Košarka

Jesu li NY Knicksi zreli za naslov?

Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 19.12.2011.
Jesu li NY Knicksi zreli za naslov?
Foto: EPA

Boston Celticsi su u prošlogodišnjem doigravanju dokazali kako NY Knicksi još uvijek nisu spremni za velike stvari. Ove sezone uloge bi se mogle izmijeniti. Knicksi su se naoružali i najavljuju napad na titulu, dok Celticsi žele dokazati kako još uvijek mogu igrati na visokoj razini. Te dvije momčadi vodit će glavnu riječ u diviziji Atlantic, ali nešto za reći imat će sigurno i 76ersi, Netsi i Raptorsi...

Boston Celtics

Ray Allen ima 36 godina, Kevin Garnett 35, a Paul Pierce 34. Nukleus Celticsa ulazi u svoje "pozne" godine, a konkurencija na Istoku je sve žešća. Zadržali su Jeffa Greena koji je trebao biti ključan čovjek s klupe, ali koji će ostatak sezone propustiti zbog problema sa srcem. Rajon Rondo bio je tema mnogih razgovora o razmjeni i na njemu je da ove sezone preuzme dodatnu odgovornost. U svakom slučaju, pred trenerom Docom Riversom je iznimno izazovna kampanja.

Raspored predstavljanja

25. prosinca napokon započinje nova NBA sezona. Uzbuđenja neće nedostajati, a kako bi spremno dočekali svečano otvaranje na sam Božić, Sportnet vam kroz ovaj tjedan donosi pregled i najavu svih divizija:

19. prosinca: Divizija Atlantic
20. prosinca: Divizija Northwest
21. prosinca: Divizija Central
22. prosinca: Divizija Pacific
23. prosinca: Divizija Southeast
24. prosinca: Divizija Southwest

Snaga: Iskustvo, vještina i kemija. "Velika trojka" toga ima na pretek i to se ne smije podcijeniti. Igrači poput Garnetta, Piercea i Allena ne odustaju prelako i iznimno su motivirani. Lagano ih se otpisuje, a upravo im to služi za potpaljivanje vatre. Ako ih i namjeravate pobijediti, namučit će te se, a uđu li zdravi u doigravanje...

Slabost: Zdravlje je uvijek važan faktor kada govorimo o Bostonu. Nema sumnje kako će se fokusirati na doigravanje zbog čega bi mogao patiti regularni dio. Zdravstveno stanje Greena dodatno je oslabilo klupu kojoj su se, među ostalima, pridružili Brandon Bass (otišao Davis) Kenyon Dooling i Chris Wilcox. Može li se Jermaine O'Neal nositi s ulogom startnog centra?

X faktor: Rajon Rondo je od neiskusnog mladića s vremenom postao vjerojatno i najvažniji igrač Bostona. Prošle sezone dodatno se nametnuo kao ključna karika, a ove godine to mora potvrditi. Rondo je odličan obrambeni igrač i fantastičan razigravač, ali nedostatak kvalitetnog šuta iz vana limitira ga. I ulasci pod koš su teži kada vaš čuvar stoji dva koraka od vas nudi vam šut. Rondo bi otvorio puno prostora i olakšao posao svojim suigračima kada bi ga obrane počele ozbiljnije shvaćati.

New York Knicks

Pred Carmelom Anthonyjem i Amareom Stoudemireom je prva puna zajednička sezona. Billups je "žrtvovan" u svrhu dovođenja Tysona Chandlera koji bi trebao postati stup neuvjerljive obrane Knicksa. New York ove sezone ima momčad koja može otići daleko i Madison Square Garden ponovno diše punim plućima.

Snaga: Napad Knicksa ne bi trebao biti problem. Anthony i Stoudemire dva su ponajbolja strijelaca na svojim pozicijama. Anthony je vjerojatno i najsvestraniji strijelac lige. Trener Mike D'Antoni voli brzi tempo i tranziciju koja bi Knicksima trebala otvorili dodatan prostor.

Slabost: Vanjska linija Knicksa je neiskusna, odnosno preiskusna. Mladi Toney Douglas preuzet će poziciju playa, a zamjena mu je 33-godišnji Mike Bibby koji je razočarao prošle sezone u Miamiju. Može li im pomoći dolazak ozlijeđenog Barona Davisa? Landry Fields oduševio je u svojoj prvoj sezoni, ali na klupi je atletični novak Iman Shumpert koji mora dokazati da se može nositi s velikim NBA minutama. Klupa Knicksa i dalje je među najlošijima u ligi. Pravu zamjenu nemaju ni Anthony, ni Stoudemire ni Chandler.

X faktor: Obrana i skok bili su "ahilova peta" prošlogodišnjih Knicksa. Upravo bi im u tim segmentima morao pomoći dolazak Chandlera koji je istu stvar napravio s aktualnim prvacima Mavericksima. Borbeni i obrambeno orijentirani Chandler u New York bi iz šampionskog Dallasa sa sobom trebao donijeti promjenu kulture i pristupa u obrani te pobjednički mentalitet.

Philadelphia 76ers

Dolaskom trenera Douga Collinsa 76ersi su napokon dobili potrebnu stabilnost. Mlada momčad Sixersa dobila je mudrog i strpljivog učitelja koji je položio dobre temelje uspješnom razvoju. Zadržali su talentiranog Thaddeusa Younga, Andre Iguodala je ostao u Philadelphiji, zdrav je i trebao bi uz Eltona Branda biti vođa momčadi, a razigravač Jrue Holiday i drugi izbor drafta 2010. Evan Turner, mogli bi imati sve veći utjecaj na ukupnu kvalitetu.

Snaga: Obrana je postala prioritet pod vodstvom Collinsa. Philadelphia je obrambenim zalaganjem nadoknadila određene manjkavosti i izborila doigravanje. Collins će na obrani nastaviti graditi momčad koja se ove sezone želi popeti stepenicu više na Istoku.

Slabost: Šut iz vana i centar. Osim Jodiea Meeksa, 76ersi nemaju ubojitog šutera iz vana pa će, prvenstveno Holiday, morati poraditi na tome kako napad ne bi postao isuviše proziran. Spencer Hawes startni je centar koji nije idealno rješenje, obećava razvoj Marreesea Speightsa koji se još traži, a ove sezone je tu i crnogorski reprezentativac Nikola Vučević koji se tek mora dokazati u NBA-u.

X faktor: Klupa Sixersa mogla bi se pokazati iznimno važnom i korisnom. Lou Williams odličan je šesti čovjek u kakvoj ulozi Collins vidi i Younga. Evan Turner i Meeks će se boriti za startnu poziciju na dvojci, a onaj koji bude ulazio s klupe mogao bi biti pravo osvježenje. Tu je i Speights koji bi trebao zaokružiti zanimljivu rotaciju.

New Jersey Nets

Ovo je zadnja godina Netsa u New Jerseyju. Iduće sezone postaju Brooklyn Netsi i sele se u New York. Ruski vlasnik Mikhail Prokhorov želi revitalizirati Netse i učiniti ih konkurentima. Glavna vijest prošle sezone bilo je dovođenje ponajboljeg razigravača lige, Derona Williamsa, a u oči ove ozbiljno se razgovaralo o dolasku Dwighta Howarda. To će morati pričekati, a momčad trenera Averyja Johnsona morat će se zasad osloniti na Williamsa i njegovu sposobnost da izvuče maksimum iz limitiranog rostera.

Snaga: Netsi će ovisiti o suradnji Williamsa i centra Brooka Lopeza koji mora nastaviti svoj razvoj. Lopez će se morati puno više pozabaviti skokovima (svega 5,9 prošle sezone), a dosta se očekuje i od pridošlice Shawna Williamsa koji bi trebao ojačati rotaciju pod košem. Anthony Morrow bio je osmi prošle sezone po postotku ubačenih trica pa će šut Netsa iz vana poprilično ovisiti o njemu.

Slabost: Skok Netsa mogao bi patiti s obzirom da je upitna budućnost Krisa Humphriesa koji je prošle sezone uz deset koševa grabio i po deset skokova po utakmici. Humphries kao slobodni igrač još uvijek nema momčad. Klupa je također pod upitnikom. Stigli su Ime Udoka i Shelden Williams, a Jordan Farmar mijenjat će Williamsa, ali koliko uspješno?

X faktor: Andrej Kiriljenko. Šalimo se, ali navijači Netsa potajno se nadaju da će ga Prokhorov namamiti u New Jersey. Ključni faktor ipak će biti obrana po kojoj je trener Johnson i najpoznatiji pa bi njegova druga godina s Netsima trebala ostaviti utisak na mentalitet momčadi, a zato tu i jesu Shelden Williams i Udoka.

Toronto Raptors

Prema obrambenoj efikasnosti (broj poena koji momčad dozvoli u 100 napada) Raptorsi su prošle sezone bili najlošiji u ligi. Ovog ljeta doveli su Dwanea Caseyja, obrambenog stručnjaka koji je prošle sezone bio asistent u momčadi Mavericksa. Mladoj momčadi pridružio se cijeli niz iskusnih veterana (Aaron Gray, Anthony Carter, Jamaal Magloire, Rasual Butler, Gary Forbes) koji bi trebali produbiti momčad koja je ove sezone ostala bez talentiranog Sonnyja Weemsa. Raptorsi su ipak bili pažljivi s novcem i čekaju draft 2012. te dolazak Jonasa Valančiunasa.

Snaga: Vanjska linija Raptorsa izgleda obećavajuće i raznoliko. Organizacija polaže puno na razvoju DeMara DeRozana koji mora dokazati da je više od atraktivnog talenta. Konci napada su u rukama Josea Calderona, tu je kvalitetni šuter Leandro Barbosa, solidna zamjena Jerryd Bayless i obrambeni specijalist Carter koji mora pomoći bekovima Raptorsa da nauče igrati obranu.

Slabost: Upravo je obrana najveća briga trenerskog tima. Casey bi trebao instalirati svoj sustav koji bi Raptorse maknuo iz podruma lige. Važnu ulogu igrat će Amir Johnson koji bi se mogao premjestiti na poziciju centra i zagospodariti reketom. Bitan je i razvoj krilnog centra Eda Davisa od kojeg se u Torontu dosta očekuje.

X faktor: Andrea Bargnani najbolji je igrač momčadi. 26-godišnji Rimljanin prošle je godine zabijao 21 poen u prosjeku i napad Raptorsa prvenstveno će biti temeljen na njemu. Toronto je miljama daleko od doigravanja, ali ukoliko želi iznenaditi Bargnani ih mora predvoditi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.12.2011. u 12:32
    baš mislim da će napad NY biti najveći problem, dok za obranu, mišiće, skok i silu, uopće ne brinem. Nažalot ja nikada nisam vidio ono nešto u Anthonyu, možda sam u krivu ispravite me ali misim da po kvaliteti ne spada u top 10 napadača lige... jednostavno mi je mlak, promašuje najvažnije šuteve... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.12.2011. u 23:13
    Boston sigurno slabiji nego lani, nažalost mislim da ne mogu držati ritam, a ozljeda Greena vjerojatno je zadnji čavao... New York se potrudio na brzinu sklepati ekipu, ali rijetko to ide prečicom, možda za sezonu-dvije, sada im je realnost npr. četvrto mjesto u konferenciji i prolazak prvog kruga... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.12.2011. u 22:12
    igrat će i cp i cb ;)   a možda kobe neće jer ga je žena izbacila iz kuće ...skužila je da je  malo  švrljo okolo..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.12.2011. u 21:37
    melo i amare me podsjećaju malo na naše rvate...samo bi šajbali po košu, a obranu će netko drugi igrat ;) čisto sumnjam da ih chandler može promijenit..prije bi reko da će oni njemu ubiti volju za obranom...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.12.2011. u 17:25
    new york je napravio cudesan potez dovevsi barona davisa,samo nazalost i vrlo rizicno...bolji poznavatelji nba lige znaju da je on 10-ak tjedana ozlijeden pa kad ce zaigrat,i nezna se...
    Obrisan korisnik