Košarka

Jesu li Clippersi spremni za velike stvari?

Piše:Bojan Meštrović • četvrtak, 22.12.2011.
Jesu li Clippersi spremni za velike stvari?
Foto: EPA

Prošle sezone samo je jedna momčad iz divizije Pacific stigla do doigravanja, a bili su to, naravno, Lakersi. Ovoga puta odnosi su malo promijenjeni i za očekivati je da ćemo u doigravanju imati priliku gledati i Clipperse, drugu momčad Los Angelesa. Drugu? Sudeći prema dvije predsezonske pobjede nad Lakersima, Clippersi bi regularnu sezonu vrlo lako mogli završiti kao najbolja momčad u gradu. U doigravanje će teško ući iskusni Sunsi te mladi Warriorsi i Kingsi, ali ne treba nikoga prerano otpisivati.

Los Angeles Clippers

Dugo je trajala sapunica oko Chrisa Paula, ali on je na kraju ipak doveden u Clipperse za Chrisa Kamana, Erica Gordona, Al-Farouq Aminua i pick prve runde na sljedećem draftu. Čini se da su izgubili puno vrijednih igrača, ali vrijeme će pokazati da je ovo bio izvrstan trade. CP3 je s 26 godina najbolji playmaker u ligi, a ispred njega je još desetak godina vrhunske košarke. Osim toga, Clippersi imaju puno mjesta ispod salary capa, te će na ljeto moći birati koju sljedeću zvijezdu žele dovesti. Jer "krivi" dio "Grada Anđela" je odjednom postao vrlo poželjna destinacija.

Snaga: Prva petorka Paul, Billups, Butler, Griffin, Jordan sasvim sigurno je najatraktivnija u cijeloj ligi, a CP3 će uz ovakve suigrače bilježiti jako visok broj asistencija. S obzirom na to da je Paul najbolji "kradljivac" u ligi i da mu leđa čuvaju Griffin i Jordan, obrana Clippersa bi trebala biti prilično čvrsta. Odlično su pokriveni na bekovskim pozicijama, a rezervne uloge imat će Mo Williams, Randy Foye i Eric Bledsoe.

Slabost: Odlaskom Kamana nemaju pravu zamjenu za centarske pozicije, a to bi moglo stvarati velike probleme protiv visokih ekipa. Iako Butler, Williams i Billups donose veliko iskustvo, momčad će trebati neko vrijeme za uigravanje.

X faktor: U trenucima kada Paul ne bude imao inspiracije i kada Griffin i Jordan ne budu više mogli zakucavati preko nekoliko protivnika, Chauncey Billups će biti igrač koji će preuzeti odgovornost na sebe i čije će igre odlučivati utakmice. X faktor mogla bi biti i publika u Staples Centru, pogotovo nakon atraktivnih zakucavanja prije spomenutog dvojca.

Los Angeles Lakers

Nakon pet osvojenih naslova s Lakersima (11 ukupno), u mirovinu je otišao legendarni Phil Jackson, a zamijenio ga je Mike Brown koji je kao glavni trener pet sezona vodio Cleveland. Igra se više neće zasnivati na triangle napadu, već na Brownovoj defenzivnoj filozofiji. Uprava ga je dovela bez prijašnjeg konzultiranja s Bryantom i upitno je koliko je prva zvijezda sretna s takvim raspletom. Kobe sigurno nije sretan ni zbog odlaska Lamara Odoma koji se nakon poništenog tradea za Chrisa Paula osjećao izdanim i otišao u Dallas. I drugi važan igrač s klupe Shannon Brown je napustio Lakerse, a kao zamjene u klub su stigli Troy Murphy, Josh McRoberts i Jason Kapono.

RASPORED PREDSTAVLJANJA

25. prosinca napokon započinje nova NBA sezona. Uzbuđenja neće nedostajati, a kako bi spremno dočekali svečano otvaranje na sam Božić, Sportnet vam kroz ovaj tjedan donosi pregled i najavu svih divizija:

19. prosinca: Divizija Atlantic
20. prosinca: Divizija Northwest
21. prosinca: Divizija Central
22. prosinca: Divizija Pacific
23. prosinca: Divizija Southeast
24. prosinca: Divizija Southwest

Snaga: Lakersi su vrlo iskusni i okosnica ekipe je već dugo vremena na okupu. Znaju kako doći u doigravanje, a znaju i kako pobijediti u njemu. Nakon "metle" koju im je priuštio Dallas, Kobeu neće faliti motiva da ekipu još jednom odvede na vrh, a sada kada više ne mora igrati po Jacksonovim postulatima, u napadu će biti puno slobodniji.

Slabost: Derek Fisher ima već 37 godina, Kobe 33, Ron Artest, odnosno Metta World Peace 32, Pau Gasol 31 i to će svakako utjecati na brzinu igru. Momčad će trebati vremena da prihvati sustav igre koji donosi novi trener. Povijest je pokazala da se ekipe koje je vodio Jackson teško prilagođavaju novim trenerima, a zanimljivo je da niti jedan koji ga je dosad naslijedio nije uspio ući u doigravanje.

X faktor: Kobe će svoj posao odraditi, a na centarskom dvojcu Gasol – Bynum je da donese prevagu pod koševima. Prošle sezone kombinirano su postizali 27,5 poena i 17,4 skokova, a za uspjeh u ovoj te će brojke morati uvelike poboljšati. Naravno, osim ako ih Lakersi tijekom sezone ne zamijene za Dwighta Howarda.

Golden State Warriors

Warriorsi u ovu sezonu ulaze s vrlo sličnim rosterom, a promjene vrijedne spomena su dolasci Kwame Browna i Brandona Rusha koji će popuniti mjesta Reggieja Williamsa i Vladimira Radmanovića i igrati kao prve zamjene. Najznačajnija novost kod Ratnika je dolazak Marka Jacksona na trenersku poziciju. Jackson se dokazao kao igrač – treći je na ljestvici najboljih asistenata svih vremena iza Stocktona i Kidda, dokazao se i kao izvrstan analitičar na američkim tv postajama, ali u ulozi trenera se nalazi po prvi puta i bit će zanimljivo vidjeti kako će se snaći.

Snaga: Bez sumnje najveća snaga ove momčadi je bekovski dvojac Stephen Curry – Monta Ellis. Ovaj dinamični duo prošle godine je kombinirano zabijao gotovo 43 poena, a slične brojke mogu se očekivati i u novoj sezoni. Najveću pomoć pružit će im sjajni centar David Lee brojnim double-doubleovima.

Slabost: Obrana je velika boljka ove momčadi, prošle sezone Golden State je primao nešto manje od 105,7 poena po utakmici i po tom kriteriju bio treća najlošija momčad u ligi. Dopuštali su i 44,8 skokova po utakmici protivnicima, najviše u ligi. Koliko god su Curry i Ellis fantastični u napadu, toliko im u obrani fali veličina i braniči veći od njih to bez problema znaju iskoristiti. Klupa je također kratka i jedina šansa za ulazak u doigravanje je da Jackson uspije svojoj ekipi ugraditi obrambeni mentalitet. Velika opasnost je Curryjeva sklonost ozljedama i ako on ne izdrži ubitačan ritam utakmica mogla bi ovo biti duga sezona za Warriorse.

X faktor: Curry, Ellis i Lee glavni su igrači franšize, ali ono što će odlučivati guste utakmice su igre startnog niskog krila Dorella Wrighta. On je nakon šest godina ulaženja s klupe u Miamiju prošle godine jednostavno procvjetao u dresu Golden Statea i upisivao 16,4 poena i 5,3 skoka u prosjeku. Za neki veći uspjeh momčadi, Wright će morati biti na visokoj razini cijelu sezonu.

Phoenix Suns

Sunsi se nalaze u nezgodnoj situaciji jer Steveu Nashu na ljeto ističe ugovor, a on kao 37-godišnjak nema prevelik trade-value. Moguće je da će ga uprava mijenjati za nekog talentiranog mladog igrača u onom trenutku kada bude jasno da momčad neće ući u doigravanje. U odnosu na prošlu sezonu, Phoenix u ovu ulazi s nešto jačim sastavom. Više nema Vincea Cartera, ali tu su sada Shannon Brown, Sebastian Telfair i zanimljivi rookie Markieff Morris koji bi mogao dobiti veliku minutažu. Na startu sezone imaju prilično dobar raspored, ali sredinom siječnja čeki ih pravi "pakao" u obliku pet uzastopnih gostovanja kod najboljih momčadi lige.

Snaga: U sezoni u kojoj će se prosječno igrati četiri utakmice tjedno, prednost Sunsa u odnosu na ostale bit će dobra pokrivenost na većini pozicija i velika mogućnost rotacije. Druga postava je gotovo jednako jaka kao prva i momčad tijekom sezone ne bi trebala biti preumorna, a najavljeno je da će Nash (37) i Hill (39) igrati maksimalno dvadesetak minuta po susretu. Osim njih dvojice i ostatak momčadi je prilično iskusan, čak 11 igrača ima između 26 i 29 godina.

Slabost: Propusna obrana. Phoenix zabija puno koševa, ali još više prima. Sezonu su završili sa 105,9 primljenih poena u prosjeku, najviše poslije Minnesote. Druga slabost je ta što se nalaze u "krivoj" konferenciji, a ove sezone to ima još veći utjecaj nego ranije jer od ukupnih 66 utakmica čak 48 će igrati protiv momčadi sa Zapada.

X faktor: Iako u pravilu X-faktorom ne bi trebalo označavati prvog igrača franšize, Steve Nash bi s obzirom na minutažu mogao imati upravo takvu ulogu. Osim njega, u ovu kategoriju zaslužuje ući i 211 cm visoka četvorka Channing Frye, koji sa svojim sjajnim šutem (40% u karijeri za tri poena) može odlučiti utakmicu.

Sacramento Kings

Kraljevi sezonu započinju ne znajući hoće li ovo biti posljednja koju igraju Sacramentu ili će se franšiza odseliti u Anaheim. Na rosteru više nema Bene Udriha i Omara Casspija, ali zato su tu nova lica John Salmons, J. J. Hickson, Travis Outlaw i deseti izbor na draftu, izvrsni šuter Jimmer Fredette koji je prošle godine za Brigham Young sveučilište postizao čak 28,9 poena u prosjeku.

Snaga: Najmlađi su u ligi i znaju da moraju svaku večer davati sve od sebe kako bi uopće imali priliku za pobjedu. Početna petorka Evans, Thornton, Salmons, Hickson i Cousins ne izgleda loše i može se nositi s velikim brojem ekipa. Tyreke Evans prošle je godine u svojoj drugoj sezoni upisivao 17,8 poena, 5,6 asistencija i 4,8 skoka po susretu. Sasvim solidne brojke za tada 21-godišnjaka, zar ne? Ne ako se uzme u obzir da je u rookie sezoni imao bolje brojke u svakoj od navedenih kategorija. Zbog toga se očekuje da će Evans podići svoju igru na viši nivo.

Slabost: Na klupi jednostavno nemaju prava rješenja, a u ovakvom zgusnutom rasporedu to je presudno. Bez obzira što su im glavni igrači mladi, teško da u ovom tempu mogu na duže staze izdržati u prosjeku više od 35 minuta i pritom igrati na najvišoj razini. Dolazit će do umora, a tada na scenu stupa druga postava. Druga postava koja nije dovoljno dobra.

X faktor: Od rookieja Fredettea očekuju se velike stvari, ali u ligi gdje igraju "veliki dečki", on će se prvo ipak morati transformirati iz "dvojke" u "jedinicu", a koliko dugo će taj proces trajati nemoguće je procijeniti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.12.2011. u 18:55
    Idem u siječnju poslom u LA pa sam pomislio da bih mogao pogledati i NBA utakmicu. Uspio sam kupiti kartu za Clipperse protiv Minesote, nije baš nekakav derbi ali da vidim i osjetim tu atmosferu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.12.2011. u 17:40
    volio bih napokon pravi rezultat golden statea medutim oni igraju run and gun kosarku koja kao sto znamo ne daje erezultate.imaju dobar bekovski par,lee je takoder vrlo dobar kao i wright.mozda ce novi trener pokusat ih " natjerat" da igraju obranu kako bi barem usli u playoff sto bi bio... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.12.2011. u 15:13
    Ma kako to Clippersi imaju prostora pod Capom, i koju to oni veliku zvjezdu mogu dovesti na ljeto?Pa oni imaju Paula, Butlera i Jordana koji imaju jako dobre ugovore, za 2 godine ce morati dati veliki ugovor Griffinu, njima ce na ta 4 igraca otici Cap, tako da ne vidim koju oni to jos zvijezdu mogu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.12.2011. u 14:47
    @angelus, vjerojatno je mislio na ellisa, kojeg zglobovi muče vec par godina ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.12.2011. u 14:28
    10 propustenih utakmica u dvije sezone nije bas neka sklonost ozlijedama,(Curry)!
    Obrisan korisnik