA je osigurao prvo mjesto u skupini, dok će se aktualni europski prvak Panathinaikos zadovoljiti pozicijom broj dva pred nastavak natjecanja. U posljednjem desetom kolu 21. prosinca moskovski sastav gostuje kod Unicaje, dok će Panathinaikos na svom parketu dočekati njemački Brose Baskets.

Euroliga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

CSKA Moskva91:75Panathinaikos
Zagreb67:82Unicaja Málaga
Brose Baskets68:82Žalgiris
1CSKA Moskva 100+141
2Panathinaikos 73+95
3Unicaja Málaga 46-17
4Žalgiris 46-49
5Brose Baskets 37-21
6Zagreb 28-149

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

CSKA Moskva91:75Panathinaikos
Zagreb67:82Unicaja Málaga
Brose Baskets68:82Žalgiris
1CSKA Moskva 100+141
2Panathinaikos 73+95
3Unicaja Málaga 46-17
4Žalgiris 46-49
5Brose Baskets 37-21
6Zagreb 28-149

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.12.2011. u 09:18
    ovogodišnji CSKA je europski dream-team! bez AK 47 i izvrsnog voroncevića, dobili Pao sa 70% snage, onako, u 3 i 4-toj brzini. strašni su.....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.12.2011. u 00:05
    ovo je najace za hrijapu zabio 16 poena uz "Čak"7 skokova
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH14.12.2011. u 22:33
    CSKA je za sve prejak osim za Barcelonu, ako to ne bude finale onda jebeš takvu košarku.
    ALGHAZANTH
  • penetrisac14.12.2011. u 19:49
    Jamont kralju , odlična partija....
    penetrisac